Wpis z mikrobloga

Inwestowanie w kilka ETF

Siemanko

Mam pytanie do inwestorów którzy bazują tylko lub w większości na ETF-ach. Czy poza głównym ogniwem czyli pewnie SP500, Nasdaq100 albo MSCI ACWI/World dywersyfikujecie jeszcze swój portfel poprzez inne ETFY?

Sam posiadam ACWI jako główne ogniwo ale ostatnio jeszcze otworzyłem małą pozycję na SP500 IT ale nie wiem czy taka strategia ma sens skoro i tak te spółki są w ACWI tylko w mniejszym stopniu. Podajcie jakieś swoje propozycje jeżeli dzielicie jeszcze portfel na mniejsze ekspozycje z innymi funduszami. Mnie osobiście interesuje jeszcze sektor kosmiczny (JEDI.DE) ale ostatnio ostro poszło w górę więc czekam na ewentualną korekte bo sam sektor wydaje się przyszłościowy. A dla Was która branża i ETF jest dobrą pozycją na przyszłość która będzie sobie rosła obok Waszego głównego ETF?

#inwestycje #gielda #etf #inwestowanie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jaregg: Inwestowanie w inny ETF niż MSCI ACWI / World to jest zakład z rynkiem, że dany inny ETF będzie rosnąć ponad szeroki globalny rynek. Zmniejszasz w ten sposób dywersyfikację i koncentrujesz portfel na ten trade. Nikt nie ma szklanej kuli, żeby ci z góry powiedzieć, co wyjdzie lepiej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ossprime Czyli myślisz, że samo ACWI na IKE aż do emeryturki bez zbędnego kombinowania? Mimo wszystko te potencjalne poboczne ETF to byłaby mała ekspozycja w porównaniu z ACWI więc nawet większe wzrosty mogłyby nie dodać potężnego kapitału
  • Odpowiedz
@Jaregg: Nikt nie broni się bawić innymi ETFami / akcjami / trade'ami. Wszystko to jest w skrócie zakładem, że wiesz coś, czego rynek nie wie / źle obstawia / źle wycenia.
  • Odpowiedz