Wpis z mikrobloga

Ale rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

SpaceX ogłosiło, że Starlink ma już ponad 7 milionów klientów — w porównaniu do 6 mln w czerwcu 2025 r. i 5 mln w lutym 2025 r.

Starlink pozyskiwał rekordowo średnio 12 200 nowych klientów dziennie od momentu przekroczenia progu 6 mln. To tempo wzrostu jest o 23% wyższe niż zaledwie 2,5 miesiąca temu!

W Polsce Starlinka można mieć już za 149 zł miesięczne, z 30 dniowym darmowym okresem próbnym. Przy abonamencie na 12 miesięcy antenę i router za 1499 zł dostaje się za darmo.

#spacex #technologia #internet #ciekawostki #elonmusk #tesla
anonimowy_programista - Ale rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
 SpaceX ogłosiło, że Starlink ma już p...

źródło: GzZnM0PW4AA6eBf

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PiotrFr sądzę, ze nie masz racji, poza miastami w Europie też będzie miał klientów, nawet tutaj na wykopie, czytam wpisy ludzi, którzy nie mają szans na światłowód i chętnie zapłacą za stabilnych szybki internet.
  • Odpowiedz
@Obruni: i myślisz że ci ludzie z wpisów to ile stanowią populacji? Poza światłowodem wystarczy spojrzeć na pokrycie 5G, poza byłym NRD i Polską nie ma plam
  • Odpowiedz
@PiotrFr: wiem, ze używanie gpt jest tutaj passe, ale ja lubię. Wyszło mu. 5-8mln gospodarstw domowych, to rzeczywiście drobne na 500m mieszkańców, może mobilny starlink trochę podbije, ale jeśli gpt ma racje, to na europie interesu nie zrobią. ale zresztą założenia starlinka były takie, ze ma działać na zadupiu. Jasne, bro. Policzę „ile realnie może być klientów Starlinka w Europie”, jeśli odetniemy tych, którzy mają światłowód albo tanie 5G/FWA.

Założenia (Europa
  • Odpowiedz
Ale w Europie to trzeba mieszkać naprawdę na pustyni aby nie mieć światłowodu albo 5G

@PiotrFr: XD... prosiłem się chyba 10 lat żeby mi światłowód dociągnęli... Na zadupiu nie ma problemu bo są programy EU etc... ale w centrum sypialni dużego miasta nie ma lekko. Jedna firma przyszła i powiedziała że zrobią ale wszyscy na ulicy muszą mieć od nich Internet :-/. Orange obiecał że zrobi... 10 lat czekałem w
  • Odpowiedz
@Obruni:

ale jeśli gpt ma racje, to na europie interesu nie zrobią. ale zresztą założenia starlinka były takie, ze ma działać na zadupiu.

Właśnie o tym mówię że nie zrobią. Problem z szybkim internetem jest głównie w biedniejszych rejonach, a tam niekoniecznie ludzie są w stanie płacić 150 PLN/miesięcznie żeby mieć szybszy Internet. Starlink ma masę zastosowań, temu nie przeczę, ale nie do zapewnienia dostępu do sieci dla większej liczby
PiotrFr - @Obruni: 
  ale jeśli gpt ma racje, to na europie interesu nie zrobią. ale ...

źródło: 1000023305

Pobierz
  • Odpowiedz
@kwanty:

Jedna firma przyszła i powiedziała że zrobią ale wszyscy na ulicy muszą mieć od nich Internet :-/. Orange obiecał że zrobi... 10 lat czekałem w kolejce.

Ale światłowód jest już gdzieś w pobliżu?
Jeśli tak to jest po części wina prawa, później braku konkurencji pomiędzy dostawcami. Niby jest ich dużo ale trochę pachnie to zmową.
  • Odpowiedz
Ale światłowód jest już gdzieś w pobliżu?

Jeśli tak to jest po części wina prawa, później braku konkurencji pomiędzy dostawcami. Niby jest ich dużo ale trochę pachnie to zmową.

@PiotrFr: Oczywiście, że był w pobliżu. Na sąsiednich uliczkach kto chciał to miał ale na mojej akurat nie ma szeregowej zabudowy (jest zbyt ciasno) więc providerzy się nie spieszyli... Ja ich rozumiem, wolą położyć światłowód w ulice gdzie jest dużo szeregówek
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: xD
Zrobiłeś cały post z reklamą starlinka w Polsce.
Ilu jest potencjalnych klientów w kraju?
99.9% jest w zasięgu 4G LTE, starlink nie jest szybszy.
Niech będzie że te 99.9% to "fałszywa powszechność" xD
  • Odpowiedz
Ale w Europie to trzeba mieszkać naprawdę na pustyni aby nie mieć światłowodu albo 5G

@PiotrFr: tak napisałeś w pierwszym swoim komentarzu. Ludzie usilnie starają Ci się tutaj wytłumaczyć, że nie mieszkając na pustyni a w wygodnym domku na przedmieściach, również można mieć problem z dostępem do tak podstawowej usługi jak internet.

Zrobiłeś cały post z reklamą starlinka w
anonimowy_programista - >Ale w Europie to trzeba mieszkać naprawdę na pustyni aby nie...

źródło: Screenshot 2025-08-29 at 16.09.03

Pobierz
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

tak napisałeś w pierwszym swoim komentarzu. Ludzie usilnie starają Ci się tutaj wytłumaczyć, że nie mieszkając na pustyni a w wygodnym domku na przedmieściach, również można mieć problem z dostępem do tak podstawowej usługi jak internet.

Tak, nie wątpię że pojedyńcze osoby mogą mieć problem. Piszę o tym od początku, najwyraźniej nie czytasz.
I jak myślisz, jak długo taki stan rzeczy będzie się utrzymywać? 5
  • Odpowiedz