Szykując się do tego posta trafiłem na piękne słowa jednego z Mirków
na etacie jesteś zwykłym robolem, nie ma znaczenia czy układasz płytki czy programujesz
Od kilku lat staram się aktywnie "wyrwać" z bycia osobą będącą częścią tej definicji.
Ale do rzeczy... Jakie są Wasze odczucia odnośnie pomysłu do aplikacji mobilnej do wystawiania faktur?
Pierwsze pewnie: temat przeruchany, ifirma, fakturownia 428 innych rozwiązań... ale...
Chodzi mi o alternatywę dla ludzi tzw. "firm" - JDG, które wystawiają co miesiąc te samą fakturę na stałą kwotę ewentualnie zmienną.
Założenie dla najprostszego casu byłoby takie: 1. wpisujesz kontrahenta, kwotę, nazwę usługi 2. I taka faktura leci np. co miesiąc 3 dnia do firm z którą współpracujesz na maila
Jest coś takiego np. w iFirmie tzw. faktura cykliczna, tylko że dostęp do tego kosztuje 50zł/msc co (dla mnie patriotycznej cebulki) jest dosyć sporo.
Korzystalibyście?
Uwagi / Opinie / komentarze <bardzo> mile widziane, MVP to pewnie kwestia miesiąca, o osobach które podzielą się spostrzeżeniami (i promise) nie zapomnę ( ͡°͜ʖ͡°)
@teraz95: chodzi ci o programistycznych przedsiebiorców ( ͡°͜ʖ͡°) Fajnie, że najpierw robisz research, a nie kodokolepiesz. Masz może porównianie jak to finansowo by wyglądało w porównaniu z najtańszymi apkami typu ifirma? Bo ja sobie cenię kontakt z księgowym, bo kilka razy się pomyliłem, kilka razy coś trzeba było zmienić, zapytać, dopytać itd. Więc jak różnica będzie 20zł miesiecznie to wezmę coś co jest znane
@xxx_JOBOL_PL_xxx: dzięki za komentarz, jeżeli korzystasz z iFirmy nie tylko do faktur ale i do księgowości to nie byłbyś (na ten moment) moim klientem, tu narazie chciałbym się skupić tylko na kwestii wystawienia faktur a księgowość zewnętrzna. Cenowo apki do wystawiania faktur w formule do 3 spokojnie znajdzie się za darmo typu fakturownia, kwestia tego braku faktur cyklicznych - automatyzacji - i to tu jest sprawdzanie czy to realny ból
@teraz95: W infakcie jest możliwość wystawienia faktury cyklicznej, z automatyczną wysyłką i nawet darmową opcją płatności błyskawicznej i automatyzacją oznaczania faktur jako opłacone (nawet jeśli klient opłaci przelewem, można połączyć konto bankowe i będzie automatycznie sprawdzać).
@teraz95: ciekawy pomysł, fajne podejście żeby zacząć od jednego featura i jak chwyci to potem dokładać kolejne o które poproszą klienci. Jak dla mnie nie użyteczne bo fakturę muszę wysłać z maila firmowego a do tego w infakcie mam całe rozliczanie podatków płacenie ich jednym kliknięciem itd, raczej bym nie chciał osobnego toola do wystawiania faktur które potem bym musiał wrzucać do infaktu.
@mirasKo-Kalwario: No właśnie dziękuję za opinię bo też widzę u poprzedników że mimo wszystko dużo osób ma od razu księgowość podpięta a wtedy faktycznie traci to rację bytu + ten blocker z kontem firmowym - to w sumie ciekawe bo u mnie zawsze mogłem z priv puszczać. Dzięki też za pomysł 🤘🫡
@teraz95: imo lux, przydałaby się zmienna na ilość dni roboczych w danym miesiącu. problemem imo jest to jak bierzesz pojedyncze dni wolne, wtedy nie zautomatyzujesz. mnie to zawsze w-----a jak muszę liczyć ile dni było przepracowanych w danym miechu, nie p--------ć się ze świętami itp. ogólnie opcja, tytuł, godziny, stawka + osobna seria numeracji dla każdego klienta xD pozdr.
Od kilku lat staram się aktywnie "wyrwać" z bycia osobą będącą częścią tej definicji.
Ale do rzeczy...
Jakie są Wasze odczucia odnośnie pomysłu do aplikacji mobilnej do wystawiania faktur?
Pierwsze pewnie: temat przeruchany, ifirma, fakturownia 428 innych rozwiązań... ale...
Chodzi mi o alternatywę dla ludzi tzw. "firm" - JDG, które wystawiają co miesiąc te samą fakturę na stałą kwotę ewentualnie zmienną.
Założenie dla najprostszego casu byłoby takie:
1. wpisujesz kontrahenta, kwotę, nazwę usługi
2. I taka faktura leci np. co miesiąc 3 dnia do firm z którą współpracujesz na maila
Jest coś takiego np. w iFirmie tzw. faktura cykliczna,
tylko że dostęp do tego kosztuje 50zł/msc co (dla mnie patriotycznej cebulki) jest dosyć sporo.
Korzystalibyście?
Uwagi / Opinie / komentarze <bardzo> mile widziane,
MVP to pewnie kwestia miesiąca, o osobach które podzielą się spostrzeżeniami (i promise) nie zapomnę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#webdev #wlasnafirma #startup #programowanie #startup #technologia #nauka #successstory
#mobile #ksiegowosc #faktura
Ale może w drugą stronę? może appka
problemem imo jest to jak bierzesz pojedyncze dni wolne, wtedy nie zautomatyzujesz. mnie to zawsze w-----a jak muszę liczyć ile dni było przepracowanych w danym miechu, nie p--------ć się ze świętami itp.
ogólnie opcja,
tytuł, godziny, stawka + osobna seria numeracji dla każdego klienta xD
pozdr.