Wpis z mikrobloga

Jutro firma zakończy instalację #pompaciepla i rozmawiam z Panami instalacji fotowoltaicznej. Wydają się sensownie mówić. Na co zwrócić uwagę przy falowniku i magazynie energii. Kompletnie się na tym nie znam. Mogę teraz wziąć większy falownik niż wynika to z instalacji żebym ewentualnie za jakiś czas mógł dołożyć paneli?
#fotowoltaika
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: Jak mieszkasz gdzieś w Afryce gdzie w zimie świeci słońce to spoko bierz w Polsce słońce jak zobaczysz 2 razy w miesiącu to będziesz szczęśliwy, a no i muszę Ci przypomnieć że w zimę w Polsce są strasznie krótkie dni. Gdybyś nadal był zainteresowany fotowoltaiką to przypominam, że w lato kiedy słońca jest najwięcej elektrownia zapłaci ci 30gr/kWh. Aha i w tej zimie to ten magazyn energi będziesz ładował
  • Odpowiedz
  • 0
@szarin: to wszystko wiem, że fatalny okres na zakładanie instalacji. Natomiast boję się, że gdy wprowadza "mój prąd 7.0" to mogą wprowadzić w nim kryterium dochodowe. I wtedy czapa z instalacji. Tak chociaż połowę dostanę. W totalu bardziej mi chodzi o zmniejszenie rachunków niż ma zarabianie na tym.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Pompa ciepła zimą a nadwyżki prądu latem - gdzie tu widzisz pole do zmniejszenia rachunków za prąd? No jak w lato uprawiasz te "zielone pomidorki" to masz wielki potencjał w przeciwnym razie zaoszczędzisz na oświetleniu/lodówce pralce/zmywarce jeśli nauczysz żonę aby te wszystkie rzeczy odpalała za dnia jak słońce świeci. Magazyn moim zdaniem szkoda pieniędzy na coś co ma jakieś 10kWh.
  • Odpowiedz
  • 1
@szarin: ja również tak, że w zimę instalacja wyprodukuje jakieś 150 kw/ miesiąc. Więc o tyle zmni nazw rachunki. Natomiast magazyn bardziej myślę pod kątem lata i klimatyzacji. No i do tego wszystkie sprzęty. Z włączeniem wszystkiego o określonych godzinach nie będzie problemu. Popraw mnie jeżeli źle rozumuję. Tak jak mówiłem w ogóle się na tym nie znam.
  • Odpowiedz
Jak mieszkasz gdzieś w Afryce gdzie w zimie świeci słońce to spoko bierz w Polsce słońce jak zobaczysz 2 razy w miesiącu to będziesz szczęśliwy,

@szarin: Pitolisz. 8,5 kWp, falownik 7kW
Listopad, grudzień, styczeń słabsze, 100-200kWh miesięcznie, ale dobre i to.

Zimny wrzesień, październik, luty, marzec, kwiecień, czasem maj to już ładnie
DRESIARZZ - > Jak mieszkasz gdzieś w Afryce gdzie w zimie świeci słońce to spoko bier...

źródło: 2025-09-01 17.46.39 pvmonitor.pl eb9a5482c7c6

Pobierz
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Nie wszystkie systemy pozwalają na montaż większego falownika niż moc wynikającą z paneli. Najczęściej te oparte o optymalizatory pozwalają na to. Wszystko zależy od rozwiązania na jakie się zdecydujesz. Ale ostatnimi laty dużo się zmieniło więc mi ciężko doradzić.
  • Odpowiedz
@DRESIARZZ: Mojej instalacji w przyszły miesiącu pyknie 11 lat pracy w 2015r nikt jeszcze o tym nie myślał a ze mnie się śmiali że jakieś okna na dachu montuje. OK my jesteśmy na starych zasadach i mam instalacje już dawno się zwróciły. Nowe zasady to czas zwrotu jakieś 6 lat. Teraz w sumie mam 11kWp o magazynie nie chce mi się nawet myśleć. PC mam też od 3 lat daje
  • Odpowiedz
  • 1
@szarin: @mirekwirek @DRESIARZZ utwierdzanie mnie, że nawet na nowych zasadach, ale z dofinansowaniem ma to sens.
@szarin planuję instalację 10+10.
Tylko nie wiem na co zwracać uwagę i o co męczyć instalatorów. Jakich funkcji oczekiwać od sprzętu. Tylko tyle wiem, że chciałbym go podłączyć pod #homeassistant i żeby falownik był większy niż potrzebuje instalacja.
Kojarzycie czy gdzieś są jakieś promocje na falowniki i magazyny? Na
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Falownik MA BYĆ DEYE 11kWp i ni chu chu nic innego albo w to wchodzą albo wychodzą szukasz konkurencji. Magazyn byle miał 48V o ogniwach się nie wypowiadam, ale zwiększył bym do 15kWh pojemność aku. Wsio z mojej strony
Cena falownik 7000zł, panele 525W chodzą po 330zł 20 x 330zł = 6600 + konstrukcja montażowa około 4000zł, skrzynka zabezpieczająca 1500zł + akumulator cena powiedzmy 12000zł w sumie w VAT
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: magazyn ci zaproponują najtańszy bo najwięcej na nim zarobią.
Jak cię stać to kup produkty z 10 albo 15 letnią gwarancją. I serwisem w polskim podmiocie.
Produkcja komponentów pv jest teraz nieopłacalna i za chwilę chińscy producenci (a z nimi dystrybutorzy) zaczną znikać.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Jak będziesz miał jakieś konkretne wyceny to odezwij się na PW. Instalacje o takiej samej mocy znamionowej można zbudować z komponentów o różnych możliwościach ( oraz cenach). Możesz mieć w cenie gównianego/prymitywnego deya taki falownik który będzie handlował prądem przy pomocy AI.

@szarin lepiej już mu nie doradzaj bo go tylko pakujesz w problemy tymi podpowiedziami.
  • Odpowiedz
Kojarzycie czy gdzieś są jakieś promocje na falowniki i magazyny?

@Szym3kSzym3k: Jedna uwaga, niedawno rozbudowywałem trochę instalację i... miałem mega problem ze znalezieniem ekipy. Znalazłem 20 firm w okolicy, z nich ostało się już 9, z czego 3 już nie robią fotowoltaiki, a te 6 jak usłyszało, że mam swoje komponenty to powiedzieli, że oni tylko na swoich montują. Znalezienie gościa co mi finalnie zamontował (z przygotowaniem konstrukcji) zajęło mi
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: tak to zawsze jest. Nie dosyć, że nikt nie chce brać odpowiedzialności za sprzęt "niewiadomego" pochodzenia to jeszcze firmy instalacyjne zarabiają też ma sprzęcie. W hurtowa ich mają rabatu od oficjalnych cen dla normalnego klienta. Tak to wygląda.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Tak na szybko: Hoymiles, Solis, Growatt, Solplanet. Miedzy innymi te marki chwalą się systemami zarządzania energią na podstawie cen energii w sposób dynamiczny (dzienny/godzinowy). Ja mam wgląd w możliwości Solisa i tam faktycznie widzę w apce zmieniającą się cenę energii co 30 min. Solis, Growatt, Soplanet posiadają integrację z HA.

Jest jeszcze sigenergy (bardzo promowane) ale to jest raczej premium.
  • Odpowiedz