Aktywne Wpisy

curiousboi +5
Jaka jest szansa wgniecenia tak zasilacza? Wysłałem babce za 75zl pic rel, dotarł we wtorek a ona w środę pisze że jest uszkodzony xD
Specjalnie ładnie opakowałem i szczelnie wypełniłem, jak można próbować skamowac na parę złotych, Polacy to bardziej grzyby czy zwierzęta? #vinted #oszukujo #j--------e #komputery
Specjalnie ładnie opakowałem i szczelnie wypełniłem, jak można próbować skamowac na parę złotych, Polacy to bardziej grzyby czy zwierzęta? #vinted #oszukujo #j--------e #komputery
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Walczę ponownie z Assassin's Creed: Valhalla ...
ominąłem odyssey, shadows, origins.
Poprzednie części były dla mnie bardziej skondensowane ;)
Jak się za to zabrać odpowiednio?
Czy może porzucić bo nie ma w nich już ducha poprzednich odsłon.
#gry #assassinscreed
ominąłem odyssey, shadows, origins.
Poprzednie części były dla mnie bardziej skondensowane ;)
Jak się za to zabrać odpowiednio?
Czy może porzucić bo nie ma w nich już ducha poprzednich odsłon.
#gry #assassinscreed
źródło: images
Pobierz

Garść faktów:
- Niemal wszystkie cywilizowane kraje mają swoje pokazowe drużyny. Tak jak w Polsce, we wszystkich innych krajach latają samoloty wojskowe z pilotami wojskowymi.
- To nie miały być żadne dożynki czy cyrk jak to trolle już sobie zdążyły okrzyknąć a jedna z większych imprez lotniczych w Europie, widzowie się zjeżdżali nawet zza granicy na te pokazy a na pokazach miały pojawić się siły powietrzne Niemiec, Włoch, Wielkiej Brytanii, Grecji, Szwecji, Finlandii, Czech i wielu innych krajów. Każdy z tych krajów miał się pokazać w sprzęcie należącym do wojska np. Wielka Brytania przysłała 9 swoich samolotów które miały latać w formacji Red Arrows - z pilotami i maszynami należącymi do Królewskich Sił Powietrznych (RAF).
- Podobne imprezy lotnicze praktykuje się na całym świecie - zarówno USA, Kanadzie, Australii jak i w innych częściach świata. To zaszczyt, że Polska organizuje wydarzenie tej klasy.
- Pilot Major Maciek Krakowian był bardzo dobrym pilotem. To absolwent Liceum Lotniczego w Dęblinie, a następnie ukończył Akademię Sił Powietrznych USA, gdzie przeszedł szkolenia na T‑6, T‑38C i kurs pilotażu F‑16 w Tucson, co otworzyło drogę do służby w 31. Bazie Lotnictwa Taktycznego w Poznaniu‑Krzesinach jako pilot i instruktor F‑16C/D Block 52+. Od 2016 r. był związany z F‑16 Tiger Demo Team Poland (najpierw jako narrator i oficer bezpieczeństwa), od 2023 r. został pilotem pokazowym, a potem liderem zespołu, gromadząc ponad 1400 godzin nalotu i zdobywając wyróżnienia, m.in. „As the Crow Flies Trophy” na RIAT 2025.
- Te samoloty nie latają tam ku uciesze Grażyny z kiełbasom i Janusza z piwskiem. Oczywiście i takie osoby pewnie się znajdą ale ludzie zainteresowani lotnictwem to całkiem inna grupa społeczna, ludzie przyjeżdżają tam by na żywo zobaczyć samoloty, pogadać z ekipą - ze Slabem i ekipą Tiger Demo Team praktycznie zawsze można było porozmawiać przed/po pokazie. Tak samo z większością innych występujących tam ekip. Idealny sposób na poszerzenie swojej wiedzy. W ten sposób u najmłodszych zaszczepia się lotniczego bakcyla i później ciężko się uczą aby zostać pilotami. To jest coś o wiele bardziej ambitnego niż większości się wydaje.
- Pokazy lotnicze pełnią też funkcję szkoleniowo-operacyjną. To praktycznie treningi pilotów z widownią. Takie pokazy wymuszają rygorystyczne planowanie profilu lotu, analizę ryzyka, egzekwowanie stref bezpieczeństwa i rejestrację przebiegu lotów, co bezpośrednio przekłada się na podnoszenie standaryzacji i bezpieczeństwa w lotnictwie wojskowym; to nie są “loty dla zabawy”, ale certyfikowane przedsięwzięcia prowadzone według szczegółowych przepisów i z nadzorem, a w razie incydentu cały proces jest badany i prowadzi do zmian proceduralnych.
- I od razu napiszę - tak właśnie tak dzisiaj wygląda wojna prowadzona z Rosją - operacje na niskich wysokościach z ostrymi manewrami.
Źródło: https://www.fakt.pl/wydarzenia/piloci-z-ukrainy-uzywaja-starej-techniki-z-latania-tak-pokonuja-rosjan/m98j0pm
- Pilot nie leci „jak mu się podoba", tak jak wielu tutaj twierdziło, że "przeszarżował" czy "przekozaczył" - pilot wykonuje zatwierdzony program z określoną strefą, wysokościami, prędkościami, odległościami od publiczności i procedurami awaryjnymi. Program jest zgłoszony i kontrolowany (wniosek, dokumentacja, inspekcje), a odstępstwa są niedozwolone bez decyzji personelu bezpieczeństwa
- W pokazach jest wyznaczony Safety Observer/Safety Officer, który z ziemi nadzoruje przebieg, ocenia warunki i ma prawo natychmiast przerwać pokaz, gdy coś odbiega od założeń bezpieczeństwa (profil, meteo, sytuacja na pasie). To formalna funkcja opisana w materiałach i kontrolach ULC, a nie symboliczna rola.
- Najpewniej była to wina pilota, ale również Safety Observera który nie zauważył błędu jakim było zbyt niskie rozpoczęcie manewru ale serio nie opluwajmy od razu z góry pilota, bo ani nie zasłużył ani nie ma co do jego winy pewności.
#radom #lotnictwo #f16 #samoloty #airshow
źródło: image
Pobierz@KonwersatorZabytkow: A czy pod wine pilota podpada odciecie? Niby tak bo niby wie co ma zrobic zeby do tego nie doszlo.
Ale jesli robil cos dzeisiatki czy setki razy to
@gorzki99: Cóż z jednej strony oprzyrządowanie częściowo wspiera pilota - np. kombinezon zaciska się na nogach i brzuchu, ograniczając odpływ krwi z mózgu przy przeciążeniach co podnosi próg tolerancji przeciążeń o kilka jednostek. Więc czysto teoretycznie to sprzęt mógł nawalić i doprowadzić do odcięcia pilota.
Dodatkowo ten manewr przez ekspertów jest oceniany na ok 4-6 g - tzn to dużo ale nie dla
Jasne ze pilot to nie taki Ty (bez urazy) czy ja. I on wie co i jak.
On na pewno byl do tego szkolony i przygotowany. I na 100% znosil ja lepiej niz Ty czy ja. Ale to byl czlowiek. No organizmu nie przewidzisz. Glupio to zabrzmi i jest niedorzeczne ale ma pokazac o co mi chodzi:
-w
@gorzki99: rozumiem, absolutnie tak mogło być, sam podejrzewam po prostu długoterminowe zmęczenie organizmu, w ciągu kilku miesięcy obleciał wiele krajów gdzie często dzień 1 ćwiczenia, dzień 2 i 3 pokazy i cyk za 4 dni kolejne ćwiczenia
2. Takie pokazy wymuszają rygorystyczne planowanie profilu lotu, analizę ryzyka, egzekwowanie stref bezpieczeństwa - jak widać na obrazku niestety
3. Safety to samo niestety
Ogólnie szkoda, ale i tak podtrzymuję zdanie że nie powinno być takich imprez u nas z naszymi małymi zasobami.
@KonwersatorZabytkow:
@KonwersatorZabytkow: A moglo byc zupelnie inaczej. Nic sie nie dzialo i koles byl pewny tego co robi. No a jego organizm powiedzial "nie". I nie ma w tym jego winy.
My (opinia spoleczna) prawdy sie nie dowiemy. Wazne zeby wnioski wyciagneli ci ktorzy "sa w temacie"
A najwazniejsze zeby wszyscy zrozumieli - czlowiek to tylko czlowiek. Mozesz go niewiadomo jak przygotowac i wyszkolic a organizm
punkt drugi, jako argument jest inwalidą, to są dożynki, nie ogólnie pokazy lotnicze ale te konkretnie w Radomiu. Pisane już było tyle razy, że komuś zależy na tym żeby koniecznie były w Radomiu. I żeby koniecznie były największe, najlepsze i najbardziej międzynarodowe. W kontekście katastrofy to nawet wystarczy sugestia "pokażcie coś ekstra".
Jak dochodzi do katastrof czy przepuszczenia publicznych środków to tego się nie powinno