Wpis z mikrobloga

@Altru: To kabel Ethernet sieje. Możesz spróbować uziemić ekran. Ekran nie zawsze pomaga, czasami sprawia problemy. Ekran częściej się stosuje żeby zakłócenia nie wnikały do kabla, a nie odwrotnie.
  • Odpowiedz
@Altru: procedura w takich przypadkach jest dosyć prosta - odpinasz po kolei różna elementy od ethernetu, zasilania i sprawdzasz, czy zakłócenia ustały, zmniejszyły się. Jak już będziesz miał z grubsza namierzonego winnego, to wtedy dopiero można kombinować jak go uciszyć (czy to przez dorzucenie ferrytów na kable, czy filtrowanie zasilania, ekranowanie, wymianę zasilaczy).
Dodatkowo:
1. warto sprawdzić stromość tych pików na widmie i ich rozłożenie. Po ilości i stromości z
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: Sprawdziłem wszystko na różne sposoby. I zakłócenia pojawiają się gdy podpinam kamerę przez kabel ethernet. KAbel zwykły czy ekranowany nie mają znaczenia zakłócenia są takie same.
  • Odpowiedz
@Altru: jak podłączasz kabel ekranowany, to upewnij się, że wpinasz go w gniazda z metalową obudową, inaczej to nie ma sensu.
Możesz też spróbować założyć ferryty na kabel, tylko dobrałbym takie, które mają jak największe tłumienie w okolicy 100.,,200MHz.

https://www.tme.eu/pl/katalog/ferryty-na-przewod_113552/?params=817:1456295;571:1456358,1456308,1456454,1456468,1456349,1456428,1456424,1456407&onlyInStock=1

Ja
  • Odpowiedz
  • 0
Kamera cały czas przesyła obraz jak jest podłączona do zasilania. Normalne zasilanie brak zakłóceń. Zasilanie POE są zakłócenia. Metalowa obudowa jest tylko w switchu w kamerze jest plastik. Zakłócenia są od około 128mhz do 238mhz Znalazłem stary zwykły kabel 1m. Zakłócenia na nim są większe niż na płaskim ekranowanym 10M. TAKIEGO PŁASKIEGO używam. Chyba tylko nakładki pomogą. Jakie byś polecił?
  • Odpowiedz
Jakie byś polecił?

@Altru: ja bym zaczął od RKCF-06-A5, tylko zanim zamówisz, to sprawdź czy taka płaska taśma ci wejdzie w dziurę Ø 6,5mm.
jak nie wejdzie, to wtedy bym zamówił RKCF-13-A5.
  • Odpowiedz
@Altru: sprawdź na tym z allegro czy jest jakakolwiek różnica, bo jak się spodziewasz, że zredukujesz zakłócenia do 0, to mam złą wiadomość - to tak nie działa. W najlepszym wypadku zakłócenia spadną o kilka...kilkanaście decybeli.
Jak chcesz mieć zero, to trzeba wyrzucić całkowicie źródło zakłóceń.
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: Źródłem zakłóceń jest kamera podłączona przez kabel ethernet. Nie ma żądnej różnicy w zakłóceniach czy z filtrami czy bez.
  • Odpowiedz
@Altru: jeśli zakładanie ferrytu na kabel ethernet nie zmniejsza zakłóceń ani o trochę, to oznacza, że zakłócenia wyłażą inną drogą. Sprawdź, czy np, to nie jest zasilanie switcha POE - załóż ten ferryt na jego kabel zasilający.
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: Rozciągnąłem kabel 10m od głównego routera do kamery. I zakłócenia pojawiają się w momencie podłączenia kabla do kamery. Jak podłączam do switcha POE nie ma żadnych zakłóceń. Długość kabla, ekranowanie, okrągły czy płaski nie ma znaczenia. Będę zamiast switcha montował rejestrator. Pewni i tak to nic nie zmieni. https://allegro.pl/oferta/rejestrator-ip-8-kanalowy-8xpoe-nvr-108mh-c-8p-dysk-2tb-hilook-hikvision-17638516357
Niestety sama kamera będzie montowana jakieś 15cm od anteny bo inaczej się nie da.
  • Odpowiedz
@Altru: 15cm - tyle to wystarczy, żeby jakaś linia transmisyjna, zegarowa albo przetwornica wewnątrz samej kamery sprzęgała się z odbiornikiem (pojemnościowo, więc nie potrzeba żadnej długiej linii). Wtedy zakładanie ferrytu na skrętkę nic ci nie da.
  • Odpowiedz
@Altru: a co jest napisane w manualu o tych opcjach?
Bo internet mówi, że extended jest opcja zmniejszająca prędkość do 10Mb/s a default to praca z pełną prędkością (100Mb/s dla tego Cudy)
  • Odpowiedz