Wpis z mikrobloga

Miraski. Miałem budować dom 200metrow z ogrzewaniem gazowym bo byłem przeciwnikiem pomp ciepła. Miałem już indywidualny projekt ale tak los się zakręcił że kupiłem domek 120 metrow (95 użytkowej)od dewelopera z pompą ciepła. Jak ktoś jest ciekawy jakie będą rachunki za prąd plusujcie. Za rok napiszę ile kWh zużyte i jaka cena. Rodzina 2+2.
Pompa powietrze powietrze 6kW Hisense 230l CWU. Ogrzewanie podłogowe.
Wydaje mi się że wiele osób naciąga rachunki. Zwolennicy naciągają na niskie koszty, przeciwnicy na wysokie. Zobaczymy jak to jest w rzeczywistości.
#budowadomu #pompaciepla #dom
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
@toszamono:

bardziej niż model pompy ważniejsza jest charakterystyka energetyczna budynku

EP = 46kWh/(m2 rok)
Ale nie wiem czy w to wierzyć… bo jak sprzedawałem swoje mieszkania to facet od charakterystyki nawet nie przyjechał tylko wystawił certyfikat przez neta :p
  • Odpowiedz
  • 1
@Ravau23:

fotowoltaika

Aaaaa teraz zrozumiałem. Jestem tak poza tematem fotowoltaiki i pomp ciepła że myślałem że chodzi o zdjęcie czego xD nie mam fotowoltaiki.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ravau23:

to nie będzie tanio

Napisz coś więcej a zweryfikujemy Twoje słowa za rok. Nie że Ci nie wierzę tylko sam się nie znam a rachunki pokażą prawdę. Tylko doprecyzuj trochę co to znaczy tanio nie będzie.
  • Odpowiedz
@p3oo1: jak dom jest dobrze ocieplony - czyli ściany i dach czy tam strop to nie powinno być tragedii. Dużo narzekania na pompy ciepła się bierze stąd, że przy programie Czyste Powietrze powsadzali sobie ludzie chińskie pompy ciepła do słabo ocieplonych domów po 200-300 metrów powierzchni użytkowej i potem był płacz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Pompa powietrze powietrze 6kW Hisense 230l CWU

@p3oo1: klimatyzacją wodę grzejesz i podłogówkę? Widać, że amator nie ma pojęcia o czym mówi
  • Odpowiedz
@p3oo1: A z ciekawości wrzuciłem w AI aby policzył zobaczymy jak wyjdzie w porównanie z rzeczywistością

Policzył mi
Rzeczywiste zużycie prądu przez pompę wynosi:
Ogrzewanie: 874 kWh/rok (przy SCOP 5,0)
CWU: 1176 kWh/rok (przy
  • Odpowiedz
@p3oo1: na pewno nie przejmuj się opiniam "znawców", którzy już Ci tu piszą, że będzie drogo. Tym bardziej, że żaden mądrala nie liczy czasu, który spędza się na obsłudze ogrzewania, a u Ciebie będzie to co najwyżej raz na rok (czy jeszcze rzadziej) wpadnie serwisant ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@p3oo1: to ja powiem jak to u mnie wyszło
Z 4/6 ton węgla czyli dawniej 4000zl teraz bardziej 6000/8000zl na sezon + drewno i temperatury w domu 22/23*
Przeszliśmy na gaz, instalacja gazu 20k, piec, wkład, bojler, termozawory.
Rachunki wynoszą 10 000 zł za sezon grzewczy i w domu jest 20/21*
  • Odpowiedz