Wpis z mikrobloga

Eh jak żyć... Mam nowy internet od #orange 2Gbps, ale na testach po Wifi wyciągałem max. 600-700Mbps. Aha! Moja obecna karta sieciowa nie obsługiwała WiFi 6E, więc kupiłem nową, która obsługuje. Zamontowana, ale dlaczego nadal wyciąga max 800Mbps? Aha, 5GHz obsługuje tylko 1Gbps, a 6GHz ponad 2Gbps. No dobra, ale router (Funbox 10) posiada 6GHz więc o co chodzi. Dopiero po dalszym researchu trafiłem na info, że Windows 10 nie obsługuje WiFi 6E bo.. nie. No dobra, to upgrade to Win 11 - no takiego! PC Health Check mówi, że mój i7-7700HQ nie jest na liście obsługiwanych procesorów XD
Co robić? Czytałem, że można i tak zupgradować do Win11 z zastrzeżeniem, że mogę nie dostawać aktualizacji, ale z kończącym się wsparciem dla Win10 to chyba i tak jedyna droga? Doradźcie coś (btw. kabel nie wchodzi w grę bo w ścianach mam tylko ten obsługujący do 1Gbps XD swoją drogą brałem pod uwagę przeciąganie nowego w istniejącym peszlu, ale raczej jest to niewykonalne).
#windows11 #windows10 #komputery #pcmasterrace #internet #siecikomputerowe #pytaniedoeksperta #informatyka #it #windows
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Foxing I tu pojawia się moje pytanie, skoro na win10 i tak już jestem "not supported" to chyba wszystko jedno czy będę na win11 "not supported". Przynajmniej 6GHz pójdzie
  • Odpowiedz
  • 0
@Sarg no rzeczywiście jest xD czyli po kablu i tak nie uciągnę więcej. Ale będę testował w takim razie obecny kabel na innej karcie, może pociągnie więcej tak jak pisali poprzednicy
  • Odpowiedz
@sign: No niestety. Kablem powyżej 1GB/s to trzeba mieć kartę sieciową/płytę główną obsługującą co najmniej 2.5GB/s. Na WiFi nie ma szans na takie prędkości + zawsze są większe opóźnienia niż po kablu. Instaluj Windows 11 (wiem, że na czysto jest program RUFUS, którym robisz bootowalny PenDrive. Musisz tylko wybrać tam opcję, która zdejmuje kaganiec)
  • Odpowiedz
@sign: moja jedyna rada to zrobić rm -rf /mnt/windows i zainstalować normalny system operacyjny jak Fedora, OpenSUSE lub Arch Linux. Tam wszystko powinno działać od strzała, bo to dość stary sprzęt. Byle nie z debianowatych jak planujesz grać na tym sprzęcie.
  • Odpowiedz