Aktywne Wpisy

KingaM 0
Ej, a kiedy myjecie tyłek, to jak głęboko wsuwacie (namydlony) palec? Pytanie do facetów, ofc. #pytaniedoeksperta

fsfdjf +18
zimno, śnieżnie i fajnie, ale niektóre kasztany nie odśnieżają przed domami i trzeba się przedzierać przez zaspy śniegu jak na sybirze jakim
źródło: image_picker_75E0C8FE-53FA-479A-9834-DB819599DD89-14796-000018D21BE906E3
Pobierz

12 pojazdów to 100%
A 3 pojazdów to X%
300 = 12x
x=300/12
X=25%
I zaznaczamy odpowiedź....
....
...
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ to są promile.
#milionerzy
źródło: 2127676ca29f9bfaaaa
Pobierz@Emprzem: Skoro:
25% =
Komentarz usunięty przez autora
źródło: 1000022043
Pobierz@Pokaczu:
Nie, odpowiadasz 0,25 bez dodawania słowa "procent", bo wtedy jest to niepoprawna odpowiedź. "25 procent" musisz najpierw matematycznie zdefiniować, bo bez definicji to w matematyce nic nie znaczy, a jego definicja to właśnie 0,25.
Tam nie ma %!!!!!!
1/4 aka 0,25 aka 25%
Wg mnie jest to gafa i tyle.
@Pokaczu: Zapytaj jakiegokolwiek matematyka o inne równoważne formy zapisu odpowiedzi "25%" i daj znać czy jedną z odpowiedzi będzie "0,25" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moja praca zawodowa jest bardzo scisła i osobiście nigdy bym sobie nie wybaczył jakbym np. w jakimś dokumencie napisał coś tak absurdalnego. Owszem, niby jest to program rozrywkowy, ale jesli pisze się o procentach to wymaga się odpowiedzi w procentach a nie częściach dziesiątych całości. I jest to różnica.
Po prostu lubię jak jest porządek w zapisie. A takie coś świadczy o niechlujstwie.
@diwi: Teoretycznie wcale nie musi już tego robić, bo już to zrobił, bo ja oficjalnie mogę siebie matematykiem nazywać, mając z matematyki magistra.
@Pokaczu:
A jakby było zadane pytanie "W jakiej temperaturze zamarza woda?", to odpowiedź 32°F będzie niepoprawna, bo w Polsce
To współczuję ósmoklasistom z 2021 roku, bo według tej logiki w poniższym zadaniu z ich egzaminu z matematyki, nie ma żadnej odpowiedzi, która dałaby punkty.
źródło: SCR-20250905-ou0
Pobierz@Pokaczu: Dyskusje na temat semantyki zostawiam językoznawcom, oni lubią "według mnie". Jak już powiedziałem, skończyłem matmę i tam "według mnie" nie ma. Jest tylko prawda i fałsz, a odpowiedź 0,25 jest z tego punktu widzenia poprawna.