Wpis z mikrobloga

612 + 1 = 613

Tytuł: Czarny łabędź. Jak nieprzewidywalne zdarzenia rządzą naszym życiem
Autor: Nassim Nicholas Taleb
Gatunek: popularnonaukowa
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788382020144
Tłumacz: Olga Siara
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Liczba stron: 698
Dość rozlazły tytuł jak przeszacowujemy własne przewidywania. Dość przesadnie obszenry tytuł, który napisany jest trochę bliżej naukowego. Nie jest to odkrywcza książka, jednak posiada kilka celnych stwierdzeń. Często Taleb bazuje na badaniach w szczególności Daniela Khanemana i miejscami wygląda książka jak rozszerzenie "Pułapek Myślenia". Gdzie autor wybrał te zagadnienia, które pasowały do tematu przewidywania, statystyki czy błędów w interpretacji.
Szczególnie autor zwraca uwagę na różnych analityków, którzy myślą że potrafią prognozować ale jak im to nie wychodzi to znajdują wymówkę że to nie ich wina.
W kontekście przewidywania (bądź nie) zdarzeń autor zwraca uwagę, że profilaktyka jest ważniejsza niż leczenie. Ale mało kto nagradza za działania profilaktyczne.
Później opisuje jak nie rzadko ludzie łączą zdarzenia które zupełnie nie mają ze sobą nic wspólnego. Przytacza przykłady jak przypadki kierowały do wielkich odkryć tj. wynalezienie penicyliny. Jak wielu wynalazców nie miało pojęcia jaki wpływ i zastosowanie będą miały ich osiągnięcia. Czasem łączenie kilkukrotnie to samo zdarzenie które wykluczają się.
W dalszej części książki autor podaje rady jak się przed błędnymi przewidywaniami bronić.
Jak choćby kierowanie się możliwym zakresem wyników z szacowanym poziomem błędów.
Autor kończy raczej w niezbyt odkrywczym tonie, że życie jest zbyt skomplikowane by móc je łatwo przewidzieć szczególnie w dzisiejszym świecie gdzie mnóstwo rzeczy są ze sobą powiązanych.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #popularnonaukowabookmeter
leuler - 612 + 1 = 613

Tytuł: Czarny łabędź. Jak nieprzewidywalne zdarzenia rządzą n...

źródło: 802240-352x500

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leuler

Nie jest to odkrywcza książka

Wydaje mi się, że nie można takiego określenia użyć. Lata później w dyskusjach o geopolityce czy ekonomii eksperci szeroko i gęsto powołują się na Taleba, mówiąc o tych łabędziach. Ja tej książki nie czytałem, no ale wygląda na to, że sformułował on tu bardzo ważne teorie dla badaczy od analiz przyszłości :p
  • Odpowiedz