Aktywne Wpisy

BastetII +69
#dieta
W czerwcu 2024 ważyłam 81 kg. Od tego czasu schudłam do 68 kg ale ostatnio waga zaczęła się piąć znowu w górę...
Chyba czas znowu wrócić do liczenia kalorii
W czerwcu 2024 ważyłam 81 kg. Od tego czasu schudłam do 68 kg ale ostatnio waga zaczęła się piąć znowu w górę...
Chyba czas znowu wrócić do liczenia kalorii
źródło: temp_file527864061337415841
Pobierz
alibaski +275
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Czarna dziura – obszar czasoprzestrzeni, którego z uwagi na wpływ grawitacji, nic – łącznie ze światłem i informacją – nie może opuścić...
Ja uważam, że "czarna dziura" to układ fizyczny, którego względna prędkość oddalania się od obserwatora, przekroczyła prędkość światła.
Obiekty "wpadające do czarnej dziury" mogą być obiektami, które zostały związane polem grawitacyjnym jakiegoś superklastra, który oddala się od nas z prędkością większą od prędkości światła.
Układy fizyczne określane kolokwialnie "czarnymi dziurami" oddalają się z prędkością wyższą od prędkości światła względem obserwatora (czyli np. teleskopu kosmicznego w pobliżu Ziemi).
Jest to prawdopodobnie związane z ich masą i energią, ale to z kolei stoi w sprzeczności do tego, że obiekty masywne nie są w stanie osiągnąć prędkości światła. To stwierdzenie może być prawdziwe, ale tylko do pewnej masy granicznej. Osiągnięcie przez jakiś układ fizyczny odpowiednio dużej masy może umożliwiać mu bezwzględne przekroczenie prędkości granicznej, albo względne. Nasza pozycja w przestrzeni jest dynamiczna ale to i tak nie zmienia faktu, że jesteśmy związani polem grawitacyjnym czarnej dziury znajdującej się w centrum naszej galaktyki i prawdopodobnie w odległej przyszłości staniemy się również jej częścią, przynajmniej względem wszystkich lub jedynie części obserwowanych obecnie układów fizycznych nazywanych galaktykami, grupami, klastrami czy superkutrami.
Mam nadzieję, że kogoś zainteresuje moja interpretacja zjawiska, które obecnie określamy mianem "czarnej dziury".
"Względność" pozwala na przekroczenie przez te obiekty prędkości światła, jednocześnie nie łamiąc zasady poruszania się z prędkością graniczną, ale może jest też prostsze wytłumaczenie tych obserwacji. Czarna dziura ze względu na przekroczenie masy granicznej przekracza prędkość światła, jako układ fizyczny związany silnym polem grawitacyjnym.
Warto zwrócić uwagę na to, że jedynie energia (fotony) może poruszać się z prędkością światła. Obiekty materialne nie są w stanie osiągnąć takiej prędkości. Ale nie jest wykluczone, że "czarne dziury" ze względu na swoją masę, łamiącą zasadę ograniczającą prędkość oddalania się do prędkości światła, poruszają się z prędkością naświetlnią , nie tylko względem naszej planety czy teleskopów kosmicznych znajdujących się w pobliżu Ziemi.
źródło: BH_LMC
Pobierz@tojestmultikonto: To w jakim kierunku (i skąd) ma oddalać się obiekt, który tworzy Sagittarius A?
A co w przypadku gdy obiekt będzie poruszał się pod kątem prostopadłym do obserwatora? Albo wręcz do niego zbliżał?
I jeżeli czarna dziura oddala się od nas, to jak to możliwe, że widzimy, że jakiś obiekt w nią wpada.
A według mnie nasz wszechświat może być taką czarną dziurą która powstała w wyniku śmierci jakiejś gwiazdy (Supernowa - czyli Wielki Wybuch) istniejącej w innej przestrzeni te 14 mld lat temu
Nasz wszechświat cały czas się rozrasta i rozszerza (czyli tak samo jak czarna dziura), najprawdopodobniej jest zamknięty i nie da się przekroczyć jego granic (czyli tak samo
@kocimietka_BB: czarna dziura raczej się nie rozszerza, wręcz traci masę z czasem, acz baaardzo powoli
W tym miejscu przestalem czytać XD
Wrzuć na wykop obliczenia.
Pytanie:
Wytłumacz mi przypadek, kiedy dwa ciała: A i B, poruszają się wg tych wytycznych: - poruszają się po tym samym wektorze, ale przeciwnym zwrocie - każde z osobna porusza się z prędkością 0.95c mierzoną z punktu pomiędzy tymi dwoma ciałami
u′ = (u + v) / (1 + uv/c²)
@Ucik: Prawdopodobnie nie może się zbliżać. Wszystkie masywne układy fizyczne niezwiązane siłą grawitacji ulegają rozproszeniu. Jeżeli się do siebie zbliżają to dojdzie między nimi do kolizji, co wytworzy jeszcze bardziej masywną strukturę, która wystrzeli gdzieś w bezkresną przestrzeń.
Prędkość