Wpis z mikrobloga

Minął 65. (z 66) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.

281 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
310 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
48 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyły.

Czyli w trakcie wakacji w 329 wypadkach zginęło w sumie 358 osób.

W poprzednim roku statystyki po 65. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu:
6 wypadków / 7 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
356 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
384 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
379 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących w ciągu ostatniej doby co daje
20.188 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących od początku wakacji

65 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby co daje
4.467 wypadków drogowych od początku wakacji

82 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby co daje
5.375 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
2 utonięcia w ciągu ostatniej doby
102 utonięcia od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 65. (z 66) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wyp...

źródło: 1-453841-50

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 149
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Pomorskie. Wypadek na Trasie Kaszubskiej (S6) w Gdyni. Tutaj link. Doszło do zderzenia czterech aut na Trasie Kaszubskiej, między węzłami Chwaszczyno i Wielki Kack. Wiadomo, że w zdarzeniu brały udział trzy auta osobowe i bus. Najprawdopodobniej przyczyną wypadku było niezachowanie ostrożności przez kierowcę dostawczego volkswagena, w wyniku czego wjechał on w samochód poruszający się przed nim. Na razie to tylko wstępne ustalenia. Poszkodowanych zostało 5
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Pomorskie. Wypadek n...

źródło: 1d6dd-539914281_1081470274136317_7650742496132604511_n

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 45
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 281 po 65. dniu wakacji

W. mazowieckie 36
W. wielkopolskie 31
  • Odpowiedz
@Salido:

Dachował tam samochód osobowy, najprawdopodobniej audi cabrio.

Dachowanie kabrioletem i tylko jedna ofiara? Te dwie pozostałe osoby podróżujące tym autem miały wiele szczęścia o ile po takim wypadku będą w pełni sprawne.
  • Odpowiedz
@Salido:

1. Pomorskie. Wypadek na Trasie Kaszubskiej (S6) w Gdyni. Tutaj link. Doszło do zderzenia czterech aut na Trasie Kaszubskiej, między węzłami Chwaszczyno i Wielki Kack. Wiadomo, że w zdarzeniu brały udział trzy auta osobowe i bus. Najprawdopodobniej przyczyną wypadku było niezachowanie ostrożności przez kierowcę dostawczego volkswagena, w wyniku czego wjechał on w samochód poruszający się przed nim. Na razie to tylko wstępne ustalenia. Poszkodowanych zostało 5 osób, w tym
  • Odpowiedz
kierujący samochodem dostawczym marki Fiat Ducato, 45-latek z gminy Siemień, wjechał w idącego poboczem mężczyznę

@Salido: te Ducato to tak nawalają światłami, że pieszego to pewnie z kilometra widać.
  • Odpowiedz
Kczekam, aż wreszcie postawią kamery na autostradach i eSkach i zaczną sypać mandaty za jazdę na zderzaku

@Zakrentas: to podobnie jak ja czekam aż policja znowu zacznie karać tirówki za wyprzedzanie się na eskach i autostradach. Tylko przez jakiś miesiąc po wprowadzeniu zakazu był spokój, teraz dalej wyprzedzają się i wymuszają hamowanie oraz niebezpieczne sytuacje.
  • Odpowiedz
@yazir Ten zakaz jest debilny, po za tym dopuszcza wyprzedzanie wolniejszego pojazdu (szybszego z resztą się nie da wyprzedać). PiSowska zarzutka dla kretynów żeby zyskać parę procent w wyborach. Nawet jak policja zatrzyma to sprawa z automatu w sądzie wygrana, choćby przez brak pomiaru prędkości auta wyprzedzanego przez cały czas manewru.

A zajeżdżać drogi nie wolno w żadnych okolicznościach.
  • Odpowiedz
@yazir: No świetny whataboutism tylko tiry może trochę w-------ą ale nie zabijają jak z-----------e. Możesz dosłownie zobaczyć to w postach OPa znajdź jakiś wypadek śmiertelny z tirem, najlepiej wyprzedzającym na zakazie na esce albo autostradzie
  • Odpowiedz
@BreathDeath: Obwodnica 3miasta to jedna wielka patologia. Tak jak mówisz, brak odstępu to norma. Nie ma dnia bez korka bo jeden drugiemu wjedzie w tył. Mieszkam w Gdańsku od roku i mam wrażenie. że dużo lepiej znam specyfikę poruszania się po drodze niż kierowcy na lokalny rejestracjach.
  • Odpowiedz
@Szalom: Trochę w-------ą? Powodują niebezpieczeństwo na drogach, trudno o śmiertelny wypadek tego typu bo zwykle osobówka albo zdąży wyhamować albo s-------a na pobocze bo nie chce zostać mielonką.
Zresztą jeżdżąc sporo po kraju obserwuję więcej niebezpiecznych sytuacji (nie sprawdzanie lusterek / wymuszenia) powodowanych przez pojazdy typu 500, panda, aygo, up, yaris, colt, SUV niż przez z--------------h. Więc jak widzisz wszystko zależy od tego co spotykamy częściej. PS zabija zbyt szybkie
  • Odpowiedz
@yazir:

zabija zbyt szybkie wytracenie prędkości, a nie sama prędkość

Tak? To stań w poprzek drogi w seicento, a ja w Ciebie wjadę G klasą przy 200 km/h. Ja wytracę prędkość, ale zginiesz Ty. Spokojnie, jeszcze wyrośniesz z korwinowo-clarksonowych mądrości.
  • Odpowiedz
@Zakrentas: dlaczego mam stawać w poprzek drogi w seicento? Mam mózg, wiem do czego służy droga i samochód. Znam nawet przepisy i jeśli ja się ich trzymam to chciał bym żeby inni też je respektowali. A nie podopasowywali pod siebie pod względem wygody i humoru w danym momencie.
A wracając do tego przykładu to Twoje potencjalne wytracenie prędkości wpływa też na obiekt z którym zderzysz się, więc to wciąż wytracenie
  • Odpowiedz