Aktywne Wpisy

michalxd21 +121
Dobra, gratulacje dla Norwegii - mieli być czarnym koniem i dowożą ten status.
Aczkolwiek boli mnie jeden fakt niesamowicie - Polska mogła być taką Norwegią w 2018 gdyby nie alkoholik Glik i taktyczna defekacja Nawałki.
Liderzy - topowy napastnik na świecie i bardzo dobry pomocnik. Ofensywny prawy obrońca grający w Borussi Dortmund. Drugi napastnik na poziomie - Haaland i Lewandowski, Odegaard i Zieliński, Ryerson i Piszczek, Sorloth i Milik. Nawet duet środkowych
Aczkolwiek boli mnie jeden fakt niesamowicie - Polska mogła być taką Norwegią w 2018 gdyby nie alkoholik Glik i taktyczna defekacja Nawałki.
Liderzy - topowy napastnik na świecie i bardzo dobry pomocnik. Ofensywny prawy obrońca grający w Borussi Dortmund. Drugi napastnik na poziomie - Haaland i Lewandowski, Odegaard i Zieliński, Ryerson i Piszczek, Sorloth i Milik. Nawet duet środkowych
źródło: image
Pobierz
FunkyMonkey +654
Najzabawniejsze, że konowały nie mają gdzie uciec. xD Bo co powiedzą? „Jak wam się nie podoba to wyjadę do Niemiec zarabiać dwa razy mniej”? xD
#lekarz100k #medycyna #konowalposting
#lekarz100k #medycyna #konowalposting

No to pora na te najmniej przyjemną część kupowania mieszkania, czyli kredyt. Co byście polecili na tę chwilę? Zmienne czy stałe oprocentowanie? Czekam jeszcze na jutrzejszą decyzję RPP, jak pójdą chociaż odrobinę w dół pp, to bierę zmienne, jak nie, to sam już nie wiem, będę miał twardy orzech do zgryzienia.
Ostatnio się dowiedziałem, że stałego nie zmienię na zmienne, ale zmienne na stałe tak i to już ma dla mnie duże znaczenie, bo jak w 2027 się zacznie akcja Tajwan to wtedy jak się będzie robić gorąco cyk i zmiana na stałe.
Zamierzam też wybrać jeden z następujących banków: Alior, ING, mBank, Millenium. Dlaczego? Bo nadpłaty zawsze darmowe.
Teraz kolejne pytanie, czy w moim przypadku jest sens jakoś mocniej porównywać oferty jeśli zamierzam spłacić 350k w 7-8 lat? Czy po prostu uznać, że oferta z niską marżą i z niskimi kosztami początkowymi oraz jak najniższą ratą na jak najdłuższy okres kredytu, powiedzmy 35 lat, będzie najlepsza?
Oprocentowanie zmienne czy stałe?
@AlojzyBundy: PKO BP też ma darmowe nadpłaty (jeżeli zmniejszamy ratę; przy zmniejszeniu okresu jest opłata za aneks, ale niedawno czytałem, że planują to zmienić, żeby zmniejszenie okresu nie powodowało konieczności robienia aneksu; do tego czasu można zmniejszać ratę i po prostu nadpłacać coraz więcej, wyjdzie na to samo).
Pod kątem jakiś dodatkowych warunków pewnie warto, tzn.
Co do naplat - skrocenie okresu i zmniejszenie raty jest dokladnie
@AlojzyBundy: Przy skracaniu raty możesz wciąż spłacić kredyt w 7-8 lat, z takimi samymi kosztami. Oczywiście wybierzesz jak chcesz¯\(ツ)/¯
@dzialkowiecnierolnik Zmniejszając ratę daję zarobić więcej bankowi, bo są wyższe odsetki. Przy scenariuszu 3k nadpłaty
@AlojzyBundy: Pewnie zakładasz co miesiąc taką samą nadpłatę. Przy zmniejszaniu raty wystarczy, że każda kolejna nadpłata jest większa o kwotę, o jaką zmniejszyła się rata.
Przykład obrazowy: Na początku masz ratę 2000 zł i chcesz nadpłacać 3000 zł. Czyli co miesiąc wpłacasz 5000
Jak weźmiesz stałe dziś to oferta będzie lepsza o parę stów niż na zmiennych
Żeby bardziej opłacały się znów zmienne to potrzebny minimum rok albo półtorej. Tymczasem wtedy i tak chcesz refinansować.
Dla mnie odpowiedź jest jasna, ale decyzja Twoja, więc matematykę zostawiam Tobie
Jak będziesz miał taki sam kapitał do spłaty po nadpłacie w obu przypadkach to nie ma różnicy, z tym że w przypadku zmniejszania raty musisz co miesiąc zwiększać kwotę nadpłaty o tą różnicę.