Wpis z mikrobloga

No cześć. Mam 80 dni zaległego urlopu, pracodawca nie chce skierować mnie przymusowo na ten urlop plus odmówił mi wielokrotnie urlopu i nie chce wypłacić ekwiwalentu, czy PIP jest w stanie skutecznie pomóc w takich sprawach czy raczej sa nieskuteczni? Mam wypowiedzenie 3 miesiące więc jak je złożę to mnie ogra, weżmie kogos na szybko a mnie dopiero wtedy wysle na urlop aby nie płacić ekwiwalentu. Za pomoc płacę plusami.

#pracbaza #januszebiznesu #zalesie #praca #takasytuacja
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirekzwirek8: Ale ekwiwalent się płaci dopiero po rozwiązaniu stosunku pracy. Wcześniej tego nie dostaniesz. PIP może go mandatem ukarać jak nie udziela urlopu. Albo skierować wniosek o ukaranie do sądu. Grzywna 1000-30000zł. To sprawa zero jedynkowa, więc PIP w tym zakresie akurat spokojnie działa.
  • Odpowiedz
@mirekzwirek8: PIP - grzywna od 1 do 30k za nieudzielenie urlopu wbrew obowiązkowi (art. 168 kp) i tu nie ma za bardzo problemu. Z tego co liczę to nawet więcej niż jedna, bo więcej niż jeden przypadek - nie da się w rok uzbierać 80 dni urlopu :)

Ekwiwalentu nie dostaniesz, nie ma takiej opcji. Ekwiwalent przysługuje tylko przy niewykorzystaniu ze względu na rozwiązanie albo zakończenie umowy. Możesz wykorzystać urlop,
  • Odpowiedz
@mirekzwirek8: Wypowiedzenie i choroba albo zwolnienie się z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracodawcy w trybie "natychmiastowym" jeżeli są widoki na nową pracę.
  • Odpowiedz
@mirekzwirek8 mozesz porzucic stosunek pracy i od jutra nie przychodzic, a jak zadzwonia to powiedziec, ze porzucasz prace i nie przychodzisz wiecej, a wynagrodzenie prosze przelac na konto. beda musieli wyplacic ci pensje do dnia w ktorym byles ostatnio i ekwiwalent urlopowy. jedyna „nieprzyjemnosc” to wpis w swiadectwie pracy, ze porzuciles prace xd to nie jest porada
  • Odpowiedz