Aktywne Wpisy

annlupin +35
dzisiaj misiek przed czwartą nad ranem nom
źródło: annlupin20776543
Pobierz
RobieZdrowaZupke +46
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: annlupin20776543
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Na Allegro kwitnie handel podróbkami dermokosmetyków, m.in La Roche Posay. W tubkach zamiast balsamu rekomendowanego przez dermatologów – tania chińska chemia. Allegro i La Roche Posay odwracają wzrok, a ludzie smarują tym twarz licząc na poprawę swojej sytuacji po wizycie u dermatologów, a w zamian dostają wysypki.
Kupiłem krem La Roche Posay Cicaplast B5 na Allegro od sprzedawcy medicare innovations sp zoo (nick Medi-Innovations). Już po otwarciu produktu wiedziałem, że coś jest nie tak – inny zapach, dziwna konsystencja, a tuba wyglądała odrobinę inaczej niż ta z apteki.
Porównałem oba produkty i różnice są następujące:
- podróbka (lewa) ma krzywo zgrzaną tubę, jest odrobinę wyższa,
- na podróbce napisane jest 100 ml / 100 g, podczas gdy oryginał ma 100 ml / 97 g,
- w ikonie recyklingu na oryginale jest cyfra 7, a na podróbce brak,
- nadruk na podróbce jest mniej ostry,
- napisy na tyle opakowania podróbki mają inny rozmiar czcionki, inną długość tekstu, czasem dodatkowe napisy, a czasem ucięte zdania.
- oryginał jest niemalże bezzapachowy i jedwabisty, podróbka śmierdzi jakby jakąś wazeliną i ma dziwną konsystencję, jakby nie do końca wymieszaną.
Zgłosiłem sprawę do Allegro i do samego La Roche Posay.
Sprzedawca nawet nie próbował ze mną dyskutować, gdy zarzuciłem mu, że produkt nie jest oryginalny, nie podjął rozmowy. Ktoś, komu zależy na biznesie i dobrym imieniu próbowałby jakoś bronić swojej racji, a ja po kilku minutach od założenia dyskusji otrzymałem zwrot i informację, że nie muszę zwracać produktu (?!).
Opisałem szerzej sytuację, dopytałem allegro jakie działania zamierzają podjąć wobec sprzedającego który naraża zdrowie klientów sprzedając podrobiony towar, dlaczego sprzedawca który ma liczne negatywne komentarze i zgłoszenia sprzedaży podróbek nadal bezkarnie działa na platformie, odpisali w skrócie: „sprzedawca oddał kasę, więc wszystko okej, monitorujemy sprawę”. Aukcja dalej wisi, firma sprzedała 1500 kremów bo ma najlepszą cenę, konto działa, a negatywnych komentarzy przybywa w zawrotnym tempie (w ostatnim czasie więcej jak pozytywów). Następnie sprzedawca odpisał, że nie handlują podróbkami, mają towar na rynek zagraniczny i dlatego jest różnica w zapachu, konsystencji XD (czyli rozumiem że dermokosmetyki z rynku zagranicznego zamiast leczyć, powodują wysypkę? jeżeli tak to ok)
La Roche Posay (L’Oréal) po tym jak chciałem im wysłać podrobiony balsam do analizy: „proszę kontaktować się ze sprzedawcą”. Czyli ma totalnie w dupie zdrowie Polek i Polaków.
Tymczasem pod aukcjami tego sprzedawcy jest wysyp komentarzy:
„Uwaga!! Krem okazał się podróbką!!”
„Po tym kremie mam wysyp pryszczy, konsystencja jak sucha pasta zamiast jedwabistego balsamu.”
„Opakowanie inne, w środku jakiś tani chiński krem, pachnie staro. Zdecydowanie podróbka.”
„Nie kupujcie! Podróbka produktu, skład nieznany – może zawierać szkodliwe substancje!”
„Śmierdzi, prawdziwy cicaplast nie ma żadnego zapachu. To jest wstyd.”
I to nie są jednostkowe przypadki. Setki ludzi mogą nakładać na twarz chińską chemię zamiast dermokosmetyku z apteki, bo Allegro i producent udają, że nic się nie dzieje. Pierwszy negatywny komentarz związany z podrobionym dermokosmetykiem sprzedawca otrzymał w lutym, więc jak widać jest to celowe działanie i trwa już dłuższy czas
Tu nie chodzi o moje 50 zł – tylko o zdrowie ludzi i o to, że na Allegro można bezkarnie handlować podróbkami kosmetyków, które mogą szkodzić.
Co sądzicie – zgłaszać to od razu do UOKiK / Sanepidu / mediów, czy nagłaśniać jak najmocniej tutaj, żeby nikt więcej się nie naciął?
Zdjęcia porównawcze (po lewej podróbka, po prawej oryginał) w załączniku
źródło: podrobka1
PobierzHandluje pan próbkami? Tak, a o co chodzi? No właśnie się pan dowiedział, i co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na allegro kupuje tylko rzeczy, na których jakości mi nie zależy. Ostatnio kupiłem packe na muchy, no-name sekator do roślin i jakieś podobne gówna xD albo jakieś produkty których i tak nikt nie podrabia, np nawóz z krowiego gówna 20 litrów albo gacie cottonworldy xD
Jak potrzebuje
Tutaj aukcja przykładowa: https://allegro.pl/oferta/krem-ochrona-uv-do-twarzy-beauty-of-joseon-relief-sun-spf50-pa-spf-50-ml-17673888625?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=OTAyNmFhY2UtMTVhYi00ZmQxLWFkYzEtNTU5YzVmY2YwOWI5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c1cd7f77-6cc9-40f8-8fad-18197c69582c
Mimo iz masa osób ostrzega w komentarzach, ludzie kupują masowo, a nabierają sie, bo 1400 ocen i średnia
źródło: Podróba
Pobierza CheckFresh.com odczytuje daty z numeru partii.
Porównaj może jeszcze z pudełkiem tekturowym.
https://krs-pobierz.pl/medicare-innovations-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia-i0001101762
Opie, chyba trafiłeś na bardzo ciekawy temat... sprawdź kto jest właścicielem i co ma wpisane w PKD. Firma działa od ponad roku.
W sumie od zawsze można sprzedawać samochody, naprawiać a pasją jest sprzedawać buty, ciuchy i kosmetyki, a że są jakie są... :}
Działaj jeśli dostrzegasz znamiona przestępstwa, taki obowiązek