Wpis z mikrobloga

Co oni zrobili z tą aplikacją xD

Na 6,1” mieszczą się dwie oferty.
Chyba zmniejsza im się ilość aktywnych userów i jest mniej ofert, bo ten redesign jest ewidentnie podyktowany wymuszaniem scrollowania = zwiększaniem zaangażowania. Z dobrym user experience nie ma to nic wspólnego. Pewnie jakiś ambitny UX ze swoim latte w ręku uzasadnił swoje nikomu niepotrzebne jestestwo.

Czy zauważyliście że w świecie cyfrowym wypadliśmy z fazy interfejsów „dla ludzi” a weszliśmy w czas interfejsów „dla korporacji”? To było dosyć płynne przejście ale ciekawią mnie Wasze przykłady, kiedy i gdzie to zaobserwowaliście.

#ux #komputery #iphone #android #pepper
L24D - Co oni zrobili z tą aplikacją xD

Na 6,1” mieszczą się dwie oferty.
Chyba zmni...

źródło: IMG_2892

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L24D przecież od dawna już się to dzieje. merchandising w sklepach, planogramy wystaw, projekty sklepow aby produktowy często kupowane były daleko od siebie…. Te same praktyki przechodzą do świata cyfrowego
  • Odpowiedz
@L24D: Od dawna to piszę — ergonomia systemów i aplikacji spada z wersji na wersję, a powinno być odwrotnie.

Drukowanie bieżącej strony w Wordzie kiedyś:
1. Ctrl + P.
2. Alt + B.
  • Odpowiedz
@L24D: a czemu nie mozesz korzystac z wersji webowej?
Taki wypok X razy lepiej dziala przez przegladarke na telefonie, niz jakakolwiek iteracja appki. Ja wiem ze teraz jest tendencja do appkowania wszystkiego, ale to jest dopiero bezmyslna jazda.
  • Odpowiedz
  • 146
@L24D jestem za jak największym utrudnianiem życia mobilniakom. To wy odpowiadacie za upadek internetu. Prawdziwi LUDZIE takie rzeczy przeglądają na komputerach więc różnicy im to nie robi.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
@WujaTHC: przyznam Ci rację, choć w erze internetu WAP (nie wiem czy ktokolwiek poza wapniakami to pamięta hehe) na moim Sony Ericssonie potrafiło się czasem zmieścić więcej treści na uproszczonych i zoptymalizowanych stronach WAP niż na olbrzymim, w porównaniu, ekranie smartfona.
  • Odpowiedz
Aplikacje wszelkiego typu swój zjazd maja od mementu kiedy zaczęto stosować elektrony i inne javascriptowe gówna by webowcy mogli pisać swoje wysrywy jako aplikacje "natywne".
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@ghostek: jako webowiec zgadzam się w 100%. Dotknęło to nawet całe systemy operacyjne, głównie Windowsa, mimo że ten ma swoje natywne biblioteki do GUI to webview używają nawet w menu start.
  • Odpowiedz
@L24D przestałem przeglądać pepper.pl jakos 1.5 roku temu jak zepsuli system gorących i widziałem to co powinno mnie zainteresować, a nie wszystkie gorące oferty uszeregowane od najnowszej do najstarszej.
Zmienili chyba wtedy też oferty w segregowaniu po aktywności i widoczne były wzmianki sprzed miesiąca xD
  • Odpowiedz
kiedy i gdzie to zaobserwowaliście.

@L24D: Na Amazonie lata temu ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem. Nie wierzyłem że taka wielka firma nie jest w stanie nawet próbować dorównać Allegro pod względem interfejsu, p------e kategorie, sortowanie działające jak chce, idiotyczne grupowanie produktów, Allegro przy nich to było mistrzostwo. Oczywiście że byli w stanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie chcieli mi sprzedać tego czego szukam jak
  • Odpowiedz
Co oni zrobili z tą aplikacją xD

w świecie cyfrowym wypadliśmy z fazy interfejsów „dla ludzi” a weszliśmy w czas interfejsów „dla korporacji”?

@L24D: ale to twoja zasługa. Po WUJ instalujesz ODDZIELNĄ APLIKACJĘ do każdej strony internetowej? Na PC po prostu używasz przeglądarki do wszystkich tych stron, po co taka przepaść w stosunku do urządzeń przenośnych? xD

To wy odpowiadacie za upadek internetu. Prawdziwi LUDZIE takie rzeczy przeglądają na komputerach więc różnicy im
  • Odpowiedz
@L24D: @KanapkaPL
Mnie to najbardziej bolą nowe zakładki na górze. Czym są niby popularne? I wkurza mnie, że usunęli zakładkę komentowane - czasem pod produktem, który mnie interesował, ale nie był potrzebny na już, można było wejść w spoko dyskusję i zmienić swoje preferencje.
  • Odpowiedz
wypadliśmy z fazy interfejsów „dla ludzi” a weszliśmy w czas interfejsów „dla korporacji”?

Największą katastrofą było pojawienie się idei "mobile first" która potem przeistoczyła się w "mobile only". Obecnie projektując stronę/aplikację najpierw tworzy się jej wersję mobilną a potem na jej podstawie robi się desktop. Zwykle po prostu rozciąga się i lekko przesuwa rzeczy z mobilki i elo macie tu wersje na komputer.
  • Odpowiedz
@L24D: ogólnie w badaniach wychodzi, że im mniej jest pozycji widocznych na raz na ekranie, tym większa szansa, że ktoś wejdzie w którąś i kupi. W kilku firmach przerabialiśmy już to samo, redukcja do 2-6 pozycji widocznych w tym samym czasie zwiększała przychody. Jak klient widzi za duży wybór to się nie może zdecydować i rezygnuje z zakupu
  • Odpowiedz