Wpis z mikrobloga

@Ilahinefes ja rozumiem Twój punkt widzenia i zgadzam się, że trzymanie odstępu to psi obowiązek. Natomiast co do “automat podejmuje decyzje”, cóż jeśli ten automat robi takie “psikusy” to zastanowiłbym się czy w tej sytuacji na drodze go używać, bo na końcu dnia na szali jest jednak Twoje życie, a cmentarze są pełne osób które miały rację. Technologia nie jest perfekcyjna. Pozdro z fartem
  • Odpowiedz
no niestety ale nic tak nie frustruje Polaków na drodze jak jazda zgodnie z przepisami.

@Myszo:

Lewy pas ruchu w Polsce służy wyłącznie do wyprzedzania, a po zakończeniu manewru należy zjechać na prawy pas, nawet jeśli jedzie się z maksymalną dozwoloną prędkością. Utrzymywanie się na lewym pasie ruchu bez potrzeby wyprzedzania jest wykroczeniem, które może skutkować mandatem i punktami karnymi.
  • Odpowiedz
@nilej

@Pokaczu w dosłownym rozumieniu przepisów tak.

No to prawda. Nawet się z Tobą nie kłócę. Ale życie życiem i przepisy przepisami.

Mniejsze zagrozenie na drodze jednak się sprawa jak się nie pajacuje po pasach, ale w sumie o tym każdy wie :)
  • Odpowiedz
@Ilahinefes: już sie oduczyłem jazdy na tempomacie aktywnym w samochodach VW z tego powodu. Tak samo jak asystenta pasa ruchu, który mi chciał na autostradzie wyrwać kierownicę z rąk.
  • Odpowiedz
@Pokaczu zgadza się, przepisy nie nadążają za rzeczywistością. Łatwo jest mówić, zjedz na prawy zaraz po wyprzedzaniu, powodzenia to zrobić na naszych autostradach. Nie wiem, ja bym powiedział, że trzeba zachować zdrowy rozsądek, moje zdanie: jak wyprzedzam to robię to szybko i sprawnie i zjeżdżam, jak tylko mam miejsce, nawet jeśli za kilkaset metrów widzę kolejny wolniejszy pojazd na prawym, ale jak jedzie sznur lewym to nie będę po każdym tirze
  • Odpowiedz
@Ilahinefes Wracam sobie z wyjazdu, jadę za autem z dozwolona prędkością, może czasami ponad limit więc zachowuje z 30-40m odstępu między nami a i tak co parę minut ktoś pomiędzy nas się ładował autem. Ale najlepsi byli ci, którzy się ładowali przede mnie a minutę później hamowałem, bo oni skręcali xD
  • Odpowiedz
@Ilahinefes: w całym tym zalewie szamba w komentarzach, napiszę tylko że jazda na aktywnym tempomacie dłuższy czas bardzo przyspiesza zużycie hamulców. Ja się już oduczyłem tak robić.
  • Odpowiedz
Po czym wznosisz? Owszem bezpiecznie jeżdżę.

Z prędkością dostosowana do aktualnych warunków.

Natomiast nigdy nie blokuje innym użytkownikom drogi i jeśli mam możliwość to ich przepuszczam... Bo czemu nie?

@Pan_krecik Mzoemy założyć, że podobnie jeździ OP. Bo czemu nie?
Tylko co miałby tutaj zrobić @Ilahinefes, żeby zadowolić seaciarza? Przecież się nie teleportuje. Nie pojedzie szybciej, bo samochód przed nim jedzie ze stałą prędkością, więc co najwyżej siadzie mu na
  • Odpowiedz