Wpis z mikrobloga

Witam

Jestem w trakcie budowy domu i załatwiania prądu. Mam możliwość podpisania umowy, ale tylko na prąd budowlany. Potrzebuję jeszcze ok. 3 miesięcy, żeby dokonczyć środek do stanu deweloperskiego. W którym momencie można zmienić taryfę na normalną i jak to zrobić w ENEA?

Dzięki

#budownictwo #budowadomu #enea
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Darop5: No prąd normalny to jak instalacja elektryczna jest już w domu, gdzie o instalacji mowa o samej rozdzielni. No i budynek musi być zamknięty i to tyle. Ale kwestia taka czy masz rozdzielnie przed budynkiem postawioną bo to co innego niżz wykły budowlany. Tzn. budowlany podłącza się szybko, a docelowe przyłącze to potrafią w różnych rejonach długo robić po zgłoszeniu wniosku np. u mnie to trwało 1.5 roku. A
  • Odpowiedz
@Darop5: co rozumiesz przez "prąd budowlany", u dostawców energii nie ma czegoś takiego jak prąd budowlany

może być "przyłącze tymczasowe do powstającego obiektu"

a może chodzi ci o "taryfę budowlaną", która nie istnieje bo jest to po prostu grupa taryfowa C, którą wciskają sprzedawcy energii dla budujących domy?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lobo przyłącze i skrzynkę mam już na działce. Kwestia umowy, bo w piśmie było, że od momentu zrobienia przez nich przyłącza mam 90 dni na zawarcie umowy kompleksowej. Minęły już 2 miesiące i muszę to załatwić, ale na ten moment mogę podpisać tylko na taryfę budowlaną zgodnie z ich warunkami. Realnie prąd mi nie jest jeszcze potrzebny, tylko umowa.
  • Odpowiedz
@Darop5 no to zawiadomienie o zakończeniu budowy albo pozwolenie na użytkowanie i będziesz mógł mieć taryfę G zamiast C. Na ten moment w Enei jako sprzedawcy dostaniesz tylko taryfę budowlaną czyli C. Pamiętaj że w umowie masz ilość miesięcy ile może trwać inwestycja (5+4 albo 10+4) i od daty podpisania umowy sobie policz jaka data wypada i dodaj do niej 90 dni. Od tej daty powinieneś zawrzeć umowę o dostawę prądu
  • Odpowiedz
@Darop5: to zależy od sprzedawcy prądu jakie mają warunki na to, najlepiej zapytaj się w salonie ENEA

u mnie w Energa było tak, że jedyne co chcieli odemnie to podpis o świstku o zmianę taryfy i domniemane oświadczenie, że to już dom a nie budowa i straszyli, że ktoś może tam pojechać i zobaczyć jak to wygląda

jak z pracownikiem gadałem to ma to z zewnątrz po prostu wyglądać już jak
  • Odpowiedz
@Darop5 jeśli masz w granicy już przyłącze docelowe to tak. Możesz mieć od razu G ale musisz się z nimi kopać. Reklamacja, czemu nie chcą założyć G, gadanie że to na realizację celów mieszkaniowych itd.

Oni ludziom po prostu wciskają taryfę C bo ludzi ciśnie i nie mają chęci ani wiedzy żeby z nimi walczyć.

Ogólnie, jak budujesz dom sam, tj. zlecasz prace budowlane, budujesz ten dom dla siebie to nie ma żadnego
  • Odpowiedz