Wpis z mikrobloga

@giermek: Mój też mówi, że czyta już tak od lat bez problemów.Twierdzi, że po kablu wgrywa mobi, a przez Send To Kindle/maila pliki epub i wszystko śmiga.
  • Odpowiedz
  • 5
@giermek mało tego. Kolega opowiadał że można kupić książkę na Amazonie. Wyłączyć DRM. Sideload kopii i zwrot na Amazonie ;)
  • Odpowiedz
@p4wl: Tak, ale tylko kilka razy i masz bana gwarantowanego.
@giermek Tak, można z dowolnego źródła wgrywać ebooki po kablu lub przez sent-to-kindle.
@frutson Tylko Z gwarancji Nie można skorzystać. 😉
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@moja-walka przerobienie epub na mubi jest bezproblemowe? E-book dziala tak samo? Rozumiem że pdfy to działają jak pdfy czyli masz strony konkretnie zaprojektowane. Nie zmieniasz marginesów ielkosci czcionki i interlinii i fontów.
  • Odpowiedz
@giermek: Da się przerobić swoje ebooki jednym kliknięciem w Calibre. Przy wysyłce przez Send To Kindle traci się dzielenie wyrazów z tego co wiem, ale może ktoś mnie poprawi. Najlepiej konwertować na format AZW3, a przynajmniej tak było jeszcze parę lat temu jak tego używałem. W PDFach nie zmienisz ustawień czcionki, możesz tylko powiększać/pomniejszać stronę. Jailbreak na razie tylko na urządzeniach z firmware'm starszym niż 5.18.
  • Odpowiedz
@giermek: Jak dotąd nie analizował treści i tego, czy masz do ich czytania prawo. Ja wrzucałem masę różnych rzeczy - nawet notatki spraw do załatwienia na długim wyjeździe (pisane w "notatniku"). Mi się najwygodniej zarządza książkami przez Calibre (niestety kiedyś zrypałem bazę i muszę to ponownie poukładać). Konwertowałem materiały z Wordpada (rtf), Worda(doc), HTML(dosłownie z www) i oczywiście plików tekstowych i typowo ebookowych .epub .azw .mobi - na róznych czytnikach.
  • Odpowiedz
@giermek Tak, w programie Calibre. Czasem jakoś marginesy się rozjeżdżają i wtedy musisz jeszcze raz przerobić, tworząc większy lub mniejszy margines. Ale to proste. A pdf czyta się ok, choć tu nie idzie powiększyć samej czcionki tylko całą kartkę powiększasz i czasem ta czcionka mogłaby być większa, ale to może też zależy od ekranu czytnika, ja mam mały i stary
  • Odpowiedz
@giermek: można ale nie wysyłaj przez send to kindle. Rób to przez kompa (np calibre) albo
https://send.djazz.se/

I jak już masz piraty na kindle to decyzja albo wyłączasz wifi na zawsze albo odpalasz go chociaż raz na miesiąc. Niestety kindle jak jest bez wifi 2-3 miesiące to po podłączeniu potrafi wywalić pół biblioteki w śmietnik jeśli jest piracka (niby synchronizacja z Amazonem xD) i polecam jailbreaka
  • Odpowiedz