Wpis z mikrobloga

@TomSz: Ani jednym ,ani drugim dobrze roboty nie zrobisz, jak nie umiesz. Jak umiesz, to i taką elektrodową za 500zł da się to wykonać.

Elektrodą będzie mniej osprzętu potrzebne, bo i gazu nie potrzebujesz. Do Migomatu musisz mieć gaz osłonowy, ale będzie prościej spawać, niż elektrodą. Spawarka dobrze, aby miała średnicę drutu chociaż ten 1.0, bo 0.8 nie ma kompletnie sensu.

Nie ważne, czy kupisz sprzęt za 500zł, czy za
  • Odpowiedz
  • 0
Szkoda, że nie ma Ci kto pokazać co i jak.

@Zielony34: ogólnie, to to co chce zrobić by kosztowało pewnie mniej jakbym zlecił niż sam zakup przeze mnie spawarki ;) nauczyć się chce tak sobie, myślę, że z YT wszystko ogarnę, a jak nie to podejdę do hurtowni stali do spawacza i zaoferuje kasę za naukę, nawet mogę w ostateczności na kurs iść, ale jestem optymistyczny że sobie ze wszystkim
  • Odpowiedz
  • 3
@Zielony34: w ostatnich kilku latach robiłem m.in:

- stawiałem ściany
- robiłem dach
- robiłem kurs instalacji alarmów żeby sobie wszystko samemu ogarnąć
- elektrykę w domu 300m
  • Odpowiedz
Że ktoś ma doświadczenie i ja się nie znam słyszałem już od wielu ekip po których poprawiałem ;)

@TomSz: To po co tu pytasz? Rzuć monetą i weź tę spawarkę na którą wypadnie. Ewentualnie tę, której kolor obudowy bardziej Ci się podoba. Wszystko w temacie.
  • Odpowiedz
@TomSz: ja mam fluxa i co mnie w---w.. że nie mam rozdzielnego ustawiania posuwu i prądu, te twoje modele chyba też nie, choć nie wnikałem, droższe migmag mają takie osobne pokrętła
  • Odpowiedz
@TomSz: kupuj i daj znać jak pójdzie :D

Ja to zawsze TIG chciałem się nauczyć, bo to najczystsza metoda spawania, ale też jedna z trudniejszych.

Jak coś to w życiu spawarki w ręku nie trzymałem, ale uważam że sobie poradzisz
  • Odpowiedz
@TomSz: z jednej strony kolega ma rację, spawanie jest w cholerę trudnym tematem i trzeba dobrze pojąć jak ten łuk prowadzić, żeby nie zrywać spoiny, ale z drugiej jako tako idzie się nauczyć. Skoro jesteś pojętny, to podstawy na pewno załapiesz i sobie to pospawasz. Ja powiem szczerze, sporo już wyspawałem w żyćku, ale nadal bardzo daleko mi do dobrego spawania.
  • Odpowiedz
@TomSz: Tyle że oglądanie filmów na yt nic ci nie da jeżeli ktoś nie będzie przy tobie stał i patrzył jak prowadzisz rękę, na co zwracać uwagę podczas samego procesu, kiedy poznać że spawarka jest poprawnie ustawiona (czyli głównie na słuch itd.) Synergia to też taki bajer, to dobrze działa może w spawarkach za 30-40 tys.
  • Odpowiedz
Ja kibicuję. Też jestem z tych, co się chcą sami nauczyć i potem robić na własne potrzeby. Jednak w przeciwieństwie do @TomSz już kiedyś próbowałem spawać i pospawałem to, co musiałem - ale to w porównaniu do wielu innych technik / technologii (od CISCO, przez stawianie PV + bateria a na renowacji autentycznie starszych mebli/jednak kurs) to spawanie szło ciężko. Może dlatego, że to popękane krzesło z cienkiego Chinesium było -
  • Odpowiedz
  • 0
Dopóki nie będzie Ci się przez brak wiedzy wydawało, że jest dobrze, schody p-------ą i ktoś sobie zrobi krzywdę. Gorzej, jak będzie to w trakcie tego, jak ktoś będzie pomagał Ci wnieść szafę, albo inną wersalkę o większej wadze i po prostu któreś połączenie okaże się przyklejone, a nie wtopione i będzie bolesny problem.

@Zielony34: po stolarzu już schody poprawiałem bo by mnie zabiły.

Synergia to też taki bajer

@
  • Odpowiedz
  • 0
@Capshov @Zielony34 @KollA @Smarek37 zdecydowałem się na tę Magnum, ale widzę że w zestawach tego sklepu mogę sortować jeszcze ze względu na posiadanie tych rzeczy:

- Puls / Dual Pusl
- Spool gun
- Podajnik drutu 2 rolki lub 4 rolki

coś z tego warto mieć? miałem całe życie tylko starą transformatorową spawarkę więc te rzeczy to dla mnie nowość i nie wiem na ile co warto mieć.
  • Odpowiedz
@TomSz: Wołam po niemal 3 miesiącach do twojego tematu "nauka spawania". Sam planuję zbliżoną naukę, ciekaw jestem na ile jest to realne. Napisz w paru słowach co ci się udało i z czym są problemy, na co zwracać uwagę.
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: tydzień później naszła mnie ochota na remont łazienki, a że 30 letni dom i zmieniam miejsce WC i zlewu to wymieniam od razu instalacje wodno kanalizacyjną... a skoro już biorę hydraulika do przestawienia tego to w końcu przestawiam zlew w kuchni na przeciwną ścianę więc i remont kuchni robię... a że teraz są inne standardy elektryki w łazienkach i kuchniach to... wymieniam całą instalacji elektryczną w 3 poziomowym domu
  • Odpowiedz