Wpis z mikrobloga

Program 800+ został tak źle zrobiony że szkoda strzępić morde, pieniądze które miały iść na potrzeby dzieci są wrzucane w koszty kredytów i inne dziadostwo. Teraz kolejny program, darmowe obiady w szkole, nie zrozumcie mnie źle, 800 zł to bardzo dużo pieniędzy jak na podstawowe potrzeby dziecka i właśnie z tych pieniędzy powinny być finansowane obiady, przez rodziców.

Ogólnie to powinno być na zasadzie bonu lub zwrotu wydatków do 800zł, te pieniądze są brane jako część budżetu domowego. Oczywiście, są ludzie którzy te pieniądze odkładają ale nie oszukujmy się, to jest mały procent całości.

#przemyslenia
  • 146
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Notabene wystarczyłoby, żeby każde dziecko miało swoje indywidualne konto, na którym by się te pieniądze odkładały, a rodzic musiałby każdy zakup za te pieniądze wykazać na paragonach. Co i tak nie łata problemu, że jak ktoś będzie chciał, to kupi coś a potem sprzeda w lombardzie.
  • Odpowiedz
  • 490
@sberatel rozumiem że 8 letnie dziecko pojawiło się nagle, wyskoczyło jak Filip z konopii i ma potrzeby chodzenia po restauracjach 2x w tygodniu. To właśnie jest na odwrót, robisz z posiadania dzieci metafizykę, jesteś jak te polki co chcą wliczać sprzątanie w domu do zarobku
  • Odpowiedz
  • 505
@sberatel

Klasyczny brak argumentu, ty jako rodzic masz obowiązek zapewnienia dziecku podstaw życiowych, mało mnie interesuje czy cie stać, jak ci ciężko w życiu to wyjazd na drugi etat.
  • Odpowiedz
  • 29
@Notabene: Zostało wydane 240 miliardów i kompletnie nic z tego nie ma. Wczoraj mi ktoś pisał że dzięki temu gospodarka działa lepiej, i PKB i w ogóle cuda na kiju XD.
  • Odpowiedz
@Notabene: Patrząc na rozkład krzywej Gaussa to większość ludzi dobrze wykorzystuje 800+ myślę, że nie powinieneś mieć żalu do programu 800+ to rodzice nie chcieli Ci dać tych pieniędzy na 18 urodziny od razu. Nie chcieli Ci ich dać bo r------------ś to wszystko na głupoty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 57
@sberatel to wszyscy obywatele mają się zrzucać na Twojego bąbelka? Obowiązkiem rodzica jest zapewnić dziecku byt we własnym zakresie, a nie wyciągać łapy do państwa.

Środki z budżetu państwa powinny być przeznaczane na cele korzystne dla wszystkich obywateli, a nie dla wybranej grupy.
  • Odpowiedz
iść na potrzeby dzieci są wrzucane w koszty kredytów i inne dziadostwo.

@Notabene: Rodzice kupują mieszkanie co z czasem przejdzie na ich dzieci ale to jest inne dziadostwo. :)
  • Odpowiedz
@sberatel: tak to jest dużo pieniędzy. Tyle, że musisz zmienić rozumowanie. Państwo nie jest od sponsorowania utrzymania dziecka. Zamysł był taki, żeby odciążyć rodziców i tym samym zachęcić do pomnazania potomstwa. To że wyszło jak wyszło, można było się spodziewać. I raz jeszcze powtórzę - 800PLN to na prawdę spora suma jak za jedno dziecko miesięcznie. Ja żyje w Irlandii i za każde dziecko mam 140eur miesięcznie. To nie jest
  • Odpowiedz
@Zyzus_tluscioch:

Klasyczny brak argumentu, ty jako rodzic masz obowiązek zapewnienia dziecku podstaw życiowych, mało mnie interesuje czy cie stać, jak ci ciężko w życiu to wyjazd na drugi etat

Ale ludzie sa swiadomi tego wiec mamy model rodziny 2+1 albo 2 + pies od nastu
  • Odpowiedz
nie myśl tyle bo jak czytam, że 800 to bardzo dużo to polecam sobie zrobić dziecko i zobaczysz jak to dużo.

@sberatel: po pierwsze 800 zl to duzo pieniedzy, a po drugie to panstwo nie jest zeby ci sponsorowac posiadanie dziecka. to mialo wspomoc budzety rodzinne a 800 zl wspomaga budzet rodzinny.
  • Odpowiedz
  • 15
Klasyczny brak argumentu, ty jako rodzic masz obowiązek zapewnienia dziecku podstaw życiowych, mało mnie interesuje czy cie stać, jak ci ciężko w życiu to wyjazd na drugi etat.

@Notabene: A potem pikaczu fejs czemu ceny mieszkań lecą w dół (bo się ich mieszkańcy nie urodzili) a lekarz, hydraulik czy inny fachowiec chce 1000 zł za godzinę (bo na 1 pracującego człowieka będziemy mieli 20 emerytów) a ZUS nie wypłaca emerytur
  • Odpowiedz