Wpis z mikrobloga

Miraski, brał ktoś z Was zastrzyki z hialuronu w kolano? Mam zepsute od jakiegoś czasu, lekarz mi zasugerował, że warto.

Rozmawiałam też z babeczką z rodziny błękitka, która jest fizjoterapeutką i powiedziała mi, że dopóki jestem #wykop30plus to ładować śmiało. Bo jak ktoś lat 50-80 przychodzi z taką dolegliwością, kiedy ma już srogo rozwalony staw, to jest to taka musztarda po obiedzie. Coś tam złagodzi, ale nie odbuduje nic a nic.

Ufam jej jako specowi i skłaniam się ku tej opcji, ale jestem ciekawa opinii mireczków.

#ortopedia #kolano
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@duperele brat i ojciec. Wazne zeby w kolanie nie bylo stanu zapalnego. Pomaga, brat praktycznie nie mogl chodzic, raz w roku zastrzyk i smiga. Ojciec podobnie( wiek), nawet mial skierowanie na protezy stawu ale inny ortopeda powiedział mu o kwasie i smiga. Drogie to ale warto
  • Odpowiedz
@duperele: moja matka takie bierze ale ona 60 lvl i 10 lat po artroskopii kolana i właśnie jej ortopeda powiedział że gdyby wcześniej się z tym zgłosiła na te zastrzyki to by takich bólów nie było
  • Odpowiedz
@duperele: wystarczy poprawić dietę, nie przeciążać się, ale najważniejsze, naświetlać się słońcem krótko, często, bez kremu zawczasu pijąc marchewki
  • Odpowiedz
  • 0
@KollA Akurat ruch nieobciążający stawu jest wskazany w moim przypadku, co mnie cieszy, bo się bałam, że będę musiała leżeć i kwiczeć. Dieta i marchewki nie zrobią cudów.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: a ja prawie nie mam dysku L5S1, a dżwigam w robocie nawet ponad 100kg, naswietlanie slońcem w moim przypadku znacznie poprawia stan kregosłupa i kolan (obydwa kolana były kontuzjowane, uszkodzone łąkotki), teraz od tego szarpania w robocie sobie nadgarstek jeden uszkodziłem, no ale jest szansa, ze się zaleczy słonecznie
  • Odpowiedz