Wpis z mikrobloga

#budowadomu #nieruchomosci #rekuperacja #klimatyzacja
Mirki buduje dom. Będzie rekuperacja. Mam opcje: 1. Opcja standard czyli sama wentylacja mechaniczna. 2. Wentylacja mechaniczna plus nawilżanie. 3. Opcja 2 + klimatyzacja tj. jednostka zew. i podłącznie do systemu rekuperacji tak aby schładzać cały dom.
Ma ktoś doświadczenie? warto dopłacać ponad 10k do opcji 1 żeby mieć opcję 3? Czy ta reku + klima to trochę chwyt i jak jest do wszystkiego to jest do inczego?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimowyBulbulator: też chciałem reku z klimą, pewnie by wystarczyło, bo to kwestia schłodzenia o 2-3 stopnie, nawet mam przygotowaną pod to rekuperację (a w zasadzie orurowanie domu) ale mimo wszystko zdecydowałem się na multisplita i reku osobno. Jest drożej, ale schłodzenie do temp 20-21 to kilka minut, nie musi cały dzień chodzić...
  • Odpowiedz
@matt-p: jest to rekuperator z wymiennikiem który pozwala na przepływ wilgoci z powietrza wyrzucanego do nadmuchiwanego. Pozwala to na utrzymanie wilgotności w zimie na sensownym poziomie. Tylko do tego też jest potrzebna wilgotność w domu (np gotowanie). Żeby miał co odzyskiwać.
  • Odpowiedz
co to i po co domowi rekuperacja z odzyskiem wilgoci?

@matt-p: Rekuperacja ze zwykłym wymiennikiem bardzo wysusza powietrze, zimą ludzie mają po 20-25% wilgotności przez reku.

2. Wentylacja mechaniczna plus nawilżanie.

@AnonimowyBulbulator: Może i działa gorzej niż zwykły wymiennik entalpiczy ale firma monterska zarobi 2x więcej
  • Odpowiedz
@AnonimowyBulbulator: przecież już ci napisaliśmy. Wymiennik entalpiczny. To rozwiązanie ma też swoje wady (szczególnie jak masz jeszcze dużo wilgoci technologicznej w nowym domu) ale w perspektywie długofalowej jest lepsze.
  • Odpowiedz