Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebna pomoc. Byłem dwa razy na ściance i jako, że mi się to dosyć spodobało myślę nad zakupem własnego sprzętu, szybciej zacznie się zwracać :) Wspinanie typowo w budynku na ścianie z autoasekuracją lub na baldach. Planuję chodzić na ściankę raz na 10-14 dni. Czy taki zestaw dla świeżaka będzie spoko?
Uprząż
Do tej pory wypożyczałem i wydaje mi się że była to ta uprząż Trochę przeszkadza mi w niej jedna klamra w pasie. Jestem szczupły więc po prawidłowym zwężeniu trochę było asymetrycznie.

Jeśli chodzi o buty to myślałem o Black Diamond lub Ocun Co myślicie? Nadadzą się?

#wspinaczka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PawlikusOKS: Sama mam tą uprząż już parę lat, jest naprawdę ok. Buty też wybrałeś spoko. Chciałam Ci polecić buty z decatholonu podobne, ale cena praktycznie ta sama co za Blacka, z tym że tamte byś sobie mógł przymierzyć przed zakupem :)
  • Odpowiedz
@PawlikusOKS: momentum bardzo popularna uprząż. Będzie git. wszystkie uprzęże do wspinaczki z atestem będą git, nawet z Decathlona. Najlepiej jest przymierzyć na miejscu żeby zobaczyć czy wygodna. Imho nie warto przepłacać za droższa, bo różnice są symboliczne.
Na pierwsze buty byle były wygodne i nieprzesadnie ciasne. Lepiej przymierzyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@rozowy_dzban: @skethoo Dzięki za pomoc. Zamówiłem uprząż i buty od Black Diamond. Mam nadzieje ze buty będą wygodne, a jak nie to trzeba bedzie odsyłac i próbować dalej ;) niestety prócz decathlonu nie mam u siebie sklepu z typowo wspinaczkowym sprzętem
  • Odpowiedz
@PawlikusOKS: Decathlon ma dobry sprzęt tbh. Uprząż od nich mam i wygodna fest. Buty zreszta też ale one sa git na start, powoli myśle nad jakimiś lepszymi na krawądki :D

Magnezje jeszcze sb kup, biała materia jest spoko.
  • Odpowiedz
@PawlikusOKS: Ehhh byku byku. Ogólnie to jak ciasne to git tbh bo potem Ci się to przyda jak będą jakieś p------e krawądki. Ale drugie pytanie to czy w takich butach i tak z nich będziesz korzystać i czy do tego czasu nie rozwalisz ich. Ogólnie buty powinny być ciasne ale nie na tyle abyś miał płakać i po treningu pić 5 piwek aby się odprężyć więc z wyczuciem xD

Osobiście
  • Odpowiedz
  • 0
@epll: Gdyby były tylko ciasne to pół biedy, nie jestem w stanie wyprostować palców wszystkich :D teoretycznie mógłbym je zostawić i liczyć że się rozbiją, ale to ryzyko
  • Odpowiedz
@PawlikusOKS: Możemy polecić buty marki Tenaya które mamy w ofercie: https://9c.pl/wspinanie/buty/ . Modele Tanta oraz Gontar to idealne buty dla osób początkujących. Wybierając rozmiar dobrze dopasowany nie będzie on nadmiernie ciasny gdyż nie są to buty mocno techniczne. W ten sposób buty będą dopasowane a jednocześnie nie będą sprawiały bólu.
  • Odpowiedz