Wpis z mikrobloga

#pracbaza #kolchoz #pytaniedoeksperta #pytaniedorozowychpaskow #pytaniedoniebieskichpaskow spotkaliście kiedyś kogoś, kto bał się pisać czarnym długopisem? Bo ja w robocie miałem taką sytuację, w której dałem typkowi czarny długopis do jednego dokumentu a on go nie chciał tylko specjalnie zaczął szukać niebieskiego. Pytam się po co i czy się boi czarnych długopisów a ten, że "nie będzie wyjaśniał" xD
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@totem_lesnych_ludzi: No i dobrze, że ci nie wyjaśnij, bo i tak byś nie zrozumiał ¯\(ツ)/¯, jest niepisana zasada, że dokumenty się podpisuje niebieskim długopisem, a dlaczego?, miało to zapobiegać podrabianiu dokumentów poprzez kserowanie, w latach jak były czarno białe kserokopiarki, niebieski kolor podpisu miał odróżniać autentyczność.
  • Odpowiedz
@totem_lesnych_ludzi: raz gdzieś, nie pamiętam, chyba na kopalni, ktoś chciał żeby dokumenty podpisywać niebieskim/ innym niż czarny. Niby że podpis czarnym wygląda jakby dokument był kserowany a nie oryginał. Tak jakby nie istnialy kolorowe ksero…
  • Odpowiedz
@totem_lesnych_ludzi: hehe akcja troche jak w kiepskich odcinek chyba "biurokracja", w którym to przyszedł Gąsowski z walizką dokumentów w 100 językach i kopiach gotowy na wszystko, ale sprawa sie rypła, bo mimo, że miał długopisy w kilku kolorach, to podpis musiał być piórem, którego nie miał :)
A to z tego powodu jak pisali mirki wcześniej, bo czarny tusz sprawiał wrażenie, że dokument był kserowany. Nawet czarnymi pieczątkami słyszałem po
  • Odpowiedz