Wpis z mikrobloga

@neerg_ylno Można kupić Toyotę lub Hondę z eCVT, której naprawa w większości przypadków będzie wynosić 0 zł, bo po prostu się nie zepsuje ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@open_or_die @dominowiak heheszki heheszkami ale co w twierdzeniu, że automat jest droższy w naprawie od manuala jest nieprawdziwe? Sam nie pogardził bym furą z DSG, bo przyjemnie się tym jeździ. Remotowaliście automatyczne skrzynie biegów? Znacie koszty napraw? W moim przypadku naprawa skrzyni po upaleniu się sterownika wyniosła mnie 10k. Niedawno na TVN turbo w "Naprawach nie do naprawy " remont automatu w Peugeot też wyniósł 10k. Jeżeli dla Was to
  • Odpowiedz
heheszki heheszkami ale co w twierdzeniu, że automat jest droższy w naprawie od manuala jest nieprawdziwe?

@neerg_ylno: nic, ale to jest p---------e dla p---------a. Samochód jest droższy w eksploatacji od roweru, ale jakoś nikt nie mówi o spisku w tym przypadku XD
  • Odpowiedz
Remotowaliście automatyczne skrzynie biegów?

@neerg_ylno: To teraz pytanie, jak często takie naprawy okazują się konieczne, ile lat skrzynia była bezawaryjna, czy nie zaniedbano serwisu.

Generalnie fajnie byłoby poznać statystyki dla DSG w przedziałach:
0-5 lat - nowy samochód, częściowo na gwarancji,
  • Odpowiedz
@PiotrFr ten ostatni Janusz ma trochę racji. Przy projektowaniu elementów liczy się trwałość, czyli ile cykli zmęczeniowych wytrzymają, czyli ile czasu minie zanim się zepsują. To pierwsza kropka. Druga to informacja jaką usłyszałem w Wolfsburgu w fabryce VW, że producenci aut najwięcej kasy zarabiają na częściach zamiennych. Teraz wystarczy tylko jakoś połączyć te kropki ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ
  • Odpowiedz
  • 0
@open_or_die czemu nie? Ja w DSG ostatnio robiłem dwumase i od razu sprzegla. To są elementy eksploatacyjne, pytanie nie jest czy będziesz robił, ale kiedy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@p4wl: świadomie wybierając DSG liczysz się z tym że kiedyś sprzęgła będą do wymiany.
Nawet niektórzy będą się kłócić że dwusprzęgłówki to nie są pełnoprawne automaty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sam używam DSG, podoba mi się szybkość zmiany biegów ale reszta to porażka w porównaniu do np ZF8HP.
  • Odpowiedz