Zla UE kiedys wymusila zamiane na LEDy w 2012 roku, jaki to był płacz na prawej stronie, ze już nie można sobie walić żarową 200W, przecież to zamach na wolność obywatela. Ja jakieś 10 lat temu mieszkanie kupiłem, wszystko w LEDach, jeszcze ani jednej zarowki nie musiałem wymienić.
@pasta_alla_carbonara: to nie była zmiana na ledy, tylko na te gówniane żarówki "energooszczędne" z rtęcią w środku. Ledami to Chińczycy zalali rynek wykorzystując okazję. EU stręczyła nam niemiecki osram z przestarzała technologia ;)
gówniane żarówki "energooszczędne" z rtęcią w środku.
@Martwiak: kompaktowe lampy fluorescencyjne :) To byly normalne świetlówki, tylko ze małe :P mialy jakas tam rtec, ale byla w postaci pary i max jakies 5mg, gdzie dawka smiertelna to 200mg na kg masy ciała. Toto sie nadaje do magazynow, gdzie swiatlo chodzi wlaczone 24h/d, a nie do mieszkań.
Zla UE kiedys wymusila zamiane na LEDy w 2012 roku,
@pasta_alla_carbonara: ależ to potężna organizacja, że nawet w USA wymusiła te LEDy. Z tym, że w USA nikt nie bawił się w świetlówki kompaktowe tylko Od razu przeszli na LED. Gdyby nie ta wspaniała unia to biedni nie wiedzieliby co robić tylko płaciliby więcej za prąd, bo przecież ludzie nie potrafią liczyć. Zwlasza swoich pieniędzy.
Gdyby nie ta wspaniała unia to biedni nie wiedzieliby co robić tylko płaciliby więcej za prąd, bo przecież ludzie nie potrafią liczyć. Zwlasza swoich pieniędzy.
@ShortyLookMean: Ta, 2 lata temu w USA dopiero przeszli. W Polsce większość była przeciwko tej zmianie, bo jakto, nie moge już swojej 100W zarowki kupic? Przeciez od lat kupowalem. Ludzie, zwlaszcza starsi i pamietający PRL, wybierają przyzwyczajenia od kalkulacji.
Leciało w dół jak głupie, w pierwsze dni listopada. Kupiłem, i jestem 10% na minusie :p Dziś, i wczoraj, sytuacja się lekko ustabilizowała, cena krąży wokół 6,60€. Za 7 dni ogłaszają wyniki finansowe. #ubisoft #gielda
#ekologia #energetyka #uniaeuropejska #bekazprawakow
źródło: G0D9iHDWUAAqW_c
Pobierz@odysjestem: to ze mi ledy nie padly, to fakt, anegdotyczny, ale to, że cala europa zuzywa 10x mniej prądu "za światło", to już nie ;)
@Martwiak: kompaktowe lampy fluorescencyjne :) To byly normalne świetlówki, tylko ze małe :P mialy jakas tam rtec, ale byla w postaci pary i max jakies 5mg, gdzie dawka smiertelna to 200mg na kg masy ciała. Toto sie nadaje do magazynow, gdzie swiatlo chodzi wlaczone 24h/d, a nie do mieszkań.
@pasta_alla_carbonara: ależ to potężna organizacja, że nawet w USA wymusiła te LEDy. Z tym, że w USA nikt nie bawił się w świetlówki kompaktowe tylko Od razu przeszli na LED. Gdyby nie ta wspaniała unia to biedni nie wiedzieliby co robić tylko płaciliby więcej za prąd, bo przecież ludzie nie potrafią liczyć. Zwlasza swoich pieniędzy.
@ShortyLookMean: Ta, 2 lata temu w USA dopiero przeszli. W Polsce większość była przeciwko tej zmianie, bo jakto, nie moge już swojej 100W zarowki kupic? Przeciez od lat kupowalem. Ludzie, zwlaszcza starsi i pamietający PRL, wybierają przyzwyczajenia od kalkulacji.