Wpis z mikrobloga

Nic nowego, z gatunku: człowiek mądry, a głupi jak but. Nawet nie żal mi siebie. Ku przestrodze...

Szukam telefonu, przeglądam OLX`a, wpada w oko Realme GT7 PRO za 1250 PLN, rzekomo nowy. Oto lista grzechów, które popełniłem (pomarańczowe lampki po drodze się zapalały, ale nie uchroniły mniej przed oszustwem):

1. Cena zbyt niska, aby ogłoszenie mogło być prawdziwe. ZIGNOROWAŁEM świadomie ten fakt.
2. Nie zadałem pytania o odbiór osobisty (odpowiedź sprzedającego, potencjalnego oszusta zawsze dużo mówi, gdy jest odmowna), albo co najmniej o wysyłkę za pobraniem (tutaj zawsze może wysłać cegłę, ale też odsiewa ziarno od plew).
3. Konto na OLX rzekomo od 2010 roku (od początku w rękach oszusta, albo przejęte przez oszusta), przecież przez 15 lat nie mógł oszukiwać, ludzie nie zgłaszali, a OLX nic z tym nie zrobił, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4. Na propozycję Przesyłki OLX (dupochronu) odpowiedział propozycją wystawienia na allegro (skończyło się na allegrolokalnie). Stwierdziłem, że jeden uj.
5. Chciał nr telefonu, żeby wysłać mi link do aukcji na allegro (choć przecież mógł podać go w wiadomościach OLX).
6. Link do allegrolokalnie kończył się domeną ".og" (nie "pl"). To mnie zaniepokoiło bardzo, ale kliknąłem kup teraz, zaś przed dokonaniem zapłaty spróbowałem znaleźć ten przedmiot na allegrolokalnie.pl - nie pojawił się na liście. Oszust odpisał, że to przez to, że kliknąłem już "kup teraz", zabrzmiało w miarę logicznie.
7. Płatność blikiem nie chciała chyba ze 3-4x dojść do skutku, mieliło, mieliło i wyskakiwał błąd, Że też ostatnia szara komórka się nie aktywowała w głowie i nie stwierdziła: a je.ać to, daj sobie spokój. Przez scam stronę, akurat "dobrze", że BLIK, a nie kartą, z podaniem danych tejże.
8. Dane odbiorcy: PPRO, Balderon Street 20 00-000 London (w transakcji coinbase.com).
9. Właśnie zbieram się na komendę zgłosić oszustwo, celem otrzymania informacji za kilka miesięcy o umorzeniu z powodu nie wykrycia sprawcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#oszukujo #oszustwo #zlodzieje #policja #allegro #allegrolokalnie #olx #cyberbezpieczenstwo #truestory #polakicebulaki #polakmadryposzkodzie
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@kutmen2: otóż nie, zawsze byłem ostrożny, przez tyle lat. Za większe kwoty zawsze odbiór osobisty, albo przesyłki pobraniowe, aż do wczoraj. Ultra, hiper okazja wyłączyła myślenie...

@Muszewymyslec2 kosztowna, wkur.iająca lekcja, ale na całe życie.
  • Odpowiedz
  • 14
@UmTaRiRaRaRa ciężko uwierzyć, że nie jesteś 80 letnim dziadkiem, bo tylko to by tłumaczyło tyle red flagów które zignorowałeś. Czyli straciłeś tylko tą kwotę czy kilka razy płaciłeś i za każdym razem pobierało kasę?
  • Odpowiedz
  • 14
@UmTaRiRaRaRa ja na miejscu scammerów symulowałbym błąd płatności tak aby ściągnąć od ciebie kilka razy opłatę, zanim dostałbyś potwierdzenie z banku to może spróbowałbyś 2-3 razy
  • Odpowiedz
@UmTaRiRaRaRa: Chryste panie xD Z tą domeną, odmową paczki przez OLX i w ogóle W DZISIEJSZYCH CZASACH WYCHODZENIA POZA OLX, MIMO KURNA CIĄGŁEGO TRĄBIENIA "NIE ZAŁATWIAJ NIC POZA OLX", to ładnie żeś pojechał.
tellet - @UmTaRiRaRaRa: Chryste panie xD Z tą domeną, odmową paczki przez OLX i w ogó...

źródło: Untitled

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@UmTaRiRaRaRa
I nie zdziwiło cię, że domena ma inny adres oraz że w komunikacje z potwierdzeniem płatności jest inny odbiorca niż Allegro?

Niestety szanse na odzyskanie kasy są praktycznie zerowe. A dla banku sprawa jest prosta, było pytanie czy potwierdzasz płatność na stronie coinbase.com, więc jak potwierdziłeś, to transakcja została dokonana w pełni świadomie.
  • Odpowiedz