Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie, dlaczego - w obliczu wojny - Kijów działa na swoją niekorzyść. To, że Bandera i jednostki UPA są zbrodniarzami wiedzą wszyscy, oprócz środkowej i wschodniej Ukrainy. Dlaczego więc, na oświadczenie Nawrockiego, że chce zrównać banderyzm z nazizmem i komunizmem, Ukraina - zamiast powiedzieć, "My nadal będziemy ich czcić, ale jak najbardziej rozumiemy i przepraszamy", to się odgraża, że będzie odpowiedź z jej strony. Każdy wie, że napięcia na linii Polacy-Ukraincy rośnie, a Ci idą w zaparte. Dlaczego?

#ukraina #polityka
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

. To, że Bandera i jednostki UPA

@n1c3: Nikt oprocz prawakow szurow z polski nie daje najmniejszego j***** o to.
Pozdrawiam cieplutko
Jakbys jeszcze takie dyrdymaly powiedzial komus z zachodu, to by tylko sie na ciebie glupio spojrzal i spytal "a to nie mozna po wojnie? tam gina ludzie, czy w polsce naprawde jest tyle wariatow?" autentycznie tak mi powiedzial znajomy z pracy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KIaudik: Mi się wydaje, że to, co mówisz jest nieprawdą. Zakładałbym, że nazistowska przeszłość wadzi większości Polaków - w większym, czy mniejszym stopniu, ale jednak. Słabo też w sumie, gdyby nie stanowiło to jakiejś odrazy, to tak, jakby Niemcy dalej czczili Hitlera przecież. I to częsty argument Ukraincow, że Polacy jakoś nie trują o to Niemcom (Hitlera), a im tak. Tylko, że przeciętny Niemiec nie traktuje Hitlera, jako bohatera.

I
  • Odpowiedz
@KIaudik: A c--j mnie obchodzi zdanie kogos z zachodu ktory nie ma pojecia o histori i relacjach miedzy naszymi krajami, rozumiem ,ze dla ojkofoba ktos z zachodu to automatycznie autorytet ale PRL juz dawno minal i wypadaloby sie wyleczyc z tych kompleksow.

Po wojnie bedziesz pisac ,ze to tez nie jest czas bo trzeba im kraj odbudowac. Jak nie sa w stanie isc na ustepstwa teraz gdy maja noz na
  • Odpowiedz
@n1c3: Nawrocki zapowiedział zrównanie "symboliki banderowskiej" z nazistowską i komunistyczną. Jakkolwiek by nie potępiać zbrodni UPA, Bandery i Szuchewycza, to Ukraina właśnie toczy wojnę o przetrwanie państwa i narodu, a wśród ludzi i formacji, które tej niepodległości skutecznie od lat bronią są takie, które posługują się właśnie tą symboliką.
Jeszcze raz, żebyśmy się zrozumieli: nie 80 lat temu tylko tu i teraz, każdego dnia na froncie walczą i giną ludzie,
JPRW - @n1c3: Nawrocki zapowiedział zrównanie "symboliki banderowskiej" z nazistowską...

źródło: Judah_Kherson2

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@JPRW: Najpierw chciałbym Ci podziękować za normalną odpowiedź, bo takiej dyskusji oczekiwałem, a nie walenia w pierwszym zdaniu o tym, że "przecież to przeszkadza wyłącznie polskim szurom".

Ja fakt tego, że dla Ukraincow to są symbole tożsame z niepodległością i walką o nią jak najbardziej rozumiem. Szanuję te osoby, które bronią niepodległości Ukrainy - nieważne, czy pod niebiesko-żółtą, czy czerwono-czarną flagą. Wiem też, że Ukraińcy w związku z tym nie
  • Odpowiedz
@n1c3: Obawiam się, że mogę się bać za dużych niepokojów społecznych na tak radykalne kroki zwłaszcza biorąc pod uwagę ilu masz w Polsce obywateli Ukrainy oraz ile w Polsce osób jest przeciwko banderyzmowi.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Cztero0404: Masz na myśli, że Ukraina się boi ewentualny ch starć między zagorzałymi Polakami a zagorzałymi Ukraińcami w Polsce, tak? W sumie, jak tak teraz pomyślałem, to wystarczyło po prostu tego tematu nie poruszać, ale nie oszukujmy się, że wpływ na to zapewne miały rosnące napięcia (które działają w obie strony), a także ostatnie nagranie i całe zamieszanie z Narodowego, które obeszło się bardzo szerokim echem.
  • Odpowiedz
@n1c3: bo taka jest ich natura. oni nienawidzą wszystkiego co inne i lepsze. nienawidzą Polski. nienawidzą Węgrów. są w konflikcie ze wszystkimi sąsiadami.
  • Odpowiedz
Jednak są dwie strony medalu. I Polakom może to słusznie przeszkadzać, jak zresztą reszcie ludzi. To, że Ukraińcy czczą zbrodniarzy, to jest ich "problem" i to, że się to innym może nie podobać jest jak najbardziej zrozumiałe.

@n1c3: W Polsce mamy od lat artykuł 256 kodeksu karnego i nie ma żadnego problemu, żeby ścigać prawnie za propagowanie zbrodniczych ideologii.
Btw, ta nowelizacja, którą Nawrocki zgłosił absolutnie nic w tym temacie nie zmienia
  • Odpowiedz
@Kosmiczny-Duch: Nie wim kto stawia taką tezę, na pewno nie ja.
Lepiej się zastanów dlaczego czas nie przyszedł przed wojną jak Ukrainą rządził Janukowycz razem z komunistami? Czemu wtedy nie było potępienia UPA i zburzenia pomników Bandery? Dlaczego jak Komorowski w 2013 jechał na Ukrainę na obchody okrągłej rocznicy zbrodni wołyńskiej, to Janukowycz spektakularnie olał temat i pojechał na urlop na Krym?
  • Odpowiedz
Masz na myśli, że Ukraina się boi ewentualny ch starć między zagorzałymi Polakami a zagorzałymi Ukraińcami w Polsce, tak? W sumie, jak tak teraz pomyślałem, to wystarczyło po prostu tego tematu nie poruszać, ale nie oszukujmy się, że wpływ na to zapewne miały rosnące napięcia (które działają w obie strony), a także ostatnie nagranie i całe zamieszanie z Narodowego, które obeszło się bardzo szerokim echem.

@n1c3: Mnie więcej tak, to
  • Odpowiedz