Wpis z mikrobloga

#hotelparadise

Droga koleżanko ze screena (podesłane od innej znajomej). Tylko pamiętaj, że podpierdzielając grafiku z wykopią należy je podpisać również nazwa użytkownika. Chociaż nie powinnaś z nich w ogóle korzystać bez zgody autorów, ale to inny temat :)
amanda12 - #hotelparadise

Droga koleżanko ze screena (podesłane od innej znajomej). ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@amanda12: rozumiem jeszcze ewentualne pisanie "mem znaleziony na x stronie" ale pytanie o zgodę autora? Czy to nie idzie w kontrze do definicji mema? zabrzmię jak dziad ale "za moich czasów" śmieszne obrazki były do dzielenia się a nie gatekeepowania z prawami autorskimi xd
  • Odpowiedz
  • 2
@kocanka w teorii nawet mem powinien być podpisany autorstwem. Ta koleżanka z tego co widziałam regularnie bierze grafiki i przed długi czas nawet nie pisała, że to wykopowe. I takie roszczeniowe dej, bo ona czeka. Może sama robić. Nikt nie broni.

No i na szczęście powoli czasy, kiedy miało się w dupie autorów mijają. Rośnie świadomość dot. praw autorskich, a źródło „wykop” to nieprawidłowy opis zgodnie z prawem. Pracuję w agencji,
  • Odpowiedz
@amanda12: No właśnie moim zdaniem tutaj za bardzo miesza się praca z zabawą; nie mówimy o korzystaniu z cudzego dorobku intelektualnego w celach zarobkowo / PRowych przez biznes (w tym przypadku się totalnie zgadzam że nie dość że zabija to mem to jeszcze powinno być stosownie uregulowane z autorem), a o dzieleniu się śmiesznymi obrazkami między internetowymi społecznościami
  • Odpowiedz
  • 1
@kocanka no spoko, tylko ona tam korzysta z tego, żeby podbijać sobie zasięgi. Jak pisałam wyżej, wystarczy, że podpisze nazwę użytkownika, bo mnie osobiście samo „wykop” wkurza.
  • Odpowiedz