Aktywne Wpisy

mirko_anonim +5
✨️ Dylemat moralny w relacjach - czy warto? Ⓘ
Mam dylemat moralny. Jestem 40+, rok po rozwodzie, po którym sobie chciałem trochę poszaleć, bo w sumie czemu nie. Spotykałem się przez jakiś czas z dziewczyną o połowę młodszą, bardzo atrakcyjną, i w sumie było fajnie, ona z zadupia ciekawa świata, ja z możliwościami żeby trochę go jej pokazać, układ stary jak świat. Do tej pory z chłopakami w swoim wieku miała raczej c-----e
Mam dylemat moralny. Jestem 40+, rok po rozwodzie, po którym sobie chciałem trochę poszaleć, bo w sumie czemu nie. Spotykałem się przez jakiś czas z dziewczyną o połowę młodszą, bardzo atrakcyjną, i w sumie było fajnie, ona z zadupia ciekawa świata, ja z możliwościami żeby trochę go jej pokazać, układ stary jak świat. Do tej pory z chłopakami w swoim wieku miała raczej c-----e

Guminator +118

Mam w związku z tym kilka istotnych pytań.
Przede wszystkim kwestie formalne. Przy rejestracji pojazdu w wydziale komunikacji powiedziano mi, że będę musiał zgłosić przerobienie (w SKP?). Jak to wygląda w praktyce? Takich samoróbek trochę jeździ, w różnej formie modyfikacji. Każdy takie coś zgłasza? Jakieś potencjalne problemy z tym związane mogą wystąpić?
Dwa. O ile ściany, podłogę i sufit jestem w stanie samemu zrobić, a materiał w postaci płyt podłogowych mam i zamierzam go w pełni wykorzystać, o tyle zastanawiam się, czy samodzielne docinanie i montowanie płyt tworzących finalnie proste umeblowanie mnie nie przerośnie. Nie mam w tym doświadczenia ani profesjonalnych narzędzi. Trudno za takie uznać piłę tarczową i wyrzynarkę za 130 zł ;)
Nie lepiej byłoby zlecić docięcie tych kilku/kilkunastu płyt z odpowiedniego materiału firmie świadczącej takie usługi? Tzn., wiadomo, że to na pewno lepsze względem jakości, ale jak droga może być to usługa?
Meble (a właściwie mebel) to jedna zabudowa ściany do wysokości okna, długości 1,80 i szerokości max 30 cm. Czyli w sumie maleństwo z 2-3 szufladami, 2 szafkami i 1 blatem podnoszonym do góry. Bez tylnej ścianki (panele), szyny, uchwyty itd we własnym zakresie. Same płyty + ew. nawiercenie ich w odpowiednich miejscach.
#kamper #camping #camper #campervan #meble #stolarstwo #stolarka #stolarz #zrobtosam #pytaniedoeksperta
źródło: 20250901_145510
Pobierzźródło: 20250901_145336
PobierzProces ten może obejmować także zmiany w dowodzie rejestracyjnym w celu zmiany przeznaczenia pojazdu.
Co do bazy, to T3 jeszcze można dostać za w miarę rozsądne pieniądze, ale T2 już odleciał w tym względzie. Oczywiście, nie bez przyczyny, bo to już klasyk i sam jego
Nie mam zamiar rozprowadzać tam instalacji sanitarnej, elektrycznej czy grzewczej.
Zasadniczo nie zmieni się nawet zbytnio waga, bo zdemontowane siedzenia też swoje ważą.
Całość modyfikacji to:
- demontaż tylnych siedzeń
- ocieplenie ścian, sufitu i podłogi
- wyłożenie całości
Zmiana przeznaczenia z osobowego na kampera może teoretycznie nie mieć sensu, bo samochód nie miał ściany grodziowej. Popytaj się, czy nie wystarczy przerejestrować ze zmniejszoną ilością miejsc.
Na bałagan to się szykuj. Obdzwaniałem kilka OSKP i w każdej mówili mi coś innego. Na pewno
Dali namiar na firmę, która zajmuje się zabudową i zajmują się wszystkim od A do Z. Wysłałem zapytanie. Budżet mam ograniczony, bo camping nie był moim pomysłem na życie, a czymś z doskoku. Nie ma zamiaru ładować w to nie wiadomo jakich funduszy.
Ostatecznie zostanę z 9 osobowym busem, albo zrobię... zabudowę nad składanymi siedzeniami
Są gotowce do T4. Sam
To już w ogóle mnie osłabia. Ile razy ostatnio widzę gruza na ulicy, też mnie to kłuje.
Mam fajną bazę, w całkiem dobrym stanie technicznym, a jeszcze chciałem go dopieścić. Po ogołoceniu paki widzę gdzie są jakieś mankamenty i chciałem
Ja też mam T4, zmieniałem ilość miejsc w