Wpis z mikrobloga

• 6
@Emprzem bzdura xD @Tokko ci opisał. 0.25 to to samo co 25% procent to jest setna część. Banda tłuków czepia sie na siłę. Jakos na maturze to wam nie przeszkadza a jest dokladnie tak samo tyle tylko ze w odpowiedziach jest notacja % i nikt sie nie czepia ze jest %%
  • Odpowiedz
@Matpiotr: w pytaniu jest …ile procent… czyli to tak jakbyś miał w ćwiczeniach ‘uzupełnij: suvy stanowią …. %.’ Jakbyś tam wpisał 0,25, odpowiedź była by błędna. Jakby było ile całości stanowią suvy byłoby ok.

Ale generalnie milionerzy zawsze byli denni ale w Polsacie udało im się osiągnąć nowe dno dna.

@Emprzem: Skoro:
25% =
  • Odpowiedz
No to odpowiedz na zadane pytanie: Ile PROCENT wszystkich aut stanowią SUV-y?

Odpowiadam: 0,25 procent?

@Pokaczu:

Nie, odpowiadasz 0,25 bez dodawania słowa "procent", bo wtedy jest to niepoprawna odpowiedź. "25 procent" musisz najpierw matematycznie zdefiniować, bo bez definicji to w matematyce nic nie znaczy, a jego definicja to właśnie 0,25.
  • Odpowiedz
@Matpiotr @Tokko chodzi o to, że pytanie dotyczy PROCENTÓW a odpowiedź niezupełnie jest jednoznaczna.

Wg mnie jest to gafa i tyle.

@Pokaczu: Zapytaj jakiegokolwiek matematyka o inne równoważne formy zapisu odpowiedzi "25%" i daj znać czy jedną z odpowiedzi będzie "0,25" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 18
@Tokko @Matpiotr Słuchajcie, nie zrozumcie mnie źle. Ja jestem bardzo dobry z matmy i w ogóle...

Moja praca zawodowa jest bardzo scisła i osobiście nigdy bym sobie nie wybaczył jakbym np. w jakimś dokumencie napisał coś tak absurdalnego. Owszem, niby jest to program rozrywkowy, ale jesli pisze się o procentach to wymaga się odpowiedzi w procentach a nie częściach dziesiątych całości. I jest to różnica.
  • Odpowiedz
@diwi spoko. Ja to wszystko rozumiem. Nie mniej jednak w szkole odpowiedź 0.25 w pytaniu o procenty nie dałaby punktów. Tak, wiem. Nie jesteśmy w szkole. Ja sie czepiam i pewnie nie mam racji.

Po prostu lubię jak jest porządek w zapisie. A takie coś świadczy o niechlujstwie.
  • Odpowiedz
Zapytaj jakiegokolwiek matematyka o inne równoważne formy zapisu odpowiedzi "25%" i daj znać czy jedną z odpowiedzi będzie "0,25" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@diwi: Teoretycznie wcale nie musi już tego robić, bo już to zrobił, bo ja oficjalnie mogę siebie matematykiem nazywać, mając z matematyki magistra.

chodzi o to, że pytanie dotyczy PROCENTÓW
  • Odpowiedz
Moja praca zawodowa jest bardzo scisła i osobiście nigdy bym sobie nie wybaczył jakbym np. w jakimś dokumencie napisał coś tak absurdalnego. Owszem, niby jest to program rozrywkowy, ale jesli pisze się o procentach to wymaga się odpowiedzi w procentach a nie częściach dziesiątych całości. I jest to różnica.

@Pokaczu:
A jakby było zadane pytanie "W jakiej temperaturze zamarza woda?", to odpowiedź 32°F będzie niepoprawna, bo w Polsce
  • Odpowiedz
@diwi @diwi

>Moja praca zawodowa jest bardzo scisła i osobiście nigdy bym sobie nie wybaczył jakbym np. w jakimś dokumencie napisał coś tak absurdalnego. Owszem, niby jest to program rozrywkowy, ale jesli pisze się o procentach to wymaga się odpowiedzi w procentach a nie częściach dziesiątych całości. I jest to różnica.

@Pokaczu:

A jakby było zadane pytanie "W jakiej temperaturze zamarza woda?", to odpowiedź 32°F będzie niepoprawna, bo
  • Odpowiedz
@Tokko

> Zapytaj jakiegokolwiek matematyka o inne równoważne formy zapisu odpowiedzi "25%" i daj znać czy jedną z odpowiedzi będzie "0,25" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@diwi: Teoretycznie wcale nie musi już tego robić, bo już to zrobił, bo ja oficjalnie mogę siebie
  • Odpowiedz
@diwi spoko. Ja to wszystko rozumiem. Nie mniej jednak w szkole odpowiedź 0.25 w pytaniu o procenty nie dałaby punktów. Tak, wiem. Nie jesteśmy w szkole. Ja sie czepiam i pewnie nie mam racji.

To współczuję ósmoklasistom z 2021 roku, bo według tej logiki w poniższym zadaniu z ich egzaminu z matematyki, nie ma żadnej odpowiedzi, która dałaby punkty.
diwi - > @diwi spoko. Ja to wszystko rozumiem. Nie mniej jednak w szkole odpowiedź 0....

źródło: SCR-20250905-ou0

Pobierz
  • Odpowiedz
Odpowiedź nie jest poprawna semantycznie.

@Pokaczu: Dyskusje na temat semantyki zostawiam językoznawcom, oni lubią "według mnie". Jak już powiedziałem, skończyłem matmę i tam "według mnie" nie ma. Jest tylko prawda i fałsz, a odpowiedź 0,25 jest z tego punktu widzenia poprawna.

To tak jakbyś na pytanie o bary odpowiedział w pascalach. Niby to
  • Odpowiedz