W MPZP mam następujący zapis "budynki mieszkalne, wolnostojące, należy lokalizować wyłącznie wzdłuż istniejących ulic"
Chciałbym umieścić dom jak na poniższym obrazku, czyli prostopadle do drogi i tutaj zaczynają się moje wątpliwości.
ChatGPT wypluł taką interpretację: "Ten zapis oznacza, że budynki mieszkalne jednorodzinne (wolnostojące) mogą być lokalizowane tylko na działkach przylegających do już istniejących ulic — i muszą być zorientowane wzdłuż tych ulic."
Zawsze widziałem,że takie zapisy o ułożeniu domu względem drogi zawierają wzmianki o kalenicy i jej ułożeniu równoległym lub prostopadłym do drogi a u mnie jest to bardzo ogólne. Nie wiem czy ten zapis tyczy się rzeczywiście tego, że dom musi być usytuowany na działce przylegającej do już istniejącej ulicy, czy też jednocześnie określa ułożenie domu na działce.
Czy ten zapis w MPZP blokuje mi ułożenie domu tak jak planuję?
@sixty-five: nie rób w ten sposób. Garaż najbliżej wjazdu jak się da i jak najmniej podwórka żeby było widać z ulicy. Jak największą powierzchnię odgradzaj od frontu a strony swiata to mozna sobie w dupe wsadzic chyba że chcesz duże okno od zachodu lub południa to szykuj się na patelnię w salonie w lecie o ile klima Ci nie będzie chodzić non stop.
@Atreyu: prawda, i kosztują, planować je musisz na etapie powstawania budynku żeby cofnąć nadproża a od tej strony jak rozsuniesz w niepełnym wymiarze czyli na połówki w zewnętrznej części może dojść do pęknięć zewnetrznej szyby z uwagi na nierownomierne rozłożenie temperatur. No i robi się wtedy z domu bunkier. Częściowe zacienienie tylko przy roletach wewnętrznych. Mam okno od zachodniej strony ale mogłem je zrobić od północnej i miałbym ten sam
@sixty-five: zadzwoń do urzędu to będziesz w 15 minut miał pewną informację, na wykopie będziesz miał trzy różne opinie a AI nie zna różnicy między mpzp a bananem
@sixty-five: moim zdaniem w zapisie z MPZP nie chodzi o orientację budynku (krótsza czy dłuższą ścianą do ulicy) Chodzi że domy na tej ulicy wspólnie mają tworzyć linię zabudowy równolegle do ulicy gminnej
Innym tematem jest to że droga przy której chcesz postawić dom jest drogą wewnętrzną (nie ujęta w MPZP) Według MPZP domy można postawić tylko na dwóch pierwszych działkach które przylegają do drogi gminnej
@Reanef: też mnie straszyli tymi przeszkleniami w salonie okno od południa 3x2, okna od zachodu 3x2 i 4x2m i bez klimy max to miałem 24 stopnie tego lata.
@Reanef: lepiej siedzieć jak ktet po ciemku? Jak wybudujesz nore to nic nie zrobisz a jak masz wielkie przeszklenia to roletki klimka załatwia sprawe koedy potrzebne. Widne pomieszczenia zimą są bezcenne. W norze po ciemku nie poradzisz nic.
Chciałbym umieścić dom jak na poniższym obrazku, czyli prostopadle do drogi i tutaj zaczynają się moje wątpliwości.
ChatGPT wypluł taką interpretację: "Ten zapis oznacza, że budynki mieszkalne jednorodzinne (wolnostojące) mogą być lokalizowane tylko na działkach przylegających do już istniejących ulic — i muszą być zorientowane wzdłuż tych ulic."
Zawsze widziałem,że takie zapisy o ułożeniu domu względem drogi zawierają wzmianki o kalenicy i jej ułożeniu równoległym lub prostopadłym do drogi a u mnie jest to bardzo ogólne. Nie wiem czy ten zapis tyczy się rzeczywiście tego, że dom musi być usytuowany na działce przylegającej do już istniejącej ulicy, czy też jednocześnie określa ułożenie domu na działce.
Czy ten zapis w MPZP blokuje mi ułożenie domu tak jak planuję?
#budowadomu #dom #nieruchomosci #prawobudowlane #budujzwykopem
źródło: DZIAŁKA
Pobierz@Reanef: rolety - istnieją
Chodzi że domy na tej ulicy wspólnie mają tworzyć linię zabudowy równolegle do ulicy gminnej
Innym tematem jest to że droga przy której chcesz postawić dom jest drogą wewnętrzną (nie ujęta w MPZP)
Według MPZP domy można postawić tylko na dwóch pierwszych działkach które przylegają do drogi gminnej
Prawdopodobnie ten MPZP powstał