Wpis z mikrobloga

#wojsko #radom #polska #f16 #katastrofa #lotnictwo #airshow

Tak mi się rzuciło ostatnio na myśl. Swego czasu niedawno w Turcji był przypadek gdy pilot również na pokazach lotniczych o mały włos nie rozbił swojego F16 wśród tłumu. Tu zadziałał podobno system automatycznego uniknięcia zagrożenia i samolot został poderwany przez właśnie ten system. Czemu tutaj to nie zadziałało? Pytam jako laik
dziad_domniemany - #wojsko #radom #polska #f16 #katastrofa #lotnictwo #airshow

Tak m...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@markaron: z jednej strony tak bo wydłużają "łuk" ale w momencie kiedy brakuje mu wysokości to samolot staje się dużo mniej zwrotny, przy mniejszej prędkości być może byłby w stanie podnieść nos i wtedy dołożyć mocy, tak to niestety zbyt szybko pędził w kierunku ziemi i nawet gdyby próbował jakoś wybrnąć z tego manewru to by mu się to nie udało.
  • Odpowiedz
@Anhed: Dlatego ja obstawiam hipotezę że chłop źle odczytywał wysokość, przez nieprawidłową kalibrację wysokościomierza barometrycznego (Inna wysokość npm Krzesin i Radomia). Myślał że ma zapas, już był wieczór więc nadchodzący zmrok nie pomagał w obserwacji otoczenia, wręcz przeciwnie mógł go wprowadzić w błąd, więc leciał na przyrządach, myślał że ma jeszcze zapas a tu jeb. Myślę że do samego końca mógł nie być świadomy tego jak nisko jest.
  • Odpowiedz
@Zielonkazdr: to co nie pomogło to brak wysokości i nie ma co do tego wątpliwości, a gdybanie o wietrze, temperaturze to nie ma sensu, bo to są pomijalne dla tego samolotu czynniki. Przecież on do samego końca myślał że wyjdzie z pętli, pewnie przez błędne odczyty podawane ze źle skalibrowanego wysokościomierza. Myślał, że ma zapas a tu jeb, gleba - podobnie jak w Smoleńsku :D Ponadto z ATC wynika że
  • Odpowiedz
w momencie kiedy brakuje mu wysokości to samolot staje się dużo mniej zwrotny, przy mniejszej prędkości być może byłby w stanie podnieść nos i wtedy dołożyć mocy, tak to niestety zbyt szybko pędził w kierunku ziemi

@Anhed: a takie głupie pytanie- f16 mają wektorowanie ciągu?
  • Odpowiedz