Wpis z mikrobloga

@camelinthejungle: dokładnie to Mireczku, tak jak mówił potężny duńczyk - nie ma co ścigać ludzi, którzy mają swoje mieszkanie i odziedziczyli mieszkanie po zmarłych rodzicach czy dziadkach.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Dokładnie. Wszyscy tu na wykopie mówili o katasterze od trzeciego mieszkania i do tego najlepie progresywny, gdzie posiadanie 3 nieruchomości mieszkalnych wiąże się z pewnymi kosztami, ale 10 nieruchomości jest już praktycznie nieopłacalne.
  • Odpowiedz
Ja jestem w szoku, że wszyscy marudzą na wysokie podatki w Polsce oraz ich nadmierną ilość a sami proszą się o następne. Wszystkim tym zwolennikom umyka to że to będzie podatek wprowadzony po „polsku”, czyli on nie będzie miał za zadanie wyrównywania szans w dostępie do własnego M, tylko łatania dziury budżetowej. Podobnie było i jest z podatkiem „cukrowym”, składką zdrowotną i wieloma innymi. Nawet strefy eko w centrach miast z-----i uzależniając
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: tzn ja bym wolał to co powtarzam od lat - zakaz wynajmu w mieszkaniach spłacanych kredytem połączony z podatkiem od pustostanu od drugiego mieszkania. Po co mu drugie mieszkanie? Jak jest na kredycie - zakaz wynajmu. (to jest nawet prośba 'z ulicy' - najemcy podczas skaczących stóp nie chcieli być rolowani przez czynszojadów i pytali się czy mieszkania są na kredyt) Nie mieszka w nim stale? No to podatek
  • Odpowiedz
Ja jestem w szoku, że wszyscy marudzą na wysokie podatki w Polsce oraz ich nadmierną ilość a sami proszą się o następne.

@arbuz77 bo nie wszyscy ludzie w tym kraju są ekonomicznymi analfabetami w stylu "wolnościowców" od Memcena (którzy nawet ustawy nie potrafią poprawnie napisać). Podatki mają poza dostarczaniem kasy do budżetu regulować też rynek w taki sposób, żeby nie powstawały na nim różnego typu patologie. Jak widać, duża grupa osób
  • Odpowiedz
to żaden rentier, tylko normalny chłop, który pewnie odziedziczył mieszkanie i postanowił je wynajmować XD.

@camelinthejungle: Czekaj czyli co, jak ktoś nic nie robiąc odziedziczy mieszkanie to jest dobry chłop, a jak ciężko pracując zarobi na nie to jest zły rentier i trzeba mu dowalić katastra?
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: Czekaj czyli co, jak ktoś nic nie robiąc odziedziczy mieszkanie to jest dobry chłop, a jak ciężko pracując zarobi na nie to jest zły rentier i trzeba mu dowalić katastra?

@StaryPierdziel tak, bo lokowanie środków w nieruchomościach jest niekorzystne z perspektywy państwa, społeczeństwa i rynku. Powinniśmy wprowadzić regulacje, które po prostu sprawią, że ciężko pracujący ludzie będą napędzać swoimi inwestycjami nasza gospodarkę, a nie kieszenie deweloperów, utrudniając tym
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: o ironio interes małych "rentierow" posiadających do 3 mieszkań (~95% populacji) i zwykłych ludzi jest taki sam.
Katastru bać się powinny przede wszystkim fundusze i "donatany" które chwalą się kupowaniem mieszkań w paczkach po 10sztuk bo hurtem taniej.

Stąd też taka paroweczkowa nagonka ze strony "elity" bo problem katastru dla większości nie istnieje ale trzeba zrobić atmosferę jak by był dla ciebie realnym zagrożeniem xd.

Bo kto wie! moze
  • Odpowiedz
@camelinthejungle jak doświadczenie życia w tym kraju pokazuje, to tak są wprowadzane wszystkie ustawy. Ciężko wnioskować albo trzeba być bardzo naiwnym by przy katastrze było inaczej.

Co do stref eko to bzdur nie opowiadam, bo to samo auto spełniające Euro 3 ale wiek mu przeskoczy na 27 lat już jest wyautowane, nie mówiąc już o starszych rocznikach co też euro 3 spełniają.

Tak jak do tej pory też masz wybór przy
  • Odpowiedz