Wpis z mikrobloga

Jest sens zakładać LinkedIn nie mając doświadczenia w korpo tylko januszexach?

Powiedziano mi, żebym założył LinkedIn skoro aplikując na oferty o staż/pracę poziom junior mam 0% szans na rozmowę. Sceptycznie podchodzę do tego, że zaczną do mnie nagle rekruterki tam pisać.
#pracbaza #linkedin
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegro_pisarz: LinkedIn to portal dla białych kołnierzyków, a nie kołchoźników. Jeżeli nie masz studiów i różnych certyfikatów, a także nie pracowałeś w korporacjach to nie ma sensu. Dopiero po studiach i z certyfikatami można coś działać.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: no nie wiem czy linkedIn to dobra porada, bo w dużej mierze to bastion nawiedzonych korpo-julek i oskarów sukcesu wzajemnie liżących się po rowach. Większość treści tam zamieszczanyc budzi najwyżej usmiech politowania.
Prawda jest taka, że to pomimo pewnej "famy" jest to mało profesjonalny portal. Chcesz to zakładaj i próbuj szczęścia miras, czasem tam szukają kogoś z innej bajki, ale cudów bym sie nie spodziewał.
  • Odpowiedz
  • 0
@przegro_pisarz warto założyć. Zawsze to jakaś dodatkowa szansa na znalezienie pracy. Opisz swoje doświadczenie, co robiłeś na stanowiskach, itd. Nic Cie to nie kosztuje, a moze ktoś sie odezwie
  • Odpowiedz
Powiedziano mi, żebym założył LinkedIn skoro aplikując na oferty o staż/pracę poziom junior mam 0% szans na rozmowę

@przegro_pisarz: Brzmi jak pierwszy etap lejka sprzedażowego. Oferowano Ci po tych słowach pomoc w napisaniu "poprawnego profilu" albo pisaniu postów pod "personal branding"? ( ͡° ͜ʖ ͡°) LinkedIn to g---o, a jak masz doświadczenie tylko w Januszeksach to totalnie odpada. Ja aktualnie pracuję bardzo specjalistycznie, jako kontraktor/konsultant zewnętrzny
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: Ewentualnie jak potrzebujesz jakiegoś wsparcia, to pisz na priv. Przechodziłem wiele ścieżek w życiu, nie skończyłem żadnych studiów, pracowałem też fizycznie.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: Pracę na recepcji, albo przy obsłudze klienta zawsze znajdziesz. To niekoniecznie biuro, ale najłatwiej dostać pracę z salonie telekom (Orange, Play, T-Mobile), bez wykształcenia i bez doświadczenia. Branżę sam dobierz, np. z recepcjonisty w prywatnej przychodni medycznej albo dentystycznej, masz ścieżkę kariery do koordynatora pacjentów VIP, gdzie zarobisz dychę miesięcznie. Sieci handlowe (MediaMarkt i podobne) i banki to biało-kołnierzykowe kołchozy, nie warto tam się pchać. Nie idź też w
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: Mordo, obecnie Twoim największym wrogiem jesteś Ty sam. Ja byłem bardzo długo przegrywem, ale z tego leczysz się tylko terapią szokową. Boisz się pracować jako XYZ? Zacznij pracować jako XYZ. Boisz się jeździć samochodem? Zacznij jeździc samochodem. Ja mogę poświęcić czas i powiedzieć Ci, gdzie możesz pójść skrótem, albo co zrobić od razu lepiej, ale za Ciebie tego nie zrobię. Jak coś to pisz na priv.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: tymczasem ja który obydwie roboty dostał z linkedina xD i obydwie można powiedzieć że mając zerowe doświadczenie bo w pierwszej pracowałem 3 miechy
Na LinkedIn masz najwięcej ofert stażu bo jest za darmo, wszyscy przeglądają pracuj pl i jjit a tam ogłoszenia masz płatne i musisz mieć zasoby żeby ktoś te 200-1000 CV przejrzał, a na takim linkedinie często jest mniej niż 100 chętnych i też da się stażystów
  • Odpowiedz