Wpis z mikrobloga

Byłem, zobaczyłem ten #rzym i no człowiek ma mieszane odczucia. Miasto samo w sobie piękne - zabytki na każdym kroku, żeby je porządnie zwiedzić potrzebowałem 3 dni, codziennie robiłem po minimum 30k kroków. Jedzenie - pyszne. Iiii z plusów to chyba tyle xD
Zszokował mnie wszędobylski bród na ulicach (ale też bez przesady). O ile przy głównych atrakcjach jest w miarę ok, tak im dalej od centrum tym gorzej. W pewnym momencie już wkur*iające były typy, które pchały do rąk jakieś bransoletki albo rzucały nimi w nas. Chłop podbija, drze się, że jak dotknęliśmy to musimy kupić, policja 10 metrów od nas i zero reakcji. Dopiero coś zrobili mu, jak do nich bezpośrednio podszedłem.
Jeżdżenie po Rzymie to jest jakaś abstrakcja pomieszana z paranoją - wypożyczyłem samochód pierwszego dnia i tego samego go zwróciłem, nie ma sensu xD Mam wrażenie, że tam każdy jeździ jak chce, obowiązują jedynie światła (ale to i tak nie zawsze). Do tego w metrze typek mnie próbował skroić z portfela, ale to już chyba norma w każdym turystycznym mieście.

Kilka protipów:
Nie ma sensu brać mieszkania blisko centrum - lepiej pomyśleć o jakiejś Ostii lub Fiumicino. Fajne Airbnb w przystępnej cenie, spokojne okolice. Do tego blisko plaże i dobre żarcie z owocami morza. Busy praktycznie co 30 minut na lotnisko czy do centrum.
Absolutnie nie kupować biletów w od kierowców. Dałem się naciąć pierwszego dnia, kierowca Cotral przyciął mnie na 7 euro, potem się dowiedziałem, że w każdym Tabacchi czy kiosku można kupić za 1,2-1,5 euro xD
Drugi raz pojechałbym pod koniec zimy/początek jesieni - jeżeli ktoś nie toleruje temperatur, to w zabudowanym Rzymie się ugotuje xD
Jak kupować bilety na zwiedzanie (np. Koloseum) to tylko i wyłącznie online na konkretną godzinę, jaka nas interesuje. Kolejka do samych biletów miała ponad 2h, a ludzie nierzadko dostawali grupy, które wchodziły za następne 1,5-2h.
Nie jeść w centrum - ceny wywalone przez wzgląd na turystów, lepiej się oddalić o te kilka kilometrów.
Jak kogoś interesuje zwiedzanie ruin - Ostia Antica must have. Blisko Rzymu, fajne widoczki, naprawdę dobrze zachowane miasto.

Ktoś mi powie o co chodzi z tym, że w żadnej restauracji nie ma desek na toaletach? XD
Budownictwo też mają ciekawe - takie pomieszanie z poplątaniem z tureckich i hinduskich seriali typu "Szybki kogucik, zabili go a on ucik"

#zwiedzanie #podroze #turystyka #wlochy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@salo91

jak się domyślam, to kierowca Cię "przyciął" na specjalnej linii autobusowej z lotniska

Jechałem z Via dell Idroscalo do Via della Scafa (trasa Ostia-Fiumicino), u kierowcy 7 euro, w zwykłym kiosku zapłaciłem 1,20 euro za ten sam bilet.

To częsta i normalna praktyka, że u kierowców jest drożej, bo jakby każdy tak sobie kupował, to powodowałoby to wiele
  • Odpowiedz
@shiningsky:

Jechałem z Via dell Idroscalo do Via della Scafa (trasa Ostia-Fiumicino), u kierowcy 7 euro, w zwykłym kiosku zapłaciłem 1,20 euro za ten sam bilet.

No i to jest oficjalna cena za ten bilet, u tego przewoźnika, gdy kupujesz go u kierowcy. Nie sprawdziłeś wcześniej i teraz pretensje do świata a nie do
salo91 - @shiningsky: 
Jechałem z Via dell Idroscalo do Via della Scafa (trasa Ostia-...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz