Wpis z mikrobloga

#linux #debian
Ludzie Wy naprawdę z własnej woli używacie debiana na co dzień? Kiedyś mnie zjeżył ten system i dalej to samo. Instalacja, hasło root, konto usera, hasło i jedziemy. Dobra trzeba parę rzeczy doinstalować: sudo apt install. Nie jesteś w grupie sudoers. Co k---a? Ok, no to adduser, usermod, ni c---a nie ma takich poleceń! WTF? $PATH masz uzupełnić o /usr/sbin
Odpalenie samby z udziałem co nie pyta o hasło? Życzę powodzenia.
Dobrze, że wybrałem dystrybucję gdzie to po prostu działa normalnie i nie trzeba się masturbować bo bezpieczeństwo!
(tylko nie piszcie, że trzeba było nie podawać hasła root, to by z automatu było sudo. Było napisane to w instalatorze?)

Musiałem sprawdzić czy SMB idzie całym pasmem 1Gbps bo pod PROXMOX 9 (debian 13) SMB działa maks. 72MB/s Nie ważne czy prosty udział z hosta czy OMV postawiony na VM, czy kontener. SCP idzie bez problemu 102MB/s
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pablo_see: Bo trzeba rozumieć system, a nie klepać polecenia na ślepo. adduser czy usermod są poleceniami tylko dla Roota, więc jak nie jesteś rootem to nie zadziałają, więc nie masz domyślnie tego w PATH.

Tak więc zamiast się przelogować na roota próbowałeś to jakoś obchodzić xD

sudo nie ma domyślnie w Debianie, jest su.
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: Chłopie root nie miał tych poleceń w PATH. Toż wszędzie piszą żeby nie działać na kocie root, wszystko robić przez sudo bo tak bezpieczniej. Na koncie root nie nie mogłem dodać użytkownika do grupy sudoers.

@vieniasn Masz silną psychikę
  • Odpowiedz
@pablo_see: fervi@Shinzan:~/x/autochess$ su - root
Hasło:
root@Shinzan:~# path
-bash: path: nie znaleziono polecenia
root@Shinzan:~# echo
  • Odpowiedz
  • 0
@murdoc to mnie oświeć

@fervi to jak mam używać apt bez sudo? Jak mam instalować paczki?
Na innej dystrybucji wpisuje sudo instaluj nazwa_paczki
Podaję hasło użytkownika i się instaluje.
Nie rozumiem, używanie sudo to zło, ale jak trzeba coś instalować to mam robić su?
  • Odpowiedz
sudo nie ma domyślnie w Debianie, jest su.

@fervi Nie do końca. Jest wybór.

@pablo_see Polecam czytać to co jest napisane jak instalujesz system. Słusznie zauważyłeś, że posiadanie osobnego konta administratora jest to mało wygodne w przypadku komputera osobistego. Na etapie ustawiania hasła do konta roota miałeś taką formułkę "jeżeli zostawisz puste hasło, to konto administratora nie zostanie utworzone, tylko pierwszy stworzony użytkownik zostanie dodany do sudoers" czy coś takiego.
CamelCase - > sudo nie ma domyślnie w Debianie, jest su.
@fervi Nie do końca. Jest wy...

źródło: 640px-Set-up-users-and-passwords

Pobierz
  • Odpowiedz