Wpis z mikrobloga

Przewlekle choruję na astmę oskrzelową, ale od jakichś 5-6 lat nie miałem praktycznie żadnych objawów - do tego stopnia, że nawet leków nie miałem.
Niecały miesiąc temu zachorowałem na zapalenie oskrzeli. Nawróciły objawy astmy, dlatego zacząłem z powrotem brać seretide (wziewy zawierające steryd). Myślałem, że szybko mi objawy miną i będzie ok.
No ale zapalenie oskrzeli wydaje mi się, że minęło a objawy astmy jak były, tak są.

Czy jest możliwe, że zapalenie oskrzeli aktywowało moją przewlekłą astmę i będę znów się męczył z tą chorobą jak przez niemal całe swoje życie? Czy myślicie, że to raczej chwilowe i wróci wszystko do normy.

Odzwyczaiłem się od tej choroby i naprawdę jest dla mnie uciążliwa, wcześniej jak przez całe dzieciństwo i wiek nastoletni chorowałem na nią to niespecjalnie zwracałem na to uwagę, a teraz jest to dla mnie straszne.

#astma #pytanie #medycyna #lekarz #choroby
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trevoz a może to był niezdiagnozowany krztusiec, którego ostatnio była epidemia?
Też za dzieciaka chorowałem na astmę oskrzelową i z czasem przeszło mi na tyle, że od lat nie miałem objawów.
W zeszłym roku zachorowałem na krztusiec - 2 tygodnie infekcji, ale najgorszy kaszel i duszności przyszły po tym jak infekcja przeszła. Byłem nawet u pulmonologa i robiłem spirometrię, ale wykluczył astmę. Dał mi te same leki wziewne na duszności, które
  • Odpowiedz
@troglodyta_erudyta u mnie krztusiec/koklusz był początkiem astmy w wieku kilkunastu lat.

@trevoz nie wiem czy jest coś takiego jak całkowite wyleczenie z astmy, moja różowa ma astmę w remisji od liceum, ale nie znaczy to, że jej kiedyś nie wróci. ¯\(ツ)/¯

Ogólnie to pulmonolog wita.
  • Odpowiedz
@trevoz: U mnie ten rok jest też całkowicie inny, jak wcześniej praktycznie nie musiałem brać wziewek to teraz muszę brać w dzień w dzień i już to się ciągnie dłuższy czas - niedawno byłem u pulmunologa i dał mi nowy zestaw leków, średnio pomaga ale idzie normalnie funkcjonować

Będę próbował leczenia biologicznego, może też powinnieneś się zainteresować?
  • Odpowiedz