Mirki mam problem nie zapłacili mi nadgodzin w pracy , sprawa wygląda tak - pracuję w fabryce , mam ustalony grafik w systemie firmowym , miałem ustawiony dzień roboczy w sobotę i w następny piątek odbiór za niego ( oni wpisują odbiór aby zamknął im się miesiąc po 168 h , taki mają system z-----y ) do pracy w piątek przychodzi się normalnie i oni systemowo wypisują dyspozycję jako nadgodziny.
i tak przyszedłem w poniedziałek do pracy i rozchorowałem się i od wtorku do końca tygodnia byłem na l4. Nie zapłacili mi za pracującą sobotę bo potraktowali moje l4 w piątek jako nieobecność którą miałem ustaloną w grafiku mimo to, że byłem na l4.
czy to zgodne z prawiem ? skoro byłem niezdolny do pracy i miałem l4 to jak mogą mi podczas tego liczyć odbiory ?dziękuję za odpowiedź. #praca #kolchoz #prawo #pracbaza
@hepat jak dla mnie wszystko się zgadza. w zamian za sobotę dostałeś wolny piątek więc jak wystawiłeś l4 na dzień wolny to nie mogą ci zapłacić nadgodzin.
rozumiem że masz równoważny czas pracy. w takim wypadku ta sobota to nie są nadgodziny tylko normalny czas pracy za który dostajesz dzień wolny w tygodniu. jak w te wolne pracujesz to to są twoje nadgodziny a nie sobota. skoro byłeś na zwolnieniu to do nadgodzin nie doszło
i tak przyszedłem w poniedziałek do pracy i rozchorowałem się i od wtorku do końca tygodnia byłem na l4. Nie zapłacili mi za pracującą sobotę bo potraktowali moje l4 w piątek jako nieobecność którą miałem ustaloną w grafiku mimo to, że byłem na l4.
czy to zgodne z prawiem ? skoro byłem niezdolny do pracy i miałem l4 to jak mogą mi podczas tego liczyć odbiory ?dziękuję za odpowiedź.
#praca #kolchoz #prawo #pracbaza
wygląda że takie jest prawo niestety
https://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/czas_pracy/515887,Choroba-pracownika-a-termin-oddania-czasu-wolnego-za-godziny-nadliczbowe.html