Muszę zaprojektować sieć domową z internetem. Internet idzie piętrami z góry na dół i podłączonych będzie około 20 urządzeń (10 urządzeń typu telefony, tablety, laptopy, fotowoltaika, odkurzacz).
Aktualna architektura: 2 piętro: sieć światłowodowa która wchodzi do routera wifi i do kontaktu. 1 piętro: reapeter wifi. Parter: sieć wychodzi z kontaktu (transmitter) do routera wifi ustawionego jako access point.
Jak planuję to zrobić: 2 piętro: sieć światłowodowa idzie do routera, ten się łączy do sieci (logowanie pppoe) 1 piętro: dokupienie transmittera, postawienie routera wifi Parter: postawienie drugiego urządzenia wifi
Urządzenia podłączone stale zrownowazylbym że względu na zasięg. Jaki router główny wifi polecacie?
Przewidziany budżet to 400 złotych. Najlepiej jeszcze jakaś instrukcja konfiguracji sieci, bo poza ustawieniem routera W Tryb full duplex I Wykorzystanie nie zajętego kanału to nie wiem co mogę zrobić, żeby łączę było przede wszystkim stabilne.
@krulkartonu: Widzą się te stacje bez kabla I wystarczy podłączyć pierwszy tylko do internetu? Ma to w sobie router, który zaloguje się do modemu po pppoe?
@Adam_Konarski_z_Katowic kupują ludzie odkurzacze, telefony, telewizory po kilka tys zł a by to spiąć używają sprzętu za 200 zł i jeszcze wymagania by działało niezawodnie i szybko. Masz w domu tylko jedna fazę że powerline działa dobrze? Robiłeś testy? Najlepiej by było postawić na piętrze porządny router (tak gdzie najwięcej klientów) i na pozostałe pociągnąć kabel, może masz piony CO gdzie można wcisnąć kabel? Różne są rozwiania ale te wifi repeater
kupują ludzie odkurzacze, telefony, telewizory po kilka tys zł a by to spiąć używają sprzętu za 200 zł i jeszcze wymagania by działało niezawodnie i szybko.
@lucasy: zgadzam się, ale proszę się powstrzymać od opiniowania.
Masz w domu tylko jedna fazę że powerline działa dobrze? Robiłeś
@Adam_Konarski_z_Katowic: tu jest wykop, tu nie ma standardów i znanej kiedyś netykiety ;) Zdecydowana większość routerów ogarnie pppoe ale przed zakupem warto sprawdzić specyfikacje na stronie. Zwykle te zestawy mesh (czy to TP-LINK, ASUS, czy inny cudak) łączą stację główną z "satelitami" po wifi lub kablu (backhaul). Te tanie zestawy uzywaja do komunkacji głównego pasma wifi, te "lepsze" maja dedykowaną antene i kanał do tej komunikacji. Jak to będzie działać? Różnie,
@Adam_Konarski_z_Katowic: masz światłowód to masz urządzenie od operatora, funbox albo coś innego. Jeśli światło wchodzi bezpośrednio to urządzenie zostaje ale wyłączasz wifi. Dałem ci link do 3 AP, które potrafią działać w mesh(poczytaj co to) i mają roaming bo to powinno być dla Ciebie kluczowe(też poczytaj). Najlepiej pociągnąć po kablu na każde piętro i na każdym piętrze postawić AP zamiast robić mesh, będzie lepiej działało. Jak ci nie starczy portów
No jak pytam po kilka razy o tego gotowca jak działa, jak się łączy, w czym jest lepszy, czy loguje się do pppoe, a dostaję odpowiedź "rób po kablu, ustaw jako access point" to nie zaryzykuję pół tysiąca na nieznane mi rozwiązanie.
Aktualna architektura:
2 piętro: sieć światłowodowa która wchodzi do routera wifi i do kontaktu.
1 piętro: reapeter wifi.
Parter: sieć wychodzi z kontaktu (transmitter) do routera wifi ustawionego jako access point.
Jak planuję to zrobić:
2 piętro: sieć światłowodowa idzie do routera, ten się łączy do sieci (logowanie pppoe)
1 piętro: dokupienie transmittera, postawienie routera wifi
Parter: postawienie drugiego urządzenia wifi
Urządzenia podłączone stale zrownowazylbym że względu na zasięg. Jaki router główny wifi polecacie?
Przewidziany budżet to 400 złotych. Najlepiej jeszcze jakaś instrukcja konfiguracji sieci, bo poza ustawieniem routera W Tryb full duplex I Wykorzystanie nie zajętego kanału to nie wiem co mogę zrobić, żeby łączę było przede wszystkim stabilne.
#komputery #sieci #wifi
?
@lucasy: mam taki plan: I zamykam się w
źródło: 2495
PobierzMasz w domu tylko jedna fazę że powerline działa dobrze? Robiłeś testy?
Najlepiej by było postawić na piętrze porządny router (tak gdzie najwięcej klientów) i na pozostałe pociągnąć kabel, może masz piony CO gdzie można wcisnąć kabel? Różne są rozwiania ale te wifi repeater
@lucasy: zgadzam się, ale proszę się powstrzymać od opiniowania.
Zdecydowana większość routerów ogarnie pppoe ale przed zakupem warto sprawdzić specyfikacje na stronie.
Zwykle te zestawy mesh (czy to TP-LINK, ASUS, czy inny cudak) łączą stację główną z "satelitami" po wifi lub kablu (backhaul). Te tanie zestawy uzywaja do komunkacji głównego pasma wifi, te "lepsze" maja dedykowaną antene i kanał do tej komunikacji.
Jak to będzie działać? Różnie,
źródło: image
PobierzDałem ci link do 3 AP, które potrafią działać w mesh(poczytaj co to) i mają roaming bo to powinno być dla Ciebie kluczowe(też poczytaj).
Najlepiej pociągnąć po kablu na każde piętro i na każdym piętrze postawić AP zamiast robić mesh, będzie lepiej działało. Jak ci nie starczy portów
@krulkartonu: jest modem z portem rj45
Dostałeś gotowca. Jak wiesz lepiej, to kombinuj.
@krulkartonu: jest powerline
No jak pytam po kilka razy o tego gotowca jak działa, jak się łączy, w czym jest lepszy, czy loguje się do pppoe, a dostaję odpowiedź "rób po kablu, ustaw jako access point" to nie zaryzykuję pół tysiąca na nieznane mi rozwiązanie.