Aktywne Wpisy
kopartka +23
settew 0
Wyjazd za granicę do Holandii/Niemiec w celu oszczędzenia pieniędzy na zakup mieszkania ma sens? Obecnie pracuje w Polsce jako spawacz za 5k miesięcznie ponieważ mam jeszcze mało doświadczenia ale może znalazłbym firmę gdzie wzięli by kogoś z małym doświadczeniem.
#pracbaza #holandia #niemcy #emigracja #pracazagranica
#pracbaza #holandia #niemcy #emigracja #pracazagranica

Cześć Mirki, piszę to chociaż pewnie i tak nikogo nie obchodzi i niewiele zmieni, ale prosił mnie o to zbanowany użytkownik @Binkanu.
Otóż pokrótce, by nie przedłużać:
1. Kolega założył temat o tym, że w UK policja aresztowała mężczyznę na proteście za okrzyk "kocham bekon": https://wykop.pl/link/7775453/link
2. Jakiś cymbał dodał powiązanie o tytule "informacja nieprawdziwa", gdzie zamieścił link do artykułu...tylko o zupełnie innym zdarzeniu i zupełnie innym mężczyźnie, aresztowanym w zupełnie innej sprawie
3. Sam dodałem sprostowanie, że to informacja prawdziwa - podając w powiązaniach link do prawdziwego artykułu o tym zdarzeniu, na którym jest zresztą film z całego zdarzenia, a także komunikat od policjantów potwierdzające przyczynę aresztowania.
4. Jak widać w załączonym linku - moje powiązanie dostało 2 plusy ,a powiązanie gościa, który albo słabo zna angielski, albo celowo manipuluje, że to "informacja nieprawdziwa" dostało 3 plusy. No i ok, na tym by się ta historia skończyła...
Ale dzisiaj dostałem wiadomość od autora, że wykopalisko zostało usunięte https://wykop.pl/link/7775453/link ,a autor dostał PERMA BANA za rozsiewanie NIEPRAWDZIWYCH informacji.
Gdyby ktoś miał jakiekolwiek wątpliwości co do wiarygodności znaleziska, to wśród kilkunastu artykułów, które można znaleźć w 20 sekund w googlach, jest ten:
oficjalny fragment z oficjalnej australijskiej telewizji, w której puszczono nagranie ze zdarzenia, gdzie angielski policjant swemi zweryfikowanymi brytyjskimi wargami wypowiada przyczynę aresztowania...
https://www.dailytelegraph.com.au/news/national/orwellian-dystopian-state-uk-police-arrests-man-for-the-most-ridiculous-thing/video/c959a0fc3c1693a466ed5c22b669bebb
Co jest jeszcze bardziej bulwersujące - @Binkanu twierdzi, że odwoływał się od bana, pokazując moderacji masę źródeł potwierdzających wiarygodność znaleziska, ale moderacja je zignorowała. ( ͡° ᴥ ͡°)
W związku z tak rażącą niesprawiedliwością mam pytania do #moderacja @wykop @m__b :
1. Czy idea funkcjonowania Wykopu ma polegać na mechanizmie oceny jakości treści przez samych jego uzytkowników, którzy mają do dyspozycji przyciski zakop/wykop ? Czy też na tym, że jacyś anonimowi moderatorzy arbitralnie decydują o tym co jest prawdą,a co nie, i co ma się wyświetlać,a co ma być skasowane - nawet wbrew woli setek plusujących? I to zapewne na skutek donosu jakiegoś manipulatora, lub grupy manipulatorów.
2. Czy osoba nie mająca kompetencji intelektualnych do oceny źródeł powinna zasiadać na stanowisku moderatora? Stanowisku odpowiedzialnym, które daje władzę do kasowania artykułów oraz banowania ludzi ?
Rozumiem, że błędy się zdarzają, ale spójrzmy na ten przypadek - moderator uznając, że treść jest nieprawdziwa powołał się na komentarz jakiegoś randoma (z 5 plusami i 2 minusami) ,który jedynie zacytował fragment powiązanego wcześniej fałszywie artykułu dotyczącego zupełnie innego zdarzenia i zupełnie innej osoby. Nawet nie na żaden artykuł medialny, moderator powołał się na arbitralnie wybrany KOMENTARZ RANDOMA. Mimo, że pod całym artykułem, były też inne komentarze , m.in. dowodzące prawdziwości artykułu, to moderator wybrał sobie akurat taki jeden (Dlaczego?). I na jego podstawie skasował znalezisko i zbanował autora.
3. Jeżeli jakieś znalezisko dostaje powiedzmy 300-500 wykopów i 10 zakopów, a następnie na skutek jakiegoś niezrozumiałego lewaru tych 10 użytkowników zakopujących (którym się jego treść nie spodobała) na moderację, artykuł zostaje skasowany z fałszywym uzasadnieniem - to chyba nie jest to zgodne z ideą portalu wykop, w którym o wartości danego artykułu miał decydować vox populi ?
4. Nie ma niczego złego w moderacji treści. Ale złe jest kasowanie znalezisk pod fałszywym pretekstem, że są nieprawdziwe, co jest zapewne nawet wbrew własnemu regulaminowi portalu wykop.pl. A niestety ten problem nie zdarzył się tutaj pierwszy raz, występuje dość często, by nie powiedzieć nagminnie.
Jak wiadomo portal wykop.pl jako medium społecznościowe jest też areną walki różnych grup wpływów o własną narrację: botów i młodzieżówek partyjnych, aktywistów ideologicznych, aktywistów politycznych. Grupy te są w mniejszości, ale często lewarują swoje wpływy właśnie za pomocą zmawiania się do masowych zgłoszeń czy masowego plusowania - a najczęściej używanym przez nich mechanizmem wpływu na wyświetlane treści jest właśnie zgłaszanie niepożądanych przez nich znalezisk do moderacji pod fałszywą flagą "informacji nieprawdziwej". Dzięki temu stosunkowo mała, zorganizowana grupa użytkowników może manipulować nawet wyglądem strony głównej i wyrzucać z niej niepożądane treści.
Dziwne, że administracja na to pozwala od lat, mimo ciągle spadającej liczby użytkowników portalu.
5. Mam taką propozycję - skoro istnieje taki problem z weryfikacją prawdziwości informacji, to może warto zmienić reguły moderacji, by punkt regulaminu o "informacji nieprawdziwej" nie był nadużywany i zarezerwować go tylko do bardzo skrajnych przypadków.
A żywą dyskusję o tym co jest prawdą a co nie - zostawić samym użytkownikom, tak jak jeszcze było na Wykopie z 10 lat temu!
Pozdrawiam,
Jan998
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Nigdy nie stawia się przecinka w "mimo że".
Żyd wam/nam pięknie kręci korbą tylko tego nie widzicie dopóki was nie dotknie (⌐ ͡■ ͜
źródło: Patafian3
Pobierz@Twoja_Stara_Kapibara: #aferabekonowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dalamar: Nie chcę wchodzić w jakieś teorie spiskowe, bo jednak wierzę, że to są pomyłki w