Wpis z mikrobloga

Zmotywujcie, do wykarczowania działka 1h nie koszona z 20 lat, więc pełno zdrewniałych chwastów i samosiejek, tarniny, a nawet dużych drzewek, ale tymi się zajmę odzielnie w ciągu trwającej jesieni i zimy.

Tylko mam słabą kosę 1.25kW stiga ale dokupiłem tarczę trojząb z tymi zakrzywionymi ostrzami do mulczowania, może lepiej kupić mocniejszego demona za 500?

Ile to może zająć, ze dwa tygodnie po kilka godzin?

#praca #ogrodnictwo #karczowanie #kosaspalinowa #niechcemisie #pracelesne #laka #koszenietrawy #las #przegrywpo30 #narzedzia
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jackpie współczuję. Najciężej się za to zabrać. Jak już zaczniesz i będziesz się w------c każdą chwilę natrafiając na coś twardszego to będziesz jednocześnie widział efekty pracy. To pomoże. Trzymam kciuki.
  • Odpowiedz
@jackpie: mini ładowarka gdzie przyczepiasz jako akcesorium ostrze specjalne. Czas wykonania zadania tyle ile objrvhac działkę z parę godzin? Godzinę? krócej. Na pewno tego samego dnia w którym byś zaczął
Drzewa tak samo tym szatkujeez
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678:
Nie ma u mnie wynajmu samych przystawek, możesz tylko usługę zamówić, ale nie chcę wydać pewnie z 2000+ za wyczyszczenie takiego terenu ¯\(ツ)/¯
@kureci_paratko
Zbieram się i zbieram, teraz tydzień urlopu to mam nadzieję się wyrobić chociaż z grubsza z chwastami, tarniną i trawą, a reszta sukcesywnie, nic mnie nie goni, mogę to robić kolejne pół roku bez napinki.
@Hrjk:
A dziekuję, ja abstynent (
  • Odpowiedz
@jackpie ja bym zapłacił firmie oczyszczającej działki. Widziałem kiedyś jak takim wielkim robotem na pilota, chlop mielił drzewka normalnie. Pewnie w dzień zrobił, to co ty w 4 weekendy. To pewnie droga opcja, ale mój znajomy robi takie rzeczy też traktorem z jakąś kosą i ma też maszynkę do mielenia tego wszystkiego
  • Odpowiedz
@jackpie: skoś ją zanim się wyłoży (zdarza się to po intensywnych opadach/na koniec sezonu), bo przedzieranie się nawet z trójzębem przez taką leżącą nawłoć to mordęga
  • Odpowiedz
@kanutozabi: teraz już pewnie na to za późno, ale w przyszłych sezonach nie pozwalaj jej zakwitnąć - nasiona rozwijają się nawet na ściętych łodygach z kwiatostanami. Pewnie mają mniejszą siłę kiełkowania, niż takie, które mogły się normalnie rozwijać, ale nie ma co sobie dokładać roboty
  • Odpowiedz
@jackpie: Nie masz tam jakiegoś sąsiada z traktorem? Za flaszkę i uśmiech można sporo zdziałać. No chyba, że te samosiejki to z 3m już mają :)
  • Odpowiedz
  • 2
@kureci_paratko: @r5678 @Hrjk @jutrobedzieinaczej @kanutozabi @pietryna123 @omnitreks @kilobajt @MajoZZ
Update jest taki, że wykarczowalem może z 10 arów trochę na ślepo, bo nie wiem gdzie są słupki graniczne, a sąsiadowi, ciemiężycielowi , przecież nie będę karczować.

Plus jest taki, że ta tarcza trózębna ze stożkowymi zębami sieka jak wściekła i chociaż kosa nie ma nawet 2 KM, to tarnina i nawłoć nie
  • Odpowiedz