Zebraliśmy z prezentów weselnych 150k PLN. Żaden pojedynczy prezent nie przekroczył 5,7k (czyli progu maksymalnej darowizny) nawet od rodziców i chrzestnych dostaliśmy max 4k. Pytanie czy możemy to wszystko wrzucić na wspólne konto w banku? Obawiam się, że nie będziemy mogli się obrobić przed zarzutami z Urzędu Skarbowego, choć fakturę z liczbą gości posiadam. Teoretycznie jest wszystko zgodnie z prawem, ale wiadomo jak jest z urzędami. Bardzo dużo różnych opinii na ten temat słyszałem i chciałbym się dowiedzieć jak Wy podeszliście do tego z sukcesem. Pozdrawiam.
@rolling_stone_with_no_hope Interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 6 sierpnia 2024 roku, nr 0111-KDIB2-2.4015.78.2024.1.PB
Bardzo dużo różnych opinii na ten temat słyszałem i chciałbym się dowiedzieć jak Wy podeszliście do tego z sukcesem. Pozdrawiam.
@rolling_stone_with_no_hope: też wolałbym nie wpłacać takiej sumy na konto mimo że wszystko jest legalne... u nas to było znacznie mniej jakieś 40k i nie wpłacałem tego na konto, po prostu wszystkie bieżace potrzeby i sprawy gdzie się dało płaciłem gotówką, a pensja itp. wpływała na konto i zostawało ;) parę
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Bardzo dużo różnych opinii na ten temat słyszałem i chciałbym się dowiedzieć jak Wy podeszliście do tego z sukcesem. Pozdrawiam.
#finanse #wesele #kredythipoteczny
@rolling_stone_with_no_hope:
też wolałbym nie wpłacać takiej sumy na konto mimo że wszystko jest legalne...
u nas to było znacznie mniej jakieś 40k i nie wpłacałem tego na konto, po prostu wszystkie bieżace potrzeby i sprawy gdzie się dało płaciłem gotówką, a pensja itp. wpływała na konto i zostawało ;)
parę