Wpis z mikrobloga

Witam kolegów. Mieszkam w małym mieście i pracuje w biurze rachunkowym. Moje doświadczenie to niecałe dwa lata. W przyszłym roku zamierzam przeprowadzić sie do #krakow i zacząć przygodę z #korpo w dziale księgowości. Jestem teraz na etapie przechodzenia z B2 na C1 jeśli chodzi o angielski

Macie jakies rady dla młodszego kolegi?

#praca
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lecoffe: czasy korpo księgowych powoli sie kończą w Krakowie. Widać mocne nastroje w kierunku przejście ns AI i ewakuację procesów do Indii.

Spodziewaj się tego, że rynek nie jest łatwy i może być ciezko znaleźć pracę od kopa. Pewnie sie uda, ale chwile to zajmie. Z takim doświadczeniem raczej nie spodziewam się kokosów na start, chyba że zaczepisz się w jakiejś firmie obsługującej polskie spółki, to wtedy twoja wiedzą moze
  • Odpowiedz
@karokrakow: e tam, kazdy tak gada w dowolnej branzy w ktorej pracuje. IT sie konczy, ksiegowosc sie konczy, finanse sie koncza, itd.
Z doswiadczeniem jako ksiegowy dostanie spokojnie robote na entry lvl. Wiadomo ze w okolicach 5k netto ale takie sa zasady gry.
A z tymi hindusami to nie beda sie wycofywac? U mnie w firmie zastapili polakow hindusami a ci r-------i zupelnie proces jakiegos dzialu i beda sie ratowac
  • Odpowiedz
@Amigoyamigo: transition do indii byly od lat, ale teraz koszty pracy w Polsce sa dość wysokie i widze że znowu jest duże parcie na Indie. To że tam na 10 hindusów moze jeden cos ogarnia to fakt, ale widze (przynajmniej po swoim korpo) że jest nadzieja na to ze hindus + AI to przepis na cięcie kosztów.

Mozna sobie mówić że nie ma problemu, ale wystarczy spróbować poszukać dzisiaj pracy.
  • Odpowiedz
@karokrakow: tranzycje byly od lat i ludzie zawsze gadali ze branza x,y,z sie konczy.
Wiadomo ze ciezej prace znalezc teraz niz pare lat temu, bo miasta napecznialy ludzmi i rynek sie wysycil. Ale tutaj apokaliptyczne scenariusze chlopakowi przedstawiacie a na luzie znajdzie robote. Po pol roku zmieni na lepiej platna z doswiadczeniem w korpo.
Mieszkanie w dowolnym miescie top5 samemu to nieporozumienie bo koszty czy to wlasnego mieszkania czy wynajetego
  • Odpowiedz
@Amigoyamigo: no wiesz, kiedyś po prostu łatwiej bylo o zmianę pracy jak sie robił słabo, teraz po prostu ofert jest mało, a jak są to często pozostają bez odpowiedzi. Kto ma dobre hajsy, to sie ich trzyma kosztem innych niedogodności (jednak kredyty trzeba z czegoś placić).

U mnie grupowki akurat są, klimat tez ciezki, więc mam troche inną perspektywę niż ty.
  • Odpowiedz
@karokrakow: po prostu tworzysz w glowie projekcje. Sama piszesz ze masz dobra prace i nie narzekasz. Stracisz i nie bedziesz mogla znalezc to wtedy masz pelne prawo siac defetyzm, w przeciwnym razie to urojenia i nakrecanie sie olaboga jak ciezko. A skad wiesz ze nie dostalabys lepszej roboty niz aktualna? Ja sie zwolnilem z poprzedniej bo w nowej dostalem duzo lepsze warunki i u mnie tez sa grupowki ale ludzie
  • Odpowiedz
@Amigoyamigo: no wiesz, jest ciezko bo z-------l jest 3 razy większy, pieniadze te same, w c--j nadgodzin i ludzie psychicznie mają dość. Mam znajomych, którzy ostatnio szukali pracy i po prostu jest duzo trudniej niż bylo kiedyś. Większość znajomych dostaje coraz gorsze bonusy niż wczesniej, firmy tną koszty czasem na takich p--------h ze aż robi sie to żenujące. Oczywiscie ze nie wszędzie. Ty masz swoją bańkę a ja swoją. Prawda
  • Odpowiedz
@Amigoyamigo

@mam__pytanie: w korpo to jest klepanie jako ptoletariat. Chcesz cos powaznego to musisz byc menago lub wyzej

I dlatego napisałem zeby się trzymać z daleka od ssc. Po pierwsze to zawsze będzie tylko koszt, ktory zawsze będzie optymalizowany. Po drugie opiera sie na taniej sile roboczej, więc o spektakularna podwyżke będzie ciężko. Po 3 wreszcie jest doskonałą zastępowalność, więc twoja wartość dla firmy jest niska, a Twoje odejście
  • Odpowiedz
@Amigoyamigo

@mam__pytanie: no tak ale wiekszosc prac to ssc o ile nie jestes jakims specjalista lub na wysokim szczeblu. Ksiegowosc to ssc

Nie jest to prawda. Prawda jest to, ze tam jest największą rotacja i najwięcej ogłoszeń o pracę, ale księgowość to nie ssc.
  • Odpowiedz