Wpis z mikrobloga

Pizzerinki nocne na cieście drożdżowym ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Jedne z grzybami leśnymi, inne z podwójnym serem bez grzybów. Uwielbiam, są dobre na zimno i na ciepło, sklepowe nie mają podjazdu. Sos pomidorowy mutti z oregano, parmezan, szynka, kukurydza, karmelizowana cebula.
Z kilograma mąki wyszły 4 blachy pizzerinek.
#arinkaofood

#gotujzwykopem #jedzzwykopem
arinkao - Pizzerinki nocne na cieście drożdżowym ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
 Jedne z grzyba...

źródło: 20250827_194245

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Ralphs: G---o prawda. W ciągu 5 lat wkleiłam setki zdjęć i są komentowane, umiem przyjąć konstruktywną krytykę, na wykopie nauczyłam sie dobrze gotować dzięki temu.
Ale jeśli chcesz się po prostu zesrać bo masz przegrywowy masz ból doopy to nie tutaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@wiesniakzdziuryzabitejdeskami: Tak i aż 15 gr świeżych drożdży, to troche bardziej bułkowe ciasto niż na pizze klasyczną, ma rosnąć i być mięciutkie.
Potraktowałam je wałkiem i okrągłą formą. Jeśli chcesz zrobić ręcznie placek tak jak pizzę dociskając do brzegów to będzie bardziej puchate i z urośniętymi brzegami. Przy prawie 30 plackach o północy - nie porywałam sie na to.
  • Odpowiedz
  • 0
@MeS_: Kilka lat temu robiłam cześciej te placki i były mega, teraz użyłam innego przepisu bo tamten zgubiłam i uważam że ciasto mimo że się pieknie wyrabiało, było w porównaniu z tamtym średnie.
Planuje niebawem znów je zrobić, z wiekszą hydracją i wtedy wrzuce przepis na pewno, choćby po to żeby go mieć też na następne pieczenie.
Jeśli chcesz na dziś to najmniejsze ryzyko masz w kalkulatorze pizzy, z tym
  • Odpowiedz