Wpis z mikrobloga

Jutro firma zakończy instalację #pompaciepla i rozmawiam z Panami instalacji fotowoltaicznej. Wydają się sensownie mówić. Na co zwrócić uwagę przy falowniku i magazynie energii. Kompletnie się na tym nie znam. Mogę teraz wziąć większy falownik niż wynika to z instalacji żebym ewentualnie za jakiś czas mógł dołożyć paneli?
#fotowoltaika
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: Deye apka bazuje na solarmanie, a solarman ma integrację z HA. Przemyśl to jeszcze, poczytaj opinie użytkowników, instalatorów (nie jutuberów bo oni te falowniki za darmo dostali za promocję), spróbuj zadzwonić do serwisu żeby zobaczyć czy odbierają. Kupić coś lepszego od deya to żaden problem.
  • Odpowiedz
Uważam że nie ma nic lepszego jak Deye

@szarin: tzn najtańszy produkt jest lepszy niż te wszystkie markowe firmy? Uzasadnisz?

Bo ja widzę że deye to najbardziej lubią instalatorzy wciskający trochę taniej niż markowe robiąc na tym dobry zarobek.
  • Odpowiedz
@Mateos2: Jest najbardziej konfigurowalny ze wszystkich pozostałych, potrafi ogarnąć pobór prądu na 30kW (PV + aku bez wspomagania z sieci). Jeśli najtańszy produkt kosztuje ponad 7000zł to nie chcę wiedzieć co sprzedaje droższa konkurencja.
  • Odpowiedz
@szarin: Huawei? 15 lat gwarancji?
Goodwe z bardziej budżetowych opcji?

Nie bez powodu mają największą sprzedaż.

Są też pewne przeróżne powody, ale nawet schodząc ceną w dół inne marki nie przebiły się do instalacji profesjonalnych (przemysłowych)
  • Odpowiedz
@Mateos2: GoodWe mam od 2015r podziałał 5 lat i się popsuł serwis w Kaliczu w pandemii wymienił na nówkę. Jednak patrząc po alledrogo sprzedaje się Deye i długo długo nic.
  • Odpowiedz
@szarin: ale w miesiącu zimowym suma sumarum robi się mi jakies 400kwh a to 4 stówki mniej na rachunku :)
ja zainstalowałem foto i nie żałuję i zimą nie jest aż tak dramatycznie, jak czarnowidze mi prognozowali :)

mało tego, po lecie mam już ponad 1000 zł odłożone w depozycie, więc myślę, że 2 zimowe miesiące będę miał "za darmo" (mam pompe ciepła - https://pompa-online.pl/ ) a od lutego znowu
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: Ja mam magazyn w sieci na dzień dzisiejszy 4MWh na zimę, jeszcze we wrześniu wpadnie z 800kWh. Ja mam Galmeta 8gt na około 130m2. A PV za miesiąc pyknie 11 lat:)
  • Odpowiedz
Jednak patrząc po alledrogo sprzedaje się Deye i długo długo nic.

@szarin: bo jest tani. Patrząc na skalę sprzedaży to poza polską nigdzie nie zdobył chyba popularności.
Zresztą sprzedaż im i tak siadła bo przyszedł dyness i jest jeszcze tańszy.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: ja mam deye sun12k :) i to był mój świadomy wybór a nie decyzja instalatora, ja mogę polecić - jestem zadowolony. Dlaczego świadomy? to temat na dłuższą pogadankę, ale interesuje mnie krótko mówiąc rozbudowa a ten dejacz jest w stanie puścić nawet 20kwp przy odpowiedniej konfiguracji ;)

Z magazynow energii polecam Ci Polską firmę Sica, mam od nich 3 baterie - ceny mają realne a nie z d--y typu
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: Na tym polega dobra porada, że nie wciskasz każdemu jak leci to co sam posiadasz tylko starasz się dobrać sprzęt do jego potrzeb. Przereklamowany deyak to sprzęt dedykowany do DIY - dla ludzi którzy mają czas sobie to konfigurować, ustawiać, usprawniać, robić aktualizacje, a jak im się popsuje to sami sobie naprawią.
Sam jesteś tego przykładem.

@Szym3kSzym3k: Dla klienta który nie jest elektrykiem i interesuje go tylko
  • Odpowiedz
@testerwykop: Uważam, że opinia użytkowników ktorzy realnie korzystają z danego sprzętu jest cenniejsza niż złote rady internetowych napinaczy typu "nie bo nie" albo "nie bo coś tam" ( powielanie gdzieś zasłyszanych opinii ) bez jakiegokolwiek doświadczenia z danym sprzętem.

Sugerowanie, że deye to DIY to opinia na wyrost, raz postawiony działa u mnie od roku bez problemu i zmiany jakichkolwiek ustawień.
I co w tym takiego DIY? że trzeba go powiesić na
  • Odpowiedz