Wpis z mikrobloga

Czy to normalne, że przy zakładaniu lokaty jest się pytanym o Miesięczny dochód netto albo o Szacowaną całkowitą wartość majątku? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#lokaty #inwestycje
a5f5c1 - Czy to normalne, że przy zakładaniu lokaty jest się pytanym o Miesięczny doc...

źródło: image

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@telemach20: problem w tym, że nawet nie wiem jak miałbym oszacować tą szacowaną wartość majątku xd - co np. jeśli ktoś ma samochód w leasing albo mieszkanie na kredyt? Wartość samochodu i wartość mieszkania całościowo wliczyć czy np. jak spłaciłem 10% kredytu to 10% wartości mieszkania xD ?
  • Odpowiedz
@a5f5c1: w leasingu nie jesteś właścicielem, więc nie wpisujesz go do majątku stricte, a jak masz mieszkanie na kredyt, wpisujesz jego całą wartość mieszkania (jesteś właścicielem), to że masz kredyt i spłacone dopiero 10 % nie ma znaczenia, wartość całego mieszkania bym wpisał, plus środki pieniężne jakie masz w banku na rachunku, skarpecie lub na lokatach
  • Odpowiedz
  • 0
A miesięczny dochód netto to zakładając, że przez ostatnie 12 miechów wystawiałem fakturę na 10k netto/miech, to dochód miesięczny to 10k netto po prostu Twoim zdaniem? Czy tu bardziej chodzi o forsę do ręki po odliczeniu dochodowego, ZUSu, kosztów itp.?
  • Odpowiedz
@a5f5c1: W sprawach księgowych już nie pomogę, nie znam się na tym aż tak bardzo. Ogólnie, nie składasz oświadczenia pod groźbą odpowiedzialności karnej, więc nie musisz co do grosza wpisywać, wpisz wartość szacunkową zbliżoną do prawdy, nie wierzę w to, że ktoś to będzie weryfikował.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: na oko całkowicie, nawet sie do tego jakoś nie przykładałem, bo po 1 cięzko mi oszacować miesięczny dochód, bo zarabiam sezonowo i wypłaty nie są stałe, oszacowanie majątku to tak samo niby jak mam to zrobić dokładnie, przecież to trzeba by było rzeczoznawce zatrudniać i musiałby oszacować wszystko co do Ciebie należy xD Czytałem też o tym i nikt nie ma prawa zatrzymać pieniędzy, bo podałes niedokładny miesięczny dochód
  • Odpowiedz
  • 1
@ChuopSkiChuop: a to luz ( ͡° ͜ʖ ͡°) daj znać za 3 miesiące czy żadnych problemów nie miałeś z nimi, jestem ciekawy czy wszystko będzie okej, bo sam pewnie niedługo coś u nich na lokatę w końcu wrzucę
  • Odpowiedz