Wpis z mikrobloga

@arinkao no kazali mi dać surowe plastry makarony. Wyszło tak że fajnie się ser rozpuścił a makaron w środku kompletnie twardy i suchy xD nie wiem, na wykopie wtedy mówiono że normalnie bez dodatku płynów makaron się ugotował. No a u mnie nic. Choć tak na logikę makaron gotując się wciąga wodę a skąd ta woda miałaby tam być? Z sera? Z sosu która była gęsty?
  • Odpowiedz
@teoretyk_peklunku Z beszamelu i ragu jeśli robisz Lasagne Bolognese. Mogłeś też popełnić błąd jak kolega kiedyś gdy robiliśmy sobie takie dinner party i całą lasagne złożył na środku blachy zostawiając luz po bokach i całą wilgoć spierdzieliła bokami. Nigdy w życiu nie wyszła mi sucha, a jak raz podgotowałem makaron to zaczęła się rozwalać. Jeśli lubisz możesz też dołożyć warstwy ze szpinaku. Świeży lub mrożony szpinak (całe liście) wrzucasz do ronda
  • Odpowiedz
  • 0
@teoretyk_peklunku: Dokładnie jak napisali wyżej, od siebie dodam że dobrze aby beszamel i ragu miały w sobie troche tłuszczu i nie były zbyt gęste, takie na średnio zrobione.
Wsadzasz oczywiście pod przykryciem do piekarnika, ser dajesz na sam koniec i wtedy odkrywasz pokrywkę i ustawiasz piekarnik najlepiej na pieczenie-grill, jeśli masz pewność że jest ideolo to na sam grill.
  • Odpowiedz
@arinkao NO WŁASNIE. Dlatego lubię przepisy z tiktoka bo tam naocznie widzisz etapy przygotowywania i że na końcu faktycznie wyszło a w dodatku w komentarzach też ludzie piszą co i jak. A Ty kiedy założysz swojego? Możesz dać dublaż z AI nawet jak się wstydzisz sama mówić
  • Odpowiedz
  • 1
@teoretyk_peklunku: Róznie bywa, osoby które robią skróty to fajnie się ogląda ale czasem czegoś nie dopowiedzą. Ważne mieć sprawdzonego gościa. Sporo tam jest contentu na "domyśl sie" xD
  • Odpowiedz