Wpis z mikrobloga

Zakupiłem Transportera T4 9 os. w wersji long i planuję (a właściwie jestem już na pewnym etapie) przerabiania go na kampera.
Mam w związku z tym kilka istotnych pytań.

Przede wszystkim kwestie formalne. Przy rejestracji pojazdu w wydziale komunikacji powiedziano mi, że będę musiał zgłosić przerobienie (w SKP?). Jak to wygląda w praktyce? Takich samoróbek trochę jeździ, w różnej formie modyfikacji. Każdy takie coś zgłasza? Jakieś potencjalne problemy z tym związane mogą wystąpić?

Dwa. O ile ściany, podłogę i sufit jestem w stanie samemu zrobić, a materiał w postaci płyt podłogowych mam i zamierzam go w pełni wykorzystać, o tyle zastanawiam się, czy samodzielne docinanie i montowanie płyt tworzących finalnie proste umeblowanie mnie nie przerośnie. Nie mam w tym doświadczenia ani profesjonalnych narzędzi. Trudno za takie uznać piłę tarczową i wyrzynarkę za 130 zł ;)
Nie lepiej byłoby zlecić docięcie tych kilku/kilkunastu płyt z odpowiedniego materiału firmie świadczącej takie usługi? Tzn., wiadomo, że to na pewno lepsze względem jakości, ale jak droga może być to usługa?

Meble (a właściwie mebel) to jedna zabudowa ściany do wysokości okna, długości 1,80 i szerokości max 30 cm. Czyli w sumie maleństwo z 2-3 szufladami, 2 szafkami i 1 blatem podnoszonym do góry. Bez tylnej ścianki (panele), szyny, uchwyty itd we własnym zakresie. Same płyty + ew. nawiercenie ich w odpowiednich miejscach.

#kamper #camping #camper #campervan #meble #stolarstwo #stolarka #stolarz #zrobtosam #pytaniedoeksperta
FistOfTruth - Zakupiłem Transportera T4 9 os. w wersji long i planuję (a właściwie je...

źródło: 20250901_145510

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fist_Of_Truth: DMC + jak zmienisz konstrukcje: Jeśli przerabiasz busa na kampera, pojazd musi zostać zarejestrowany jako pojazd specjalny kempingowy.
Proces ten może obejmować także zmiany w dowodzie rejestracyjnym w celu zmiany przeznaczenia pojazdu.
  • Odpowiedz
@Solsith: sama robota to czysta przyjemność, o ile ktoś lubi pomajsterkować i nie boi się ubrudzić. Trochę można się przy tym nauczyć, i chociaż dla wielu to pewnie wiedza bezużyteczna, to IMO dobrze wiedzieć jak obsługiwać piłę czy wyrzynarkę.

Co do bazy, to T3 jeszcze można dostać za w miarę rozsądne pieniądze, ale T2 już odleciał w tym względzie. Oczywiście, nie bez przyczyny, bo to już klasyk i sam jego
  • Odpowiedz
@Wychwalany: w czym może być problem? Trochę mnie zaniepokoiły Twoje słowa. Moja modyfikacja w zasadzie ogranicza się do wyjęcia rzędów siedzeń na pace, wyłożenia całości panelami (po wcześniejszym wyłożeniu ociepliną), dołożenia stelaża pod łóżko i prostej szafki.
Nie mam zamiar rozprowadzać tam instalacji sanitarnej, elektrycznej czy grzewczej.

Zasadniczo nie zmieni się nawet zbytnio waga, bo zdemontowane siedzenia też swoje ważą.
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth nie jestem ekspertem, przeglądałem wiele razy komentarze pod rolkami osob chwalących się przeróbką. Nie masz ściany oddzielajacej kabine od ładunku. Z tylu beda miejsca do siedzenia? Maja pasy? Wydaje sie że zmieniasz samochod osobowy na transportowy, ewentualnie na campera. Takie przerobki robi sie bez zmiany przeznaczenia. Kupujac samochod transportowy nie usuwasz sciany dzialowej i jak wstawisz meble to on nadal jest transportowy a nie camperem.
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Auto, które zakupiłem jest zarejestrowane jako osobowe (na 9 osób). Ściany grodziowej nie było. Wszystkie siedzenia wymontowałem, pozostaną tylko 1+2 z przodu. Z tyłu tylko i wyłącznie przestrzeń zagospodarowana na mieszkalną, chociaż i to trochę na wyrost określenie, bo tak jak wspomniałem, nie będzie żadnych instalacji sanitarnych, elektrycznych itd.

Całość modyfikacji to:
- demontaż tylnych siedzeń
- ocieplenie ścian, sufitu i podłogi
- wyłożenie całości
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth: Okręgowa stacja kontroli pojazdów - tam się musisz popytać. JEst z tym absurdalny upierd. Myślałem, żeby przerobić samemu, ale ostatecznie się poddałem i oddałem specjaliście.

Zmiana przeznaczenia z osobowego na kampera może teoretycznie nie mieć sensu, bo samochód nie miał ściany grodziowej. Popytaj się, czy nie wystarczy przerejestrować ze zmniejszoną ilością miejsc.

Na bałagan to się szykuj. Obdzwaniałem kilka OSKP i w każdej mówili mi coś innego. Na pewno
  • Odpowiedz
@Zglanowany: Byłem dziś w OSKP. Sami przyznali, że cała procedura to droga przez mękę i ogromne koszta.
Dali namiar na firmę, która zajmuje się zabudową i zajmują się wszystkim od A do Z. Wysłałem zapytanie. Budżet mam ograniczony, bo camping nie był moim pomysłem na życie, a czymś z doskoku. Nie ma zamiaru ładować w to nie wiadomo jakich funduszy.

Ostatecznie zostanę z 9 osobowym busem, albo zrobię... zabudowę nad składanymi siedzeniami
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth: Mi zależało na kamperze, więc nie bawiłem się w pół środki, tylko od razy poleciałem do firmy. No może nie od razu, ale od razu jak wpadłem w podobne bagno jak Ty. Z jednej strony biedni diagności nie wiedzą, czy aby na pewno montaż okna, czy zbudowanie mebla jest w samochodzie bezpieczne, a z drugiej strony, to wiadomo jakie rzęchy potrafią jeździć po drogach.

Są gotowce do T4. Sam
  • Odpowiedz
Z jednej strony biedni diagności nie wiedzą, czy aby na pewno montaż okna, czy zbudowanie mebla jest w samochodzie bezpieczne, a z drugiej strony, to wiadomo jakie rzęchy potrafią jeździć po drogach.

To już w ogóle mnie osłabia. Ile razy ostatnio widzę gruza na ulicy, też mnie to kłuje.
Mam fajną bazę, w całkiem dobrym stanie technicznym, a jeszcze chciałem go dopieścić. Po ogołoceniu paki widzę gdzie są jakieś mankamenty i chciałem
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth: w praktyce mało kto zgłasza przebudowę, bo to wcale nie jest takie proste; Kiedyś potrzebna była faktura od firmy z PKD 45.20.Z, teraz chyba PKD miały się pozmieniać nawet; No i wg ustawy pojazd kempingowy miał mieć bodajże łóżko, kuchenkę i szafkę; Do tego ogarnięty diagnosta, kilkaset PLN jeżeli to startujesz jako osobówka, a 18,6% wartości auta jeżeli startujesz jako auto ciężarowe;

Ja też mam T4, zmieniałem ilość miejsc w
  • Odpowiedz