Wpis z mikrobloga

Pewien troglodyta twierdzi, że powinniśmy od Niemiec dostać reparacje.
I dostaliśmy.
1/4 terenów dzisiejszej Polski to wynik reperacji.

Próba skłócenia nas z sojusznikiem przez temat reparacji to ruch na którym zyskuje tylko Rosja.

Źródło:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Reparacje_od_Niemiec_po_II_wojnie_%C5%9Bwiatowej

#takaprawda #bekazpisu
lubieplacki777 - Pewien troglodyta twierdzi, że powinniśmy od Niemiec dostać reparacj...

źródło: 1000022676

Pobierz
  • 279
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Szalom My w 1945 nie mieliśmy nic do gadania. Stalin równie dobrze mógł z Polski zrobić kolejną republikę radziecką, a tereny poniemieckie zasiedlić kacapami z Muchosrańska. Stalin nam zrobił ogromny prezent, bynajmniej dlatego bo nad lubił, chciał Polaków przekonać do narzuconej władzy.

Co do Wilna, my to miasto odebraliśmy siłą Litwinom, a ZSRR zwróciło je już w 1939 roku.
  • Odpowiedz
Mamy od tego mądre głowy z zakresu prawa

@KobKob: które uznały że temat reparacji jest prawnie ZAMKNIĘTY. Niezależnie od opcji politycznej, z której te mądre głowy pochodziły.

ja się na tym nie znam.

Otóż to. Tonuj więc oczekiwania.
  • Odpowiedz
@Dlkvv: To jest kolejny mit - to znaczy o jakim odebraniu siłą mówimy w kontekście miasta w którym Litwini nie mieszkali? To prędzej była walka z okupantem i to litewskim - i faktycznie Litwa była okupantem Wilna w latach 1939-1940. Litwa żeby zdobyć Wilno współpracowała z Leninem, Stalinem, Hitlerem i znów ze Stalinem, a potem Polaków wysiedlono. Litwa chciała zagarnąć Wilno z takich samych pobudek jak dziś Seby mówią że
  • Odpowiedz
  • 9
@Szalom Walczyć o reparacje powinniśmy, bo co nam szkodzi. Niemcy zrobili wiele złego naszym przodkom, zrównali z ziemią wiele miast, stworzyli fabryki śmierci, do których mieli trafić Polacy po wymordowaniu Żydów. O bezpowrotnie straconych archiwach, dziełach sztuki, zabytkach nawet nie wspomnę. Trzeba o tym przypominać i domagać się kasy, póki jeszcze Niemcy ją mają.

Co do Wilna, aspekt etniczności nigdy nie powinien być kluczowy. Litwini swoją świadomość narodową zbudowali w XIX
  • Odpowiedz
@Dlkvv: A jaki aspekt powinien być kluczowy? Tak tworzymy precedens dla rewizjonistów granic którymi ja też gardzę.

Co do XIX wieku to wąsko patrzysz - większość jak nie wszystkie narody swoją świadomość narodową tworzyły w XIX wieku. Być może Francja, USA czy Wielka Brytania by się załapały na XVIII wiek. A Polska nie jest tu wyjątkiem. Granicę państw pokrywające się z etnicznością to wymysł nowożytny.

W ogóle absurdem byłoby tworzenie
  • Odpowiedz
aracji nie wytłumaczył mi, jak chciałby te świadczenia otrzymać, uwzględniając te dwa dokumenty.

@Gieremek: Rozumiem, że prawo międzynarodowe nie stoi po naszej stronie. A na podstawie jakich przepisów do tej pory Izrael otrzymuje od Niemiec reparacje?
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: nie, straciliśmy wszystko na 123 lata i nowa Polska to rok 1918. to jest punkt odniesienia, w tym momencie wszystko zostało rozliczone i do niego należy porównywać obecny kształt i ewentualne reparacje. a jeśli ktoś by chciał rozliczać mapy sprzed rozbiorów albo wcześniej, to dlaczego nigdy Austria i Rosja nie są brane na tapet?
  • Odpowiedz
@Lechista90: ? Napisałem wyraźnie o średniowieczu. A w reparacjach chodzi m.in. o to, że Niemcy nam wymordowali kilka milionów obywateli i zrównali kilka miast z ziemią. Nikt nie pisze o zaborach. Chodziło mi tylko o to, że te ziemie, które dostaliśmy w 1945, to nie jest żadna reparacja. To jest przywrócenie oryginalnego stanu z czasów Polski pierwszych Piastów.
niedorzecznybubr - @Lechista90: ? Napisałem wyraźnie o średniowieczu. A w reparacjach...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: no nie, jest mnóstwo różnic, poza tym od tamtej pory Polska zmieniła swoje granice pewnie ze 100 razy. wybierasz sobie to co pasuje do narracji, jedyny punkt odniesienia dla nowych granic to te z 1918 i tu nie ma nad czym dyskutować. Poza tym, te ziemie piastów to są ziemie które też komuś zabraliśmy więc absurdalne odniesienie.
  • Odpowiedz