Wpis z mikrobloga

Czy obudowa Fractal Design Pop Air wystarczy do schlodzenia Ryzena 7 7800 X3D i RX 9700 XT?

Szukam jakiejs obudowy ATX, ktora bedzie nieco mniejsza, niz klasyczny mid tower. Bez szkla, z wentylatorami na gotowo.

#pcmasterrace
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kimunyest95: zobacz lian li dan a3. Wentyle co prawda trzeba wziąć osobno ale u mnie daje radę z r5 5600 i rtx 4070ti. Temp max na procku 60, na GPU 72-74. Wentylatory mam 3x pure wings 120mm tylko u góry (nie licząc tych na CPU, GPU i PSU).
  • Odpowiedz
  • 0
@coollfon: dzieki, ale ta jest za mala. Zapomnialem dopisac, ze konfiguracja ma bazowac na B650 ATX, a nie wersji mini.
Komputer ma stac po lewej stronie biurka, wiec te wszystkie obudowy ze szklami jak na wystawe to sa daremne i ten Fractal albo Corsair 3000D to narazie moj top w rozwazaniach.
  • Odpowiedz
@kimunyest95: zależy od wariantu radeona, bo może być trzywiatrakowy i sie grzać bez obudowy a może być 2wiatrakowy i być cichszy, mATX teraz nie jest takie złe jak kiedyś, szczególnie w AM5, w takiej a3 wiatraki będą wiały bezpośrednio od spodu na grafę i powinien być git
  • Odpowiedz
@kimunyest95: bez problemu, mam RX 9700 XT (XFX Quicksilver) w totalnie zabudowanej Pure Base 500, a temperatury rzadko powyżej 70. Temperatura procesora bardziej zależy od tego jakie chłodzenie na niego dasz, niż od wentylacji obudowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ralphs: nie kosztuje to AIO nie wiadomo ile, ale ze nie bede musial tego komputera w srodku ogladac, to mi to nie robi roznicy czy tam jest radiator z wentylatorem czy AIO z wyswietlaczem.

Thermalright to spoko firma? Jakos mam wieksze zaufanie do Be Quiet.
  • Odpowiedz
@Xan666: to na szczęście nie jest zasada, są lepsze i gorsze chłodzenia po prostu i warto dopłacić za lepszy wariant np Sapphire Nitro(+), XFX Quicksilver czy ASUS Prime pod tym względem, sam przyceuliłem i mam 6750 w kupiłem referenta 6750:D
  • Odpowiedz
@kimunyest95 @maniel spokojnie, to tylko ŻART [bazujący niestety na moich (ponad 20!) latach doświadczenia - nigdy więcej "czerwonych" ;) A wy kupujcie co chcecie - nie moja sprawa. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Xan666: nie no, za czerwonymi rzeczywiście jest dużo negatywnej historii ale sie trochę wylaszczyli, ryzeny są lepsze od FXów, oprogramowanie do radeonów jest stabilniejsze niż kiedyś itp, ludzie zbyt ideologicznie do tego podchodzą, mają urazę do AMD
  • Odpowiedz
  • 0
@Xan666 przecież aktualne procki AMD są chłodniejsze od Inteli, wystarczy się tylko pobawić ustawieniami PBO, a to GPU wybrane przez OPa to w ogóle jest super chłodne.

Czyżby typowe "nie znam się, ale się wypowiem"?
  • Odpowiedz